For 15 år siden skjøt gjengene på hverandre over hele byen: Det som skjer på Holmlia – er noe helt annet

Kampen mot gjengkulturen i Oslo må gjøres uten å stemple en hel bydel som et livsfarlig sted. Så ille er det ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skyting på flyplass. Skyting i turområde. Skyting i boligfelt. Fra 2003 til 2006 var det en åpen gjengkrig i Oslo.

Medlemmer av de beryktede bandene Young Guns, A-gjengen og B-gjengen skjøt på hverandre. Over hele byen. Noen ble drept, andre ødelagt for livet.

Etniske skillelinjer

Etter skyteepisoden midt i en stor folkemengde på Aker Brygge sommeren 2006 fikk Oslo-politiet nok.

De opprettet en egen enhet som fikk navnet gjengprosjektet. Nå skulle bandittene få føle jernhansken. Og det fikk de.

Jeg var en av krimjournalistene som hadde ansvar for å dekke sakene om gjengene i hovedstaden på den tiden. Jeg husker godt gullkjedene og de fete bilene deres. Den gang var de svært synlige i bybildet. De likte å vise seg frem.

Etter hvert dukket det også opp nye gjenger som Grønlandsgutta og Furuset Bad Boys. I tillegg til i hovedsak de pakistansk-dominerte miljøene var MC-gjenger som Hells Angels i høyeste grad aktive. Og albanere, marokkanere, somaliere og vietnamesere.

Fellesnevneren var at det var ganske klare etniske skillelinjer og lett å ha en oversikt over hvem som var hvem. Og hvem som var venn med hvem i gjenglandskapet.

Bånd til svensk mafia

Mye har forandret seg i 2018.

Young Guns-medlemmene har passert 50 år og er bokstavelig talt blitt voksne. De eksisterer som enkeltpersoner, men ikke som en fryktet gjeng.

A og B-gjengen har forsonet seg og mange av dem har stiftet familie og fått et nytt liv. Andre har funnet Gud og bruker tiden på veldedighet. Noen er imidlertid fortsatt aktive i den kriminelle underverden, men holder nå en lav profil.

Situasjonen på Holmlia er ikke like ille som gjengkrigen i Oslo på 2000-tallet. Mange av disse ungdommene gikk på barneskolen den gang. De tilhører en helt ny generasjon som ble født på 90-tallet. Kjennetegnet deres er at de er yngre, mer multietniske og mer uoversiktlige. Man ser både flytende allianser, nye konstellasjoner og bånd til mafia i Sverige.

Blir ikke kvitt gjengnavn

Gangsterne selv liker å ha et fengende gjengnavn.

Et navn som gir tilhørighet innad og frykt utad. Tveita-gjengen finnes ikke lenger, men navnet eksisterer. Den kriminelle gjengen, som besto av etniske nordmenn, oppsto på midten av 80-tallet i blokkene på Tveita i Oslo. De drev i hovedsak med narkotikaforbrytelser, spritsmugling og torpedovirksomhet. Bare en håndfull av de som bodde på Tveita var involvert i gjengen, men mer enn 30 år senere har boligstrøket fortsatt ikke blitt kvitt navnet.

Vil det samme skje med de som kaller seg «Holmliagjengen» og «Young Blood»? 99 prosent av de som bor i drabantbyen Holmlia har ikke noe med gjenger å gjøre. De fortjener ikke at kriminelle ungdommer kupper navnet til stedet som er deres kjære hjem.

Det bør både politikere, politiet og presse være oppmerksom på.

Faktum er at det var flere gjenger og mer skyting i det offentlige rom i Oslo for 12-15 år siden. Derfor fortjener politiet ros for sin målrettede innsats. De klarte å snu en dyster utvikling med å gå tungt inn i miljøene. Nå skal de gjøre en ny kraftinnsats.

Det er helt nødvendig før situasjonen eskalerer og kommer ut av kontroll. Men arbeidet vil ta tid og kreve store ressurser. Og det vil kreve et godt samarbeid fra foreldre, lokalmiljø og kommune.

En god start er derfor å snakke åpent om utfordringene. Hvordan ta voksne bakmenn og hvordan stanse rekrutteringen av ungdom i skolealder? Det må gjøres uten å stemple en hel bydel som et livsfarlig sted. Så ille er det ikke. Det verste er å gjøre gangsterne større enn det de er!