Aleksander Krusjelnitskij er tatt i doping.
Aleksander Krusjelnitskij er tatt i doping. Foto: Wang Zhao

Også curlingutøvere kan ha nytte av doping

For mange var det overraskende at Aleksander Krusjelnitskj har avlagt en positiv dopingprøve

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russeren har testet positivt på meldonium, som i korte trekk er en medisin som har positive gevinster for hjertet.

Om Krusjelnitskj er skylding eller ikke vet vi ikke. Men det er en dopingsak og i mellomtiden må vi vente på videre utfall og en eventuell dom.

Nyheten gjør at flere trekker på skuldrene og lurer på hvordan en curlingutøver kan dra fordel av et prestasjonsfremmende stoff.

Flere påstår at prestasjonsfremmende midler ikke skaper gevinst i curling. I så fall glemmer de at en curlingutøver også trenger generell fysikk og mentalt overskudd. For også en curlingutøver er avhengig av å prestere og trenger en viss fysisk form fordi relativt god form påvirker energien.

For eksempel må også curlingutøvere øve ekstremt mye, og all øvelse tapper kroppen for energi både fysisk- og mentalt. En sliten utøver får dårligere konsentrasjon og presterer dårligere. Derfor hjelper det å være i en viss form.

Selvfølgelig trenger du ikke ekstreme fysiske forutsettinger som å kunne løpe ekstremt fort eller løfte veldig tungt, men formen påvirker blant annet hjertefrekvensen og konsentrasjonen.

Team Ulsrud er et godt eksempel på curlingutøvere som opplagt er i god fysisk form. Magnus Carlsen er også et kroneksempel på en helhetsutøver. Selv om Carlsen sitter på rumpa og flytter sjakkbrikker holder han seg i god fysisk form. Formen gjør at Carlsen holder pulsen lavere, som igjen demper totalbelastningen og det mentale stressnivået han utsettes for i en turnering. Slik får han mer mentalt overskudd i møte med motstanderne. I tillegg bidrar den fysiske treningen til mental avkobling som gjør at utøveren sover bedre og restituerer seg bedre etter tøffe mentale belastninger.

Det er altså mange gode grunner til å holde seg i god fysisk form, selv om du driver med en presisjons- og konsentrasjonssport som curling.

Høyt stress med påfølgende høy hjertefrekvens vil med stor sannsynlighet ha negativ effekt på for eksempel curlingutøvere. Meldonium skaper positive gevinster på hjertet. At hjertet stimuleres kan igjen bidra til bedre kontroll på hjertefrekvensen som demper stressnivået. I tillegg kan meldonium ha en viss positiv effekt på generell fysisk opptrening, som igjen bidrar positivt til en curlingutøvers helhetlige evner i svært pressede situasjoner. Om målet er å komme i litt bedre form, kan meldonium således bidra til å skape en positiv gevinst fordi treningen går lettere.

Vi vet at utøvere med høye ambisjoner konsekvent søker metoder som skaper gevinst. Vi vet også at enkelte utøvere også er tilbøyelig til å søke ulovlige snarveier så lenge det kan ha en positiv effekt på prestasjonsevnen.

Kulturen i miljøet du er del av har også stor påvirkning. I et miljø hvor mange har en viss etablert praksis påvirkes individer til valg de kanskje ellers ikke ville gjort. Bruken av meldonium har vært utbredt i russisk idrett og derfor ingen stor overraskelse at nettopp en russisk utøver tester positivt for akkurat dette stoffet. Det kan handle om vaner, som igjen kan være et resultat av en utbredt kultur?

I enkelte idretter gis det inntrykk av en generell oppfatning om at prestasjonsfremmende midler ikke brukes fordi man betviler effekten. En normal sammenheng er at de samme idrettene har et slett antidopingarbeid, som igjen gjør at utøverne ikke trenger å være like forsiktig med inntak av medisiner, enten bruken er kynisk- eller ikke.

I OL møtes utøverne med et strengere antidopingregime, som dermed øker faren for at personer innenfor visse idretter uten det samme kontinuerlige dopingfokuset kan teste positivt. Slikt kan det bli positive prøver av – også i curling.

Mads!