Sander Berge i aksjon for Norge mot San Marino.
Sander Berge i aksjon for Norge mot San Marino. Foto: Ruud, Vidar

Berge og Ødegaard på europeisk talentliste

Men de har et stykke opp til Gianluigi Donnarumma og Kylian Mbappé.

CIES Football Observatory har rangert de største talentene under 20 år i europeisk fotball.

Norge er representert med 19-åringene Sander Berge (Genk) på en 24. plass og Martin Ødegaard (utlånt til Heerenveen fra Real Madrid) er på en 28. plass.

AC Milans vidunderbarnkeeper Gianluigi Donnarumma (18) topper listen. Toulouse-keeper Alban Lafont (18) og PSGs Kylian Mbappé (19) følger like bak.

CIES Football Observatory regner seg frem til listen ved å vekte antall spilleminutter spillerne har hatt de siste to sesongene. Spilletiden vektes ut fra nivået de spiller på og resultatene klubbene har oppnådd.

Topp ti belønnes med fem stjerner, som indikerer at de har gode muligheter til å etablere seg på Europas aller beste lag. Berge og Ødegaard er blant de 18 som får fire stjerner. Det betyr at de vurderes som gode nok til å få spille i de beste ligaene i Europa.

Topp ti talenter

  1. Gianluigi Donnarumma (AC Milan)
  2. Alban Lafont (Toulouse)
  3. Kylian Mbappé (PSG)
  4. Christian Pulisic (Dortmund)
  5. Malang Sarr (Nice)
  6. Dayot Upamecano (RB Leipzig)
  7. Tom Davies (Everton)
  8. Matthijs de Ligt (Ajax)
  9. Kai Havertz (Bayer Leverkusen)
  10. Ryan Sessegnon (Fulham)

Kilde: CIES

Både Berge og Ødegaard har figurert på ulike talentlister de siste årene. Berge har fått mye tillit på A-landslaget til Norge, mens også Martin Ødegaard er i ferd med å komme inn i varmen til Lars Lagerbäck.

Martin Ødegaard.
Martin Ødegaard. Foto: Åserud, Lise

Angriperen Ødegaard virker å hatt godt av låneoppholdet i Heerenveen, der han får spille fast og ofte varter opp med tekniske finesser.

Berge har skapt seg et navn som en trygg defensiv midtbanespiller til tross for sin unge alder.

– Han har noen ferdigheter som gjør han helt unik i norsk målestokk, og det er også veldig vanskelig internasjonalt å finne så unge spillere som har de ferdighetene og forutsetningene han har. Berge har utviklet seg til å bli lederen på Norge sin sentrale midtbane, og han får en nøkkelrolle når Lagerbäck nå skal prøve å kvalifisere Norge til EM i 2020, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.