LIVIGNO, ITALIA 20170905.
Marit Bjørgen på gata i Livigno sammen med sønnen Marius.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LIVIGNO, ITALIA 20170905. Marit Bjørgen på gata i Livigno sammen med sønnen Marius. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

En hyllest. Til det ingen tør snakke høyt om: At Marit gir seg

Gull, gull, gull, gull, gull, gull, gull, gull! Hun er tidenes vinterolympier! Marit Bjørgens siste store mål er nådd. Nå starter kampen mot den biologiske klokka!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tidenes vinterolympier ønsker så inderlig at sønnen Marius skal få en lillebror eller lillesøster. I mars fyller Marit Bjørgen 38 år. Den biologiske klokka tikker.

Det gikk knirkefritt da hun ville ha barn sist, men hun vet at det ikke er noen garanti å få barn - selv om man ønsker det.

OL i Pyeongchang 2018 ble avsluttet med 30 kilometer langrenn for kvinner. Det var som skapt for historiebøkene. Bjørgen med startnummer 8 i det som skulle ende med hennes 8. OL-gull.

Tremila ble en eneste lang æresrunde. En hyllest. Til det ingen tør snakke høyt om: At Marit gir seg. Altså: kvinnelangrenn uten Marit Bjørgen!

Og selvsagt på en slik dag så er Marit Bjørgen Norges flaggbærer på avslutningssermonien.

Jeg tror dette var Marits siste opptreden på den store arenaen. Selvsagt vant Marit! Jeg tror ikke vi ser henne på startstreken i VM neste vinter.

Nå har hun ikke bare flest medaljer i vinter-OL, hun har med gullet passert Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen på listen over de mestevinnende i vinter-OL. Å bli tidenes vinter-olympier har vært noe av drivkraften denne sesongen.

For hun har vunnet ALT som vinnes kan. Mange ganger. Hun sier nå med jevne mellomrom: "Jeg får se etter sesongen om jeg har den motivasjonen som kreves". Vil du være verdens beste skiløper, så leter du ikke etter motivasjon!

Og hvorfor skulle Marit fortsette? Denne sesongen har hun vært litt rusten, men i OL har hun mobilisert og tatt medalje i alt hun har stilt opp i. Hvorfor skulle hun, som nå har så lyst til å bli mamma igjen, satse mot VM i Seefeld? Sportslig har denne sesongen vist at hun har passert toppen. Seieren på tremila kommer takket være mye trening gjennom mange år og denne viljen som enere har til å gi det ekstra som kreves - når noe er viktig nok. Som å krone seg som tidenes vinterolympier.

Er noen VM-medaljer neste vinter viktig nok i livet nå? Det å gå på stafettlaget med Therese Johaug? Nei. Jeg tror svaret er gitt. Og jeg er sikker på at hun har bestemt seg. Men hun vet godt hva det det hadde blitt dersom hun hadde sagt: "ja, jeg gir meg etter denne sesongen": Dager, uker og måneder med "takk for alle gleder du har gitt oss, Marit"

Marit vil vil heller takke selv for alt hun har fått oppleve. Hun er langrennssportens landsmoder.

Jeg har jobbet med og sett alle de store i moderne norsk langrenn: Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Bente Skari, Thomas Alsgaard, Petter Northug jr. - og Marit Bjørgen. Alle med det til felles at de er enere. Men helt ulike som mennesker. Du blir fascinert og nysgjerrig: hvorfor lykkes akkurat de? Og med litt innblikk får du - i alle fall får jeg det - respekt for det som ligger bak prestasjonene til de som har gledet nasjonen.

Og Marit blir du glad i som menneske! Hun har vært en morsskikkelse i skifamilien lenge før Marius kom til verden. Omtenksom og med respekt for andre. Hun bryr seg.

Det er ikke enkelt å si hva som er hennes største prestasjon i skiløypa - for det er så mange å velge mellom. Og det er ikke da hun avgjorde stafetten her i Pyeongchang, mot verdens beste sprinter, snart 38 år gammel. Det var bare så "sykt" overraskende. Selv om jeg der og da bare sto og måpte: Er det mulig?

Jeg har havnet på seieren på 10 kilometer klassisk enkeltstart under VM i Holmenkollen 2011. Duellen med rivalen Justyna Kowalczyk - og med den rammen! Da gikk det unna!