18-åringen som går i strupen på Trump

– Etter Florida mistet jeg alt håp. Så hørte jeg Emma

Emma Gonzales (18) overlevde massakren i Florida i forrige uke. Nå utfordrer hun president Donald Trump, og krever endring i våpenlovene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere ungdommer som overlevde massakren ved Marjory Stoneman Douglas High School onsdag i forrige uke, har i dagene etterpå stått frem med sterke stemmer som har nådd verden over.

18 år gamle Emma Gonzales omtales som en av de aller sterkeste av dem.

Våpenlov

Bare få dager etter at Nicolas Cruz (19) skjøt og drepte 17 av hennes medelever, gikk hun opp på talerstolen foran et fullsatt publikum i Fort Lauderdale.

Der gikk hun hardt ut og kritiserte våpenlovene i landet:

– Vi forstår ikke hvorfor det skal være vanskeligere å lage planer med vennene våre, enn å kjøpe et automatisk eller halvautomatisk våpen. I Florida trenger du ikke bevis, du trenger ikke våpenlisens, og hvis du kjøper så trenger du ikke registrere det. Du kan kjøpe så mange våpen du vil, sa hun til befolkningen.

Se deler av talen i videovinduet øverst.

Kritiske til Trump

President Donald Trump fikk også gjennomgå. Ikke bare av Gonzalez, men også av flere amerikanske medier som blant annet beskylder presidenten for å ha brukt Florida-massakren til å fjerne fokuset fra den pågående Russland-etterforskningen.

– Hvis presidenten ønsker å fortelle meg hvilken tragedie dette er, og at det aldri skal skje igjen, skal jeg gladelig spørre ham hvor mye han har mottatt fra NRA, sa Gonzalez under talen før hun fortsetter:

– Vil dere vite noe? Det har ikke noe å si, for jeg vet det allerede. Donald Trump har fått 30 millioner dollar (ca. 233 millioner kroner). Hvis du deler det på antall ofre etter skyteepisoder i USA så langt i 2018, utgjør det 5800 dollar. Betyr ofrene så lite for deg? Hvis du ikke gjør noe for å forhindre at dette skjer, vil tallet på antall skuddofre gå opp, og tallet på hva de er verdt vil gå ned. Til slutt vil vi bli verdiløse for deg, sa Gonzalez til en jublende folkemengde.

Hylles

18-åringens mot og engasjement har ikke gått upåaktet hen. Flere amerikanske og internasjonale medier og kjente personer hyller nå talen til den unge jenta. Suzanne Moore er spaltist i britiske The Guardian. Hun skriver at etter massakren i Florida holdt hun på å miste alt håp.

Helt til hun så talen til Gonzalez.

HYLLES: Gonzalez sier at massakren på Marjory Stoneman Douglas High School skal ha vært den siste. – Vi skal endre loven, sa studenten under talen sin. Foto: AFP PHOTO / RHONA WISE
HYLLES: Gonzalez sier at massakren på Marjory Stoneman Douglas High School skal ha vært den siste. – Vi skal endre loven, sa studenten under talen sin. Foto: AFP PHOTO / RHONA WISE

– Jeg så en jente med barbert hode tørke tårene sine, samtidig som hun offentlig sørget over sine døde klassekamerater, kreve en forandring i samfunnet. Jeg så klippene av livredde ungdommer fra innsiden av klasserommene mens massakren pågikk. Jeg hørte skrikene til de som døde. Jeg så et glimt av en blomsterkjole, en skrivepult og jeg innså at disse ungdommene nå tar kontroll over historien, skriver Suzanne Moore i The Guardian.

Travis Cohen i Miami New Times mener Gonzalez er beviset på at befolkningen ikke er maktesløse.

– Gonzalez snakker med sannhet, sinne og eleganse. Hun snakker med en rettferdighet som vi sjelden hører i Amerika i dag, og hun minner en hel nasjon på hvordan det høres ut når folket bestemmer seg for å stå i mot, skriver Cohen.

Onsdag arrangerer Gonzalez og flere overlevende en marsj som har fått navnet: «Stand Up: The Students of Stoneman Douglas Demand Action.»

President Donald Trump avslo invitasjonen, men senatorene Marco Rubio og Bill Nelson har varslet at de kommer.

24. mars tar de med seg demonstrasjonen til Washington D.C og det hvite hus. Den har de kalt «The March Of Our Lives.» Demonstrasjonene har ett felles mål: Sette press på kongressen for en endring i våpenlovene og gjøre amerikanske skoler tryggere.