BLODIG: Bilde fra mandagens bombeangrep på Mesraba i Ghouta-regionen utenfor Damaskus / AFP PHOTO
BLODIG: Bilde fra mandagens bombeangrep på Mesraba i Ghouta-regionen utenfor Damaskus / AFP PHOTO Foto: Hamza Al-ajweh

Blodigste dagen på tre år:

– Skyter på alt som beveger seg

Syriske styrker med voldsomme angrep. Mandag var den blodigste dagen på tre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FN kaller bombingen av boligområder i Øst-Ghouta for fullstendig meningsløs, og ber om at den stanses umiddelbart.

Mandag ble 98 mennesker er drept og 470 såret, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Det gjør det til den blodigste dagen på tre år, melder nyhetsbyrået AP.

SOHR presiserer at det fremdeles ligger mennesker i ruinene, og at det var 20 barn blant ofrene.

– Flyene skyter på alt som beveger seg i boligområdene, fortalte en lege til nyhetsbyrået DPA mandag.

– Våre sykehus er overfylte med sårede personer. Vi begynner å gå tom for bedøvelse og andre viktige legemidler, sa legen.

Regjeringsstyrkenes angrep mot området har rammet både sivile, bakerier og provisoriske sykehus, ifølge den britiske kringkasteren BBC. Mandag skal angrepene ha rammet en fødeavdeling på et av de provisoriske sykehusene.

Hjelpeorganisasjonene sier at at minst fem klinikker og sykehus har blitt angrepet, ifølge The Guardian.

– Det er en humanitær katastrofe, sier Ahmed al-Dbis, en sikkerhetsansvarlig for nødhjelpsorganisasojnen UOSSM, som driver flere titalls sykehus i områdene som er kontrollert av opposisjonen.

Truer med helvete

En opposisjonstilhenger i området sier at det faller 20–30 granater hvert minutt mot det opprørskontrollerte forstadsområdet.

En video som sirkulerer på regimevennlige sosiale medier inneholder en advarsel til opprørerne fra den syriske generalen Suheil al-Hassan, som leder en av Assads elitestyrker kjent som Tiger-styrken.

– Jeg vil lære dem en lekse i det å kjempe. Jeg sier at de kan vente seg et helvete, og at dere vil se det med deres egne øyne, sier han i videoen.

FN: – Må stoppe nå

Mandag kveld gikk FN ut med en uttalelse hvor de ber om at luftangrepene stopper umiddelbart.

– Det er viktig å avslutte denne meningsløse menneskelige lidelsen. Angrep mot sivile og infrastrukturer må stoppe nå, sier koordinator for FNs flyktningbyrå, Panos Moumtzis.

Også EU har bedt partene i krigen om å sørge for at volden minsker og la humanitær hjelp slippe til.

– Det finnes ingen militær løsning på konflikten, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs bistandskommissær Christos Stylianides i en felles uttalelse mandag.

Rammet av 260 raketter

SOHR meldte i helgen at syriske styrker har begynt å forberede en bakkeoffensiv i enklaven, som i lang tid har vært beleiret av syriske regjeringsstyrker.

– Forsterkningene er komplette. Angrepet venter bare på grønt lys, sa SOHRs leder Rami Abdulrahman søndag.

Samme dag ble byer og tettsteder i Øst-Ghouta rammet av 260 raketter, tunge artilleriangrep og luftangrep. Minst 14 sivile ble drept, deriblant fire barn, ifølge SOHR. I tillegg ble mange mennesker såret.

Islamistiske opprørere

Øst-Ghouta er et forstadsområde like utenfor Syrias hovedstad Det er det siste store opprørskontrollerte området nær den syriske hovedstaden.

Området kontrolleres i hovedsak av de islamistiske opprørsgruppene Jaish al-Islam og Faylaq al-Rahman. Også jihadist-alliansen Hayat Tahrir al-Sham, som ledes av en gruppe som tidligere var tilknyttet al-Qaida, er til stede i området.

(NTB/TV 2)