Norge lekte seg til gull på lagsprinten: – Det er helt fullstendig overlegent

Martin Johnsrud Sundby (33) og Johannes Høsflot Klæbo (21) danset seg til gull på lagsprinten.

Følg OL-øvelsene og få reaksjoner i TV-stua gjennom hele mesterskapet!

Se hvordan Klæbo og Johnsrud Sundby lekte seg til gullet på lagsprinten i Sportsnyhetene øverst!

De var store gullfavoritter på forhånd, og innfridde. Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo tok et overlegent gull på onsdagens lagsprint i OL.

Den norske duoen tok gullet 1,71 sekunder foran OAR. Frankrike kapret bronsemedaljen.

– Jeg sov dårlig idag også. Men nå er vi snart i mål med lekene. Jeg var nervøs og sliten på slutten, men dro på under den andre runden og fikk betalt. Heldigvis fikk vi de sekundene vi trengte. Så gikk Johnsrud Sundby en monsteretappe, men mot slutten var jeg så stiv at det gjorde vondt, sa Klæbo til Eurosport etter gullet, som også fikk spørsmål om hva han tenkte om å være den første utøveren med tre gull under 22 år.

– Det visste jeg ikke, men det er kult det, slo han fast og gliste bredt.

Martin Johnsrud Sundby slet med nervene før dagens OL-øvelse.

Slik endte lagsprinten:

1. NORGE 15:56.26
2.OLYMPIC ATHLETE FROM RUSSIA +1.71
3. FRANKRIKE +2.02
4. SVERIGE +3.07
5. ITALIA +18.55
6. USA +20.72
7. TSJEKKIA +28.57
8. CANADA +35.60
9. FINLAND +36.04
10. TYSKLAND +45.94

– Dette har vært en syk dag fra ende til annen. Jeg har aldri hatt så vondt og var ikke meg selv på ganske mange timer. Jeg har vært vettskremt. På en slik distanse kan alt skje. Jeg var livredd for tull og tøys og disponere rennet galt. Det har vært mye nerver, og det har vært brutalt. Jeg prøvde å støtte meg på Johannes, men han var like nervøs han. Men det var fantastisk at vi klarte det, oppsummerte Johnsrud Sundby til Eurosport.

På pressekonferansen etterpå sa han det samme.

– Den verste dagen noensinne. Jeg har aldri vært mer nervøs.

Vil ikke sammenligne Klæbo med Northug
Trener Arild Monsen bekrefter at den norske duoen slet med nervene.

– Vi ville gjenskape litt Falun-magi, sa Monsen til pressen i mixed zone etter gulltriumfen.

– Jeg er utrolig fornøyd med det de leverer. Begge var åpne og ærlige på at de var spente og nervøse. De var nervøse for å mislykkes. De var ærlige på at de måtte lykkes. Det var utrolig å føre den planen, sa Monsen til TV 2 Sporten etter den norske triumfen.

Og slo fast:

– Klæbo er rett ankermann for tiden!

– Han gikk over målstreken likt det Petter Northug har gjort?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Klæbo viser glede, men jeg har ikke tenkt så mye på hvordan han avslutter. Jeg hadde ikke tenkt at han skulle klare å ta tre OL-gull nå. Det blir mye å jobbe for Klæbo fremover. Han må tørre å lykkes, og tørre å tape. Når du får en ny stjerne så blir det mye press, oppsummerte treneren.

Sverige ble nummer fire, 3,07 sekunder bak de norske suverene vinnerne.

– Det er så rått. Det er helt fullstendig overlegent. Vi blir olympisk mester, selvfølgelig blir vi det. Han ser ut som en million. Han ser ut som et oljefond. Det er walkover, skrek Marius Skjelbæk i TV-stua.

Det var Norges 12. gull hittil i OL. Samtidig var det Klæbos tredje. Johnsrud Sundby har ett fra før på stafetten. Og fremdeles gjenstår blant annet femmila for herrer.

