Historisk kvartfinale for de norske hockeygutta

Et ellevilt overtidsdrama sikret historisk kvartfinale for de norske hockeyguttene.

Petter Thoresens menn hadde kniven på strupen før skjebnekampen mot Slovenia tirsdag morgen.

Før oppgjøret testet den slovenske matchvinneren mot Slovakia, Ziga Jeglic, positivt for doping, og var naturligvis ikke med i den avgjørende kampen mot Norge.

Slovenia fikk en pangstart da Jan Urbas sendte blåtrøyene i føringen etter få minutter. Etterfulgt av en fryktelig norsk andre periode var det Tommy Kristiansen som satte inn utligningen for Norge i den tredje.

Kampen gikk til spilleforlengelse etter en målløs tredjeperiode. Der var nordmennene sterkest. Alexander Bonsaksen sendte Norge til en historisk OL-kvartfinale med sin første scoring i turneringen.

– «Bonsa», av alle mann. Tidenes OL, dette er første OL-seieren siden 1994. Det er helt rått, sa en ekstatisk Kasper Wikestad i TV 2s TV-stua etter avgjørelsen.

På tribunen satt Bonsaksens kjæreste, snowboarder Silje Norendal, og jublet.

Silje Norendal jublet etter Bonsaksens avgjørende mål.
Silje Norendal jublet etter Bonsaksens avgjørende mål. Foto: Åserud, Lise

– Dette var helt fantastisk. Så gøy for alle! Haugen gjorde en fantastisk jobb i målet og holdt dem i kampen, sa hun til TV 2 via SMS etter kampen.

– Du skal ha karakter i laget når man snur det etter en sånn match. Farvel, Slovenia, hockeygutta er i kvartfinale. Det må ha blitt gjort noe lurt før tredje perioden, for det var en helt annen gjeng som kom utpå der, oppsummerte Ole Eskild Dahlstrøm.

– Vi var best da det gjaldt. Det var ingen kjempekamp av oss, og vi måtte gjorde noe før tredje periode. Dette er veldig stort, og vinner den viktigste kampen i mesterskapet. Haugen holder oss inne i kampen, fortalte landslagssjef Petter Thoresen til Eurosport.

Slovenia hadde skutt i tverrliggeren sekunder før det norske vinnermålet. Dommerne måtte se på video om målet til Bonsaksen i det hele tatt skulle bli godkjent og matchvinneren trodde selv han skulle bli syndebukk rett før avgjørelsen falt:

– Jeg skjønte ikke hvorfor de skulle se på den situasjonen, men dommerne sa de gjør det uansett i forlenget spilletid. Jeg har vel aldri scoret et så viktig mål. Det var igjen en ny dum utvisning, og jeg fryktet at jeg skulle bli en syndebukk. Jeg er jæ.... takknemlig for at de traff tverrliggeren og at Haugen (keeper Lars) hadde noen redninger, sa Bonsaksen til NTB.

Tidlig under

Norge stod uten en seier foran møte med en slovensk full av selvtillit etter sjokkseier over både USA og Slovakia, etter henholdvis «sudden death» og straffeslag.

Det ble derimot ingen drømmestart for nordmennene. Etter en tidlig utvisning til Ludvig Hoff smalt det bak Lars Haugen. Jan Urbas satt inn kampens første mål fra skrått hold, og det ble i etterkant stilt store spørsmål til keeperspillet.

– Den der må du jo ta, den skal Hauge ha. Dette er helt drepen, sa Ole Eskild Dahlstrøm i TV 2s TV-stua etter det slovenske målet.

Siste halvdel av perioden var en fryktelig affære sett med norske øyne:

– Vi ser ut som overbetalte bokseklovner som bare blir leid inn til en showkamp i Las Vegas og der står Muhammad Ali og denger løs altså, sa TV 2s hockeykommentator etter en fryktelig norsk første periode.

Ny svak periode

De norske spillerne kom ut på isen med enormt forbedringspotensial, men hadde igjen store problemer med å overliste Gasper Kroselj i det slovenske målet. Med beskjedne fire skudd i andre periode var det lite som tydet på at Norge skulle ta seg videre til kvartfinalen før den siste og avgjørende perioden.

– Kampen lever jo på 0-1, og jeg tror vi fortsatt kan ta det. Vi må være optimister her, sa Kasper Wikestad før den tredje perioden.

Så svarte Norge i starten av tredje. En fantastisk pasning fra Martin Røymark til Sparta Sarpsborg-spiller Tommy Kristiansen ga en livsviktig utligning for Norge og nytt håp om avansement.

– Porno fra Røymark. Det er kunst den pasningen der, helt Mona Lisa. En ekstremt viktig scoring for oss, kom det fra gutta i TV-stua etter utligningen.

Etter 1-1-scoringen tok nordmennene fullstendig over. Anført av en frisk Patrick Thoresen skapte Norge sjanse på sjanse, men Kroselj holdt fortsatt liv i den slovenske kvartfinaledrømmen.

Med tre minutter igjen å spille dro Ken Andre Olimb på seg en fryktelig urutinert utvisning som ga Slovenia en kjempemulighet til å avgjøre kampen. Sekunder senere smalt i metallet bak Lars Haugen, men kryssstolpen var redningen for de norske herrene.

Historiske hockeygutter

Ti sekunder før slutt på stillingen 1-1 dro Norge på seg en ny utvisning og måtte spille med en mann mindre i 1:45 i spilleforlegningen, men det hindret ikke de norske herrene. De hvitkledde klarte å holde tett i undertallet, og halvveis ut i «sudden death» kom avgjørelsen. Alexander Bonsaken, etter kaos foran det slovenske, stod helt alene på blå og banket Norge til en historisk kvartfinale.

– Jeg prøvde å bare få den på mål og det fungerte det. Har løsnet en del skudd de siste matchene, men denne gangen satt den. Alle kjemper i dag, men vi sliter med å få til spillet vårt, sa en meget fornøyd matchvinner Alexander Bonsaksen til TVNorge.

Nå venter en ekstremt vanskelig kvartfinale mot storfavoritten OAR(Russland), og de russiske stjernespillerne er soleklare favoritter før onsdagens møte.