Bjørgen ble historisk, men Norge feilet på oppløpet:

– Jeg ble dyttet av Stina

Norge, Sverige og USA gikk likt ut på siste etappe, men det var amerikanerne som trakk det lengste strået.

Se innspurten i vinduet over!

Norge og Sverige var de store gullfavorittene før onsdagens sprintstafett for kvinnene, men det var USA som overrasket og vant.

Jessica Diggins var råsterk på oppløpet og spurtslo den svenske yndlingen Stina Nilsson.

Caspersen Falla var sjanseløs og var allerede før oppløpet flere meter på etterskudd, og klarte ikke å kopiere OL-gullet fra Sotsji.

– Dette var ingen bombe, sa Hilde Gjermundshaug Pedersen i TV-stua.

– Nei, men det er en liten kinaputt, kontret Tord Asle Gjerdalen.

Med bronsen er Marit Bjørgen den vinterolympieren med flest medaljer gjennom tidene.

Trønderen står nå med 14 olympiske medaljer og passerte med det Ole Einar Bjørndalen som står med 13. Bjørgen kunne, med gull, tangert Bjørndalen med 8 gull, men det er fortsatt superveteranen på 44 år som står med rekorden. Jenta fra Rognes har fortsatt én siste mulighet på tremila senere i mesterskapet.

– Jeg gikk det jeg var god for, men fikk veldig syra på slutten. Jeg mistet litt balansen i siste svingen der og mister litt fart, så det var litt kjedelig. Det var veldig viktig med medalje. Jeg følte jeg kjørte godt og blir dyttet av Stina, sa Maiken Caspersen Falla TVNorge etter bronseløpet.

– Jeg gjorde alt jeg kan, men klarte ikke å få en skikkelig luke. Maiken blir dytta og mister balansen, men sånn er det i sprint. Jeg tror det var riktig at jeg gikk første, og vi gjorde det beste vi kunne idag. Så var det viktig for sporten at USA vant, og for Kikkan (Randall) som jeg gikk sammen med allerede i Salt Lake 2002, sa Marit Bjørgen til TV 2.

Landslagssjef Roar Hjelmeset var fornøyd med det jentene leverte:

– Gull er jo best, sølv er nest best og bronse er tredje best. Så kommer det mange plasseringer bak, det var det vi fikk idag og det var det vi var gode for idag. De fikk ikke de meterne vi hadde håpet på, men det var to lag som var veldig gode. Det var aldri aktuelt å legge inn en protest på Stina, men det var synd for Maiken, oppsummerte Hjelmeset.

Slik var rennet:

De norske damene hadde få problemer med å ta seg videre fra semfinalen. Marit Bjørgen ga Maiken Caspersen Falla en god luke før den avgjørende etappen, og sølvvinneren fra OL-sprinten gikk Norge kontrollert til finale.

Marit Bjørgen startet kjøret i første bakken på sin første etappe, og vekslet først. Maiken Caspersen Falla fortsatte, sammen med svenske Stina Nilsson å føre an ut på den andre etappen.

Bjørgen gjorde nok en gang jobben på sin etappe, og Stina Nilsson begynte å vise store svakhetstegn på den fjerde etappen. Nilsson hadde store problemer med å følge Falla i den siste bakken før veksling, men hentet det inn i utforkjøringen.

Lagene var igjen samlet gjennom den nest siste etappen, og Caspersen Falla, Nilsson og Diggins gikk ut likt. Norge prøvde å dra fra i de to gjenstående sprintbakkene, men klarte ikke å riste av seg konkurrentene. Inn på stadion var både Sverige og USA for sterke, og Jessica Diggins viste seg å være sterkest på oppløpet.