Skøytegutta tok mesterlig OL-gull:

– Jeg blir helt skjelven

Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen tok et fantastisk olympisk gull på lagtempo onsdag ettermiddag.

Norge klinket til med ny olympisk rekord (3.37,08) under semifinalen mot Nederland tidligere på dagen.

I finalen på lagtempo ventet hjemmehåpet Sør-Kora som hadde slått New Zealand i sin semifinale.

Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Sime Spieler Nilsen gikk finalen for Norge, som de vant på tiden 3.37,32 .

Røpet hemmelighetene

Landslagssjef Sondre Skarli meldte før løpet at Norge skulle åpne roligere enn i semifinalen, men det motsatte skjedde. De norske pangåpnet og ledet halvveis ut i løpet. Så giret sørkoreanerne opp og tok over, men en monsteravslutning sikret gullet for Norge.

– Det er helt utrolig å få være med på noe sånn. Vi har jobbet utrolig hardt for dette og fått litt kritikk rundt valg på veien hit, men det har vist seg at vi hadde rett. Jeg trodde på seier, men at vi vinner med så mye er helt vilt. Helt utrolig, sa suksesstreneren til TV 2 etter gullet.

Skarli fortalte også litt av hemmeligheten bak lagtempo-suksessen til Norge. Det harde arbeidet for suksess i Sør-Korea startet på et møte hjemme hos treneren etter Sotsji-OL i april 2014.

– Vi har jobbet mye med at de skal lære å coache hverandre. Vi har hatt en lagmoral som har vært veldig, veldig god. Vi går mye sammen. Vi er vant til å gå i takt. Jeg er knallhard på at vi skal gå med åtte skjær på langsiden. Da er det mye lettere for den som ligger bak enn om man går med seks, sa Skarli og spøkte med pressen om at de ikke måtte skrive dette på engelsk eller nederlandsk.

– Vi har vært fokusert på tekniske detaljer: Gå nært hverandre og sette opp gode innganger og holde takten oppe på langsidene. En av tingene som skiller oss ut er at vi trener sammen i det daglige. Det er en kjempefordel, men også Sør-Korea og New Zealand gjør dette, påpeker Sondre Skarli.

Endelig suksess for Bøkko

31-åringen Håvard Bøkko har hatt en lang og innholdsrik karriere med OL-bronse på 1500 meter fra Vancouver, gull på enkeltdistanse i VM og en rekke sølvmedaljer i allround-VM. Han har gjennom mange år båret norsk skøytesport på sine skuldre, før denne neste generasjonen med kometer har kommet opp.

– Håvard Bøkko. Dette unner jeg en stor idrettsmann av hele mitt norske idrettshjerte. Sør-Korea blir rett og slett snytt for gullet på hjemmebane, sa Marius Skjelbæk i TV-Stua etter bragden.

Bøkko la også opp for et par sesonger siden, men bestemte seg for å gjøre comeback mot OL. Det ble satt lit på vent da han brakk leggbeinet i påsken i fjor, men han kom seg tilbake på skøytene og står nå med et olympisk gull rundt halsen.

– Det er så kult når det er Sondre sitt siste OL. Antakeligvis Håvard sitt siste OL. At man klarer å innfri. Det snakker mye om kulturen som har vært på landslaget. Det har vært en stor endring de siste årene. De er mer som et lag. Det er digg å sa at Norge tar to gull og én bronse i et 0L på skøyter, og vi er ikke ferdig ennå, sier tidligere skøyterløper Even Johansen i TV-stua

Dette er skøytelandslagets tredje medalje i mesterskapet etter gull på 500 meter for Håvard Lorentzen og bronse på 5000 meter for Sverre Lunde Pedersen. Det er også Norges første OL-gull på lagtempo gjennom tidene. Sindre Henriksen gikk kvartfinalen for Norge, men ble byttet ut for Håvard Bøkko før semifinalen og gikk ikke finalen.

Gullet på lagtempoen var Norges 13. gull i OL og har da tangert den historiske rekord fra Salt Lake City i 2002.

– Helt sykt

De koreanske hjemmehåpene, med både en 16-åring og 18-åring på start, klarte aldri å levere gullet og det ble fryktelig still i hallen da Norge gikk inn foran. Dette var de olympiske mesterne ekstremt fornøyd etter gulløpet:

– Det ble fryktelig stille i hallen, så da skjønte jeg at vi ledet ganske komfortabelt. Dette er helt sykt, og måtte sjekke tiden flere ganger før jeg skjønte at det var sant. Jeg la inn par feilskjær i siste indre for å skape litt spenning, er litt «dramaqueen», sa Håvard Bøkko til Eurosport.

Sverre Lunde Pedersen tok med det sin andre medalje i mesterskapet:

– Vi var ekstremt pigge i hele dag, og gikk kanskje de to beste løpene i livet. Ja eller i historien faktisk. Det er en sinnsyk følelse å klare dette som lag, og det har ikke helt gått opp for meg enda, sa han til Eurosport.

– Jeg er helt skjelven

Tidligere landslagssjef og far til gullmedaljør Sverre Lunde Pedersen, Jarle Pedersen, var en fornøyd far da sønnen tok bronse tidligere i mesterskapet og var også i dag en veldig stolt mann.

– Det var så deilig. Jeg er helt skjelven. Så deilig fortjent for alle. Jeg var egentlig ikke redd. Da jeg så Sverre øke avstanden begynte jeg å bli mer og mer trygg. Det eneste som kunne ødelegge var et feilskjær eller uhell.Nå håper jeg alle ser hvilken fantastisk idrett skøytesporten her, slo han fast.

Norge leverte en strålende semifinale på vei mot OL-gull og satt ny olympisk rekord på tiden 3:37:08. Nordmennene knuste Nederland med 1,38 sekunder.

– Det er knusende overlegent og ny olympisk rekord, sa Marius Skjelbæk i TV-stua etter rekordløpet.

I finalen for kvinnene satt Japan ny olympisk rekord på 2:53:89 og tok med det gullet etter å ha nedkjempet Nederland på de to siste rundene.