– Klæbo har vært helt rå
– Ja vi er bortskjemte, mente Hilde Gjermundshaug Pedersen i TV-stua.

– Vi er FOR bortskjemte, samtykket Tord Asle Gjerdalen.

Klæbo er den første mannlige utøveren til å ta tre gull i et OL siden Ole Einar Bjørndalen i 2002. Bare langrennsløperne Bjørn Dæhlie og Lyubov Yegorova, skøyteløperne Clas Thunberg og Eric Heiden, alpinisten Toni Sailer og Victor An har tidligere klart å ta tre gull i sitt første vinter-OL.

– Han er født i 1996, og står med tre gull. Vi har hatt mange skikonger. Men er Klæbo den beste skiløperen vi har sett, lurte Skjelbæk på i TV-stua.

– Da må vi hente inn historikerne. Northug kunne gjort mye det samme hvis han hadde fått bli med til Torino. Dæhlie var god. Men han har jo vært helt rå, heeelt rå denne sesongen, svarte Gjerdalen.

– Jeg er så imponert. Han er en komplett skiløper allerede. Men han har nok litt å hente på de lengste distansene, mente Hilde GP.

Tok ledelsen og så seg ikke tilbake
Martin Johnsrud Sundby hang seg med i teten på den første etappen. Det samme gjorde Johannes Høsflot Klæbo.

De to nordmennene beholdt plassen i tetgruppen både etter andre og tredje veksling. Johnsrud Sundby hadde ingen problemer med å holde følge med Sveriges Marcus Hellner.

– Martin ser ut som han har en bedre dag enn på stafetten, mente Marius Skjelbæk i TV-stua.

Så fikk Johannes Høsflot Klæbo opp rykket og sikret seg en luke. Han sikret Johnsrud Sundby et strålende utgangspunkt for siste etappe.

Johnsrud Sundby økte forspranget Klæbo hadde opparbeidet. På siste veksling var forspranget 5,17 sekunder.

– Martin parkerer Markus Hellner nå. Det har blitt fem sekunder. Vi har gullet i bagasjen. Det skal ikke være mulig å rote dette vekk nå, utbrøt Skjelbæk i TV 2-stua.

På siste etappe kunne Klæbo bare kontrollere inn til gullet.

– Det viser at laguttaket var riktig, sa Tord Asle Gjerdalen i TV-stua.

Norge blant de største favorittene
I finalen konkurrerte Norge mot Frankrike, USA, Italia, Canada, OAR, Sverige, Finland, Tyskland og Tsjekkia.

Norge var sammen med Frankrike, Sverige og OAR (Olypic Athlete from Russia) de fire største favorittene i finalen.

Johannes Høsflot Klæbo var udiskutabel som ankermann på det norske laget. Han har gull fra både sprinten og stafetten fra tidligere i OL i Sør-Korea.

I semifinalen i lagsprinten kunne Klæbo enkelt skøyte Norge inn til avansement og finaleplass – et halvsekund foran Frankrike.

– Vi la en taktikk som innebar å vinne
Både Martin Johnsrud Sundby (33) og Johannes Høsflot Klæbo (21) var optimister før lagsprinten.

– Det er klart at man tar med seg at det har gått bra tidligere, og det gjør at man senker skuldrene litt, sa en rolig Klæbo til Eurosport før lagsprinten.

– Vi har lagt en taktikk som innebærer at vi skal vinne. Det er en utrolig spesiell øvelse. Vi er forberedt på at ting endrer seg underveis, sa Martin Johnsrud Sundby, som gikk første etappe for Norge, før semifinalen.

For fire år siden tok Finland gull i klassisk stil. Norge endte på fjerdeplass. I 2010, sist øvelsen gikk i fri teknikk, ble det gull på Øystein «Pølsa» Pettersen og Petter Northug.

Øvelsen har vært på OL-programmet siden 2006.