Mona (31) skadet seg selv i tolv år

I årevis har Mona Pettersen (31) båret på vonde opplevelser i livet som hun ikke har klart å snakke om. Det gjorde at hun drev med selvskading jevnlig i over et tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra hun var 17 til 29 år ble selvskading en måte for Mona Pettersen å takle livets vanskeligheter på.

– Det begynte da jeg allerede hadde utviklet en spiseforstyrrelse. Jeg hadde ikke et språk for å fortelle det til noen, så jeg følte meg veldig alene med det.

Når 31-åringen tenker tilbake, tror hun selvskadingen sørget for en følelse av kontroll og en måte å få en pause fra alt det vonde hun bar inni seg.

Den vonde tomheten

Pettersen har hele livet har vært mye redd, engstelig og bekymret. Følelsen av skam og det å ikke være god nok har vært en gjenganger i 31-åringens liv.

– Jeg har hatt veldig lite kontakt med de følelsene som handler om å være sint, lei seg eller glad. Jeg har slitt mye med at jeg har følt meg tom på innsiden. Det å skade seg for meg har vært en måte å få en kontakt med meg selv, ettersom jeg har følt at jeg ikke har hatt noen kjerne eller noen inni meg.

Følelsen av kontroll

Anne Kristine Bergem jobber som psykiater i Asker i Akershus. Hun kan fortelle at det er mange grunner til at folk velger å skade seg selv.

TOM PÅ INNSIDEN: Mona Pettersen begynte med selvskading for å komme i kontakt med seg selv. Foto: Privat.
TOM PÅ INNSIDEN: Mona Pettersen begynte med selvskading for å komme i kontakt med seg selv. Foto: Privat.

– Ofte så er det fordi at det ikke oppleves som et valg, men at det blir et språk for noe man ikke har ord for.

Hun tror også at det er en måte å få kontroll over den kaotiske og uoversiktlige hverdagen på.

– Jeg syns Mona beskriver det godt. Det kan også være en måte å kjenne at man lever på. Mange tror selvskading er et ønske om å ta sitt eget liv, men det er ofte helt motsatt. Det blir på den måten man klarer å overleve på når man har det vondt og vanskelig.

For oppmerksomheten sin skyld?

Flere som skader seg opplever ofte å bli møtt med påstanden om at de gjør det for oppmerksomhet. Det sier Bergem seg sterkt uenig i.

– Vi må slå ihjel denne myten en gang for alle. Hvis man skader seg for å få den oppmerksomheten, så betyr det at man ikke har så mange andre måter å be om den på.

Derimot legger hun ikke skjul på at at alle mennesker trenger oppmerksomhet og det å bli sett.

– Vi må se det språket for det det er og heller være nysgjerrig på hva det var som utløste det. Deretter finne ord på følelsene i sammen.

SKADET SEG SELV I TOLV ÅR: Fra Mona (31) var 17 til 29 år skadet hun seg selv jevnlig. I dag er hun frisk og hjelper andre i lignende situasjon. Foto: Privat.
SKADET SEG SELV I TOLV ÅR: Fra Mona (31) var 17 til 29 år skadet hun seg selv jevnlig. I dag er hun frisk og hjelper andre i lignende situasjon. Foto: Privat.

Fikk god hjelp

I starten holdt Pettersen selvskadingen skjult. Etterhvert som det ble mer synlig ble det tatt tak i.

– Det er jo ikke sånn at det bare er å slutte. Det har tatt lang tid å komme seg ut av det. Det er en måte å håndtere livet på, så det er mye å lære. Mange av oss mangler strategier for å håndtere vanskelige ting, og da tar det det lang tid å lære nye.

Pettersen tror det er viktig å være nysgjerrig på seg selv. Hun visste ikke hvorfor hun skadet seg, hun visste bare at hun hadde det vondt.

– Jeg har fått mye hjelp og gått mye i terapi. De som har skadet seg over en lengre periode, vil ofte trenge hjelp av noen andre for å klare å komme seg ut av det.

Livet blir bedre

På veien til å bli frisk var det særlig en tankegang som hjalp hun når hun slet som mest.

– Jeg har jobbet med å slutte å skade meg selv ved å utsette det. Jeg tenkte at hvis jeg fortsatt kjente behovet i morgen eller om en time, så kunne jeg skade meg selv, men at jeg skulle vente.

INNLAGT: Mona har tidligere vært innlagt og forteller at hun ofte var innom legevakten i de verste periodene. Foto: Privat.
INNLAGT: Mona har tidligere vært innlagt og forteller at hun ofte var innom legevakten i de verste periodene. Foto: Privat.Pettersen har nå lært seg å få et språk for følelsene sine. Hun har innsett at det er lov å ha følelser, til tross for at det kan føles både skremmende og overveldende.

I dag hjelper 31-åringen andre i lignende situasjoner. Hun er utdannet sykepleier og jobber som frivillig i Rådgivning om spiseforstyrrelser. I samarbeid med Villa SULT holder hun og flere fagpersoner foredraget "Skrift i hud", som handler om selvskading og hvordan man skal møte folk med selvskading.

En ting Pettersen og Bergem er enige om er at livet blir bedre og at det er håp for alle. Man må bare få litt hjelp på veien.