Hanne Eknes (12) fra Krokstadelva har Celebral parese. Moren Mette Elisabeth Eknes forteller at datteren har stor humoristisk sans, og ler av nesten alt.
Hanne Eknes (12) fra Krokstadelva har Celebral parese. Moren Mette Elisabeth Eknes forteller at datteren har stor humoristisk sans, og ler av nesten alt. Foto: Privat

Mamma Mette etterlyste venninner til datteren Hanna (12) på Facebook

Hanna Eknes (12) har aldri invitert flere til barnebursdag, eller hatt med seg venner hjem etter skolen. Det ville mamma Mette gjøre noe med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mette Elisabeth Eknes bor i Krokstadelva, og er mor til tvillingene Hanna og Nora (12).

Hanna har Cerebral parese, i tillegg til noen andre funksjonshemninger. Det påvirker funksjonsevnen, men ikke humøret og humoren, forteller moren.

– Vi har så stort ønske om at Hanna skal ha noen som kommer og besøker henne, og som spør etter bare henne, sier Mette til TV 2.

Det var NRK som først omtalte saken.

Ha med venner hjem

– Hun har stor humoristisk sans, og forstår nesten alt vi sier til henne. Men mens Nora innimellom har med seg venner hjem etter skolen, har ikke Hanna det, sier Mette om døtrene.

Hanna går på tilrettelagt skole, og er jo med andre på skolen, forklarer moren.

– Men jeg har savnet at hun også kan være med andre barn hjemme. Det har jeg følt litt på, sier moren.

– Rørende å se responsen

Derfor bestemte Mette seg for å skrive et innlegg på Facebook, der hun etterlyser en venninne til datteren.

«Er det noen som kjenner ei jente i alder 11-13 år som har lyst å komme hjem til Hanna en gang per uke? Være hennes lille venninne. Hanna er 12 år, hun liker veldig å bli lest for, lakke negler, ligge på gulvet å høre på musikk og mye mer», er noe av det moren skriver.

Responsen har vært overveldende. I skrivende stund har innlegget nesten 350 reaksjoner og over 500 delinger, med en rekke støttende kommentarer.

– Det tok helt av. Jeg trodde bare noen av mine venner kom til å dele innlegget, men deres venner igjen har også delt.

Hun publiserte teksten 29. januar. Tre uker senere får Mette fortsatt meldinger fra folk som har latt seg engasjere.

– Det er veldig rørende. Mange ønsker oss lykke til, eller har lyst til å komme og besøke Hanna.

GODT HUMØR: Hanna ler sammen med tvillingsøsteren Nora. Foto: Privat
GODT HUMØR: Hanna ler sammen med tvillingsøsteren Nora. Foto: Privat

Vil ha mer fokus på temaet

Så mange som femten har meldt sin interesse for å være med Hanna hjem. Mette har begynt å kontakte noen av dem.

– Hun får besøk av en på fredag, også kommer det en annen på mandag. Det er også en som går i klassen til Nora som har vært her et par ganger allerede. Vi håper at fire-fem stykker kan komme innimellom. Da kan hun også invitere til bursdag med flere gjester, sier moren.

I tillegg til ønsket om at datteren skal kunne være venninner hjemme, vil Mette at Facebook-innlegget skal bidra til å sette mer fokus på de som trenger litt mer enn andre.

– Det er satt for lite fokus på de som ikke har så lett for å skaffe seg venner. Men det er veldig hyggelig å se hvor mange som engasjerer seg om temaet. Jeg hadde ikke trodd at Facebook-posten skulle nå så langt, sier Mette.