HUSKELAPP: USAs president hadde med seg en liste over punkter han skulle innom i sin samtale med elever som overlevde skoleskytingen i Parkland i Det hvite hus.
HUSKELAPP: USAs president hadde med seg en liste over punkter han skulle innom i sin samtale med elever som overlevde skoleskytingen i Parkland i Det hvite hus. Foto: Reuters

Trumps huskelapp skulle minne ham om å si «jeg hører dere» til overlevende etter skoleskyting

Anklager den amerikanske presidenten for å trenge huskelapp for å vise empati til massakreofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hva vil dere helst at jeg skal vite om deres opplevelser» står det på huskelappen som Donald Trump hadde med seg da han møtte overlevende etter skoleskytingen i Florida forrige uke.

Huskelappen, som ble fanget opp av fotografer som var til stede, har fått omtale i flere aviser. De fem punktene bestod blant annet av spørsmål og stikkord som gikk ut på at presidenten skulle uttrykke sin emosjonelle støtte til de overlevende.

En 19 år gammel tidligere elev skjøt og drepte 17 elever og ansatte ved Marjory Stoneman Douglas High School forrige uke.

Under det såkalte «lyttemøtet» satt Trump og visepresident Mike Pence i en ring sammen med overlevende og etterlatte etter skoleskytingen i Florida og andre skoler som har vært utsatt for dødelige skytinger.

Får kritikk

Britiske Daily Mail omtaler huskelappen som en påminnelse til presidenten om å vise medfølelse, mens Washington Post trekker frem en rekke uttalelser der presidenten ifølge avisen har vist at han ikke evner å ta inn over seg andres smerte.

–JEG HØRER DERE: Trump minnet seg selv på å si at han hørte på elevene
–JEG HØRER DERE: Trump minnet seg selv på å si at han hørte på elevene Foto: Jonathan Ernst/RETUERS

«Jeg hører dere» står det skrevet med håndskrift som punkt nummer fem på huskelisten.

– Punkt nummer fem er en åpenbar påminnelse for Trump om å fortelle folk at han hører på dem, skriver avisens journalist.

I seansen i Det hvite hus åpnet Trump for bevæpning av lærere som ett av flere tiltak for å hindre skoleskytinger.

– Hvis det var lærere som var gode med skytevåpen, kunne de endt angrepet veldig raskt, sa Trump og viste til at skolene kunne bevæpne opptil 20 prosent av lærerne, for å stoppe «gærninger» som vil prøve å angripe dem.

Sterk tale

Andrew Pollack, far til en jente som ble drept i massakren, holdt en sterk følelsesmessig tale der han fortalte om viktigheten av å sikre barns liv.

– Vi som et land har sviktet våre barn. Dette skal ikke skje, sa han.

Han fremholdt det han anså som det absurde i at man blir fratatt en flaske vann på flyplassen, men man kan gå på skolen med våpen.

– Nok er nok, skolene må fikses. Gjør det som trengs. Jeg får aldri se igjen min vakre datter. La det synke inn hos dere. Jeg får aldri se henne igjen, sa han.

På bilder av Trumps huskelapp kan man også lese at et av punktene han så seg nødt til å minne seg på var følgende:

«Hva kan vi gjøre for å hjelpe dere til å føle dere trygge».