Lorentzen med skøytebragd: Tok første norske gull på 70 år

Håvard Holmefjord Lorentzen gikk inn til gull på 500 meteren da han satte olympisk rekord med tiden 34,41 – én hundredel foran hjemmehåpet Cha Min-Kyu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se det sensasjonelle løpet i Sporstnyhetene i vinduet øverst!

– Det er helt fantastisk. Det er akkurat dette jeg har drømt om helt siden jeg kom bort hit og hele sesongen egentlig, sier gullvinneren til Eurosport.

Landslagstrