«Samme tid neste år» – premiere onsdag:

Kathleen oppfylte sønnens store drøm – ordnet russebuss til han og klassekameratene

Oscar Pettersson (21) og klassekameratene fikk en russetid som de aldri vil glemme.

Da sønnen til Kathleen Petterson (54) skulle være russ, bestemte hun seg for at han skulle få en like bra russefeiring som alle andre ungdom.

Sønnen Oscar Pettersson (21) er funksjonshemmet og utviklingshemmet, og han gikk på en linje for tilrettelagt opplæring ved Rælingen videregående skole i Akershus.

21-åringen beskrives av moren som omsorgsfull, sosial og nysgjerrig på livet.

Kathleens mål var at Oscar og hans klassekamerater skulle få sin egen russebuss, og det har blitt dokumentert i det nye TV 2-programmet «Samme tid neste år».

Programmet, som har premiere onsdag, følger mennesker som har drømmer og mål som de ønsker å oppnå i løpet av ett år. TV-seerne får møte dem ved starten av det personlige prosjektet, i tillegg til at de får se om målet er nådd eller ikke i løpet av ett år.

Ræling-gutta

I «Samme tid neste år» får man se at Kathleens drøm om å gi sønnen en russebuss ble oppfylt.

VAR RUSS I FJOR: Oscar Pettersson (21). Foto: TV 2
VAR RUSS I FJOR: Oscar Pettersson (21). Foto: TV 2

Russefeiringen fant sted i fjor vår, og Oscar var på russebussen «Ræling-gutta» sammen med klassekameratene Joakim Øie (21) og Abdulkader Kader Kareni (20).

– Oscar kommer aldri til å glemme russetiden. Han snakker fortsatt om hvor gøy de hadde det og hvor mye han savner det, sier Kathleen til TV 2.

Se klipp fra Oscars russefeiring i videoen i toppen av saken.

Medfødt syndrom

Oscar har det medfødte syndromet cri du chat, som skyldes en genfeil. Syndromet kjennetegnes ved små hender og føtter, språkproblemer, mental- og motorisk utviklingshemming, ifølge NHI. Når det gjelder Oscar, må han alltid ha tilsyn, og han kan ikke bo alene.

For Kathleen var det viktig at sønnen og hans klassekamerater ikke ble stående utenfor russetiden, slik det ofte skjer med ungdom med spesielle behov.

Derfor tok Kathleen selv initativ til at sønnen skulle få en russebuss.

– Vi fikk vite at elevene ved linjen for tilrettelagt opplæring egentlig ikke skulle feire russetiden. Men jeg visste at Oscar hadde drømt om dette lenge, så da satte jeg i gang russebuss-prosjektet selv, sier hun.

MOR OG SØNN: Kathleen Pettersson meldte seg på TV 2-programmet «Samme tid neste år» fordi hun ville oppfylle sønnen Oscars drøm å få en egen russebuss. Foto: TV 2
MOR OG SØNN: Kathleen Pettersson meldte seg på TV 2-programmet «Samme tid neste år» fordi hun ville oppfylle sønnen Oscars drøm å få en egen russebuss. Foto: TV 2

Oscars drøm

Ideen om en russebuss fikk hun nemlig av sin egen sønn.

– For mange år siden hadde Oscar en støttekontakt som var russ, og da syntes han det så kult ut og ville bli russ selv. Jeg ville at Oscar skulle få oppfylt sin drøm, sier hun.

– Jeg prøver alltid å gjøre alt jeg kan for å oppfylle ønskene hans. Det viktigste for meg, er at selv om han har fått et lodd i livet, så skal ikke det hindre han, sier Kathleen.

FERDIG: Russebussen fikk navnet Ræling-gutta. Foto: TV 2
FERDIG: Russebussen fikk navnet Ræling-gutta. Foto: TV 2

Sponsorer og hjelp

Da Kathleen så utlysningen for at man kunne melde seg på TV 2-programmet «Samme tid neste år» dersom man hadde et mål man ville oppnå på ett år, var det ingen tvil: Hun skulle sette igang russebuss-prosjektet.

– Jeg visste ikke at russen begynte planleggingen tre år i forveien, så jeg som kun hadde ett år på meg, var langt etter. Jeg måtte tigge om både penger og hjelp for å få det til, sier hun.

I løpet av noen måneder fikk hun tak i en buss, som hun fikk sponset av et datterselskap til sin tidligere arbeidsgiver. Russegjengen fikk også gratis service ved et bilverksted, materialer sponset av en lokal bedrift, gratis russeklær fra ulike bedrifter og hjelp til å lage en russelåt i et musikkstudio.

En taxisjåfør stilte opp som gratis sjåfør, og folk donerte penger slik at de kunne betale for bensin.

– Det var så mange som stilte opp for å hjelpe, og det var helt fantastisk, sier Kathleen.

PUSSET OPP: Guttene var selv med på oppussingen av russebussen. Foto: TV 2
PUSSET OPP: Guttene var selv med på oppussingen av russebussen. Foto: TV 2

Festet på Tryvann

Russen selv jobbet også på russbussen.

– For oss foreldre var det rørende og se hvor stolte og glade de ble. Oscar og klassekameratene var med på å bestemte hvordan ting skulle være, og de bidro til oppussingen. Det ble et felles prosjekt som de gledet seg til å jobbe med, sier Kathleen.

Moren forteller at russetiden, som var alokoholfri for Ræling-guttas del, gikk over all forventning.

– Vi var ute og rullet, og guttene ville være i bussen hele tiden. De likte seg veldig godt på Tryvann. Der danset de og fikk møte andre russ, som var veldig imponerte over bussen, sier hun.

PÅ TRYVANN: Kathleen var med sønnen og russebussen på russetreffet i Oslo. Foto. TV 2
PÅ TRYVANN: Kathleen var med sønnen og russebussen på russetreffet i Oslo. Foto. TV 2

Høydepunkt

For Oscar ble russefeiringen høydepunktet av videregående, forteller moren.

– Russefeiringen betydde enormt mye for han og klassekameratene. De har vært med på hele prosessen med bussen og fikk vist at de kan masse. Å jobbe med et slikt prosjekt ga et godt samhold, og de vil være venner for livet, sier hun.

Kathleen oppfordrer andre spesialklasser til å gjør det samme og lage en russefeiring for elevene.

– Det er lett å tenke at elever som har spesielle behov ikke vil feire russetiden, men det vil de. Vi hadde det helt fantastisk, sier hun.

RUSSEFEIRING: Guttene feiret helt til 17. mai. Foto: TV 2
RUSSEFEIRING: Guttene feiret helt til 17. mai. Foto: TV 2

Vil lage mer TV

Det har nå gått snart ett år siden russefeiringen og Oscars siste dag på videregående skole. Nå har 21-åringen et friår.

– Han fortjener et friår nå, også får vi se hva som skjer til neste år, sier Kathleen.

Oscar har fått tildelt en personlig assistent til høsten, og familien er nå i gang med å se etter en aktivitet eller en bedrift som han kan jobbe hos.

Og Kathleen har allerede satt seg nye mål:

– Jeg har alltid noen mål i livet, sier hun, og legger til at hun er i gang å utarbeide en programidé for TV.

– «Samme tid neste år» ga mersmak, så guttene har kjempelyst til å gjøre mer TV. Jeg har en programidé for de tre, som jeg tror kan være både morsom og lærerik, sier hun.

I TV-STUDIO: Oscar, Abdulkader og Joakim likte seg foran TV-kameraene. Her er de med programleder Øyvind Mund (52). Foto: Privat
I TV-STUDIO: Oscar, Abdulkader og Joakim likte seg foran TV-kameraene. Her er de med programleder Øyvind Mund (52). Foto: Privat

Flere historier

Kathleens drøm om å lage en russebuss for sin sønn er en av fire historier som fortelles i premiereprogrammet av «Samme tid neste år».

Seerne får også se hvordan det går med Tor Harald (50), som vil lære seg å gå igjen i løpet av ett år, Lillian (60), som vil finne den store kjærligheten, og Eric (12), som ikke skal spise godteri på ett år og heller spare penger til en Playstation.

Se premieren av «Samme tid neste år» på TV 2 onsdag klokken 20.00. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.

Se russegjengen på God morgen Norge: Nå vil de ha russefeiring i år også

.