Islegg Torgallmenningen til Håvard kommer «hem»

Olympisk gull på 500 meter på skøyter med siste indre? Olympisk gull på distansen til en nordmann? Olympisk sprintgull til en bergenser? Er det mulig?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har hørt Kupper'n vinne gull, jeg har vært til stede og sett Johann Olav Koss sette verdensrekord og vinne gull.

Jeg har også intervjuet Geir Karlstad med gull om halsen. Men dette var milslukerne. De seige gutta. Norske skøyteløpere har «alltid» vært gode på «fem og tiern». Det har liksom vært opplest og vedtatt at vi nordmenn ikke har de eksplosive genene.

Og den moderne skøytehistorien viser at det har vært umulig. Akkurat nå er det synd at Trude Drevland ikke er ordfører i Bergen. Hun hadde fått islagt Torgallmenningen til bysbarnet «kom hem me OL-gullet». Ikke noe sted i Norge er de mer stolte av sine egne enn i Bergen.

Tenk hvor magisk det kunne blitt med en æresrunde på Torgallmenningen med hele byen til stede. Og fortjent hyllest til Håvard!

Dette var først og fremst en stor idrettsprestasjon av Håvard Holmefjord Lorentzen. Ny personlig rekord sier det meste. Best når det er OL!

Og det blir ekstra stort fordi vi altså ikke har tradisjon for å være best i verden på denne distansen. Dette er ikke bare skøytehistorie.

Uansett hvor mange gull andre nordmenn måtte vinne på bortoverski med og uten gevær eller i hoppbakken, så er dette så mye større: Formel 1-distansen på skøyter er faktisk stort i flere verdensdeler!

Derfor ER Håvard Holmefjord Lorentzen idrettshistorie!

Alv – med v, ja – Gjestvang fra Skreia på Toten tok sølv i OL i 1964 og Magne Thomassen fra Trondheim gjorde det samme fire år senere. Og det er norsk OL-historie de siste 50 årene.

Da jeg vokste opp, var vi ikke så opptatt av sprintere på skøyter. Det handlet nesten alltid om hvor mye Kupper'n, Per Ivar, Fornæs, Stensen eller Karlstad måtte eller kunne ta inn på «tiern».

Men, det gjorde sterkt inntrykk da vi leste i avisen om at Grisjin hadde gått under «førr» på femhundre. Det var jo umulig. Like «umulig» som det jeg har vært vitne til må. En ny grense er brutt. Norsk gull på 500 på skøyter. Og seier med en hundredel! Er det mulig?!

Magisk kveld i Sør-Korea!