HER BOR DE: Slik ser et standardrom ut i utøverlandsbyene i Sør-Korea. Foto: AFP PHOTO / François-Xavier MARIT.
HER BOR DE: Slik ser et standardrom ut i utøverlandsbyene i Sør-Korea. Foto: AFP PHOTO / François-Xavier MARIT.

Henrik kristoffersen om boforholdene i Pyeongchang:

– Jeg trives ikke så veldig godt. Det er litt mye folk og styr

Utøverlandsbyene i Pyeongchang hylles som noen av de bedre i nyere historie, men Kristoffersen heller mot hotell neste gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like sikkert som at OL byr på gull, tårer og doping, er klagene fra utøverne på boforholdene i arrangørbyen.

  • I Rio for to år siden nektet enkelte nasjoner å bo i utøverlandsbyen på grunn av vann som rant ned veggene, ekkel lukt, skitne gulv, tette toaletter og mangel på lys.
  • I Sotsji var det misfarget vann (!), rom uten gulv og de beryktede «dobbelttoalettene».
  • I Lake Placid tilbake i 1980 ble utøverne bosatt i et fengsel...

Listen er lang, men i Pyeongchang, derimot, har det vært langt mellom klagene.

Henrik Kristoffersen.
Henrik Kristoffersen. Foto: Poppe, Cornelius

– Kan nok være siste gang jeg bor i utøverlandsbyen

I de to landsbyene i Sør-Korea, i Pyeongchang og Gangneung, har utøverne tilgang til mat fra store deler av verden, døgnåpne treningssentre, bank, postkontor, spillerom med air hockey, foosball-bord og Play Station, butikker, rom for avslapping, samt McDonald's (i Gangneung-landsbyen).

Kristoffersen er imidlertid en av de som ikke nyter tilværelsen.

– Trives du i Pyeongchang?

– Nei, jeg trives ikke så veldig godt i utøverlandsbyen, det gjør jeg ikke. Om jeg skal kjøre flere OL, så kan det nok være at det er siste gang jeg bor i utøverlandsbyen. Det får vi ta om fire år, sier han til TV 2.

– Hva er det som er kjipt her?

– Det er litt mye folk og litt mye styr. Det er jo for så vidt forståelig - det er jo mange som er her bare fordi det er kult å være med i OL. Men det er jo en del som ikke er det også, og de bor jo utenfor. Det er litt mye folk og litt mye styr.

– Hadde du kunne forberedt deg bedre om du hadde bodd utenfor?

– Jeg tror ikke det har så mye å si. Det har gått veldig fint, altså, men det er roligere og lettere å bo på et hotell, forteller han.

– Han er absolutt ikke uslåelig

Til sammen huser utøverlandsbyene 5794 utøvere og støttepersonell, men det er langt fra alle som bor i de.

Enkelte, som for eksempel fartskollegaene Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, bodde på hotell mens de var i Sør-Korea.

– Kjennes kroppen grei?

– Ja, det kjennes helt greit ut. Det er jo litt styr med OL, det er det. Men det går forholdsvis bra, altså, sier Kristoffersen.

Heldigvis for Kristoffersen og Norge tyder det ikke på at boforholdene, som han nevner over, har hatt mye å si for oppladningen.

Torsdag er det slalåm, og forventningene til 23-åringen ble ikke akkurat mindre av at han tok sølv i storslalåmen etter en formidabel andreomgang.

I veien for et gull står imidlertid den nesten uslåelige Marcel Hirscher.

– Det er større mulighet for meg i slalåm enn i storslalåm. Jeg er mye nærmere han i slalåm enn i storslalåm - der er han klart best. Men han er absolutt ikke uslåelig, sier Kristoffersen.

– Jeg prøver ikke å tenke så mye på Hirshcer

Helt uslåelig er Hirscher ikke, som Kristoffersen viste med å slå ham ettertrykkelig i slalåmen i Kitzbühel for en liten måned siden.

– Hirscher var litt under pari i førsteomgang der. Men jeg har jo slått ham med større margin i ett renn enn det han har slått meg med i år, sånn sett. Med noen få hundredeler. Men det er jo han som er favoritt, det er det, sier han.

– Er det mulig å peke på en svakhet man kan utnytte?

– Han er forholdsvis komplett. Så jeg vet egentlig ikke. Jeg prøver ikke å tenke så mye på ham. Jeg prøver å tenke på meg selv, så får han gjøre sitt og jeg mitt.

– Er det bare dere to det kommer til å handle om, eller er det andre man bør se opp for?

– Man kan egentlig se opp for alle de 15 beste. Hirscher er jo selvsagt favoritten. I OL er det tre ting som gjelder, og folk kommer til å kjøre litt over evne og satse litt mer enn det de vanligvis gjør. Så sjansen for at en eller to treffer litt over evne over to omganger er ganske stor.