HISTORISK: Lars Haugen, og resten av det norske laget ble historiske da de tok seg til kvartfinalen i OL, etter 2-1-seier over Slovenia.
HISTORISK: Lars Haugen, og resten av det norske laget ble historiske da de tok seg til kvartfinalen i OL, etter 2-1-seier over Slovenia. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.

– Det høres jo rart ut

Målvakt Lars Haugen (30) storspilte da Norge tok seg til en historisk kvartfinale, men forstår hvis folk synes det er ufortjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske hockeygutta har aldri tatt seg til kvartfinale i et OL, men i dag ble det skrevet en ny side i historieboka - med 2-1-seier mot Slovenia.

– Det føles helt fantastisk, og det er veldig spesielt å oppleve det med alle sine nærmeste kompiser, sier målvakt Lars Haugen - som leverte en meget sterk kamp da det gjaldt som mest.

– Det høres jo rart ut

Samtidig er det egentlig ikke så lett å forstå at Norge, som tapte alle sine tre gruppespill-kamper, plutselig nå er i en kvartfinale.

Også spillerne forstår at folk stusser på at tre tap og én seier kan gi kvartfinale-billett.

– Det høres jo rart ut, det gjør det. Men sånn er formatet, og jeg syns vi har fortjent det like mye som de andre. Vi får bare bevise det i morgen også, understreker Haugen.

I VM er det derimot helt annerledes.

Da spiller alle lagene i gruppen sju kamper, og de fire beste går videre til en kvartfinale.

I OL får alle lagene en ny mulighet i en play off-kamp, etter gruppespillet. Opprinnelig ble dette formatet utformet etter ønske fra NHL, som ikke ønsket en lengre pause enn nødvendig.

– Er det et mer rettferdig oppsett det vi ser i VM?

– Ja, det er klart det er. Nå får man egentlig spille seg litt i form, også får man en sjanse til, uansett hvordan starten har vært. Men når det er utslag, er det utslag. Det er likt for alle, og herlig for oss. Vi var best når det gjaldt, sier Olimb med et smil.

Grunnen til at Norge møtte såpass enkel motstand som Slovenia i en avgjørende play off-kamp, var fordi de overrasket med seier over både USA og Slovakia i gruppespillet.

– Det er ikke vi som styrer kampoppsettet. Vi hadde jo litt flyt med trekningen da vi fikk Slovenia, men for oss så kunne det jo ikke blitt bedre, understreker Olimb.

– Vi fortjente det

Han forteller at det er stort å være en del av laget som sikret den historiske kvartfinalen.

– Det er en deilig følelse. Nå skal vi være litt blide og fornøyde i dag, også skal vi kjøre på en i morgen også, påpeker han.

Selv om Norge har tapt for både Finland, Sverige og Tyskland i gruppespillet, tror Haugen likevel at Norge kan ha en sjanse mot Russland (OAR) i kvartfinalen.

– I 19 av 20 kamper har vi ikke sjangs, men vi har sjokket mange store nasjoner før. Kanskje den ene kampen er i morgen, sier han.

Alexander Bonsaksen scoret vinnermålet i overtid.

Han vil ikke høre snakk om at kvartfinalen er ufortjent.

– Det er turnering, og det spiller ingen rolle hva man har gjort tidligere i turneringen. Det var en "vinn eller forsvinn-kamp", og hadde de kaldeste hodene så vi kom ut på topp. Så selvfølgelig - vi fortjente det. Vi bryr oss fint lite om hvem de har slått tidligere i OL, understreker Bonsaksen overfor TV 2.