Dagmammaen i slutten av 40-årene har helt siden 2006 nektet for at hun har vært voldelig mot Martine, som 13 måneder gammel døde av hodeskader.
Dagmammaen i slutten av 40-årene har helt siden 2006 nektet for at hun har vært voldelig mot Martine, som 13 måneder gammel døde av hodeskader. Foto: Privat

Sju eksperter mener Martines hodeskader oppsto hos dagmammaen

Ringerike tingrett, Hønefoss (TV 2): Én sakkyndig mener skadene kan ha skjedd før levering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte norske og danske eksperter på barnedødsfall vil få helt avgjørende betydning for om dagmammaen kan bli dømt for dødelig vold mot et år gamle Martine.

Sju av dem mener etter det TV 2 erfarer at de omfattende hodeskadene med høy sannsynlighet oppsto de drøye to timene jenta var hos dagmammaen. Kun én av dem mener skadene kan ha oppstått før hun ble levert.

Da saken ble henlagt i 2009 var situasjonen en annen. Da hadde fire sakkyndige uttalt seg i saken. Tre konkluderte med at skadene oppsto hos dagmammaen, mens én åpnet for andre muligheter.

Å styrke konklusjonene rundt skadetidspunktet gjennom å hente inn flere sakkyndige har vært en viktig del av arbeidet til «Cold case»-gruppen til Kripos da de gikk inn i saken på nytt.

Aktor Marit Formo vil foreløpig ikke kommentere ekspertenes konklusjoner. Foto: Olav Wold / TV 2
Aktor Marit Formo vil foreløpig ikke kommentere ekspertenes konklusjoner. Foto: Olav Wold / TV 2

Etter det TV 2 forstår mener aktor det viktigste nye i saken er at den medisinske utviklingen har gitt ekspertene mulighet for tydeligere konklusjoner om skadetidspunktet.

Og hun mener at det kan bevises at skadene må ha oppstått de drøye to timene Martine var hos dagammaen, fra klokken ti på formiddagen.

– Jeg ønsker ikke å kommentere de sakkyndiges konklusjoner før de har gitt sine forklaringer for retten. Men deres konklusjoner om skadetidspunktet er et helt sentralt tema i denne saken, sier aktor Aarit Formo til TV 2.

Ekspertene på barnedødsfall har kommet med sine konklusjoner. Foto: Olav Wold / TV 2
Ekspertene på barnedødsfall har kommet med sine konklusjoner. Foto: Olav Wold / TV 2

Forsvareren til dagmammaen, Thomas Randby, vil ikke kommentere at hele sju av ekspertene mener at skadene med høy sannsynlighet oppsto etter at moren hadde levert datteren sin til dagmammaen, og kun en av dem åpner for noe annet.

– Vi vet ikke hva som blir deres endelige konklusjoner. Alle de sakkyndige både bør og skal ta i betraktning informasjon som framkommer i rettsaken. De er sammenhengende tilstede her blant annet for å få ytterligere informasjon om faktiske og relevante omstendigheter. Blant annet om Martines helsetilstand før hun ankom dagmammaen, sier Thomas Randby til TV 2.

Han mener også det finnes andre bevis i saken som med betydelig vekt.

– Men det ser jo ut som om påtalemyndigheten mener alle ekspertene er kronbeviset i saken, sier forsvareren.

Rettsaken fortsetter nå med moren til Martines forklaring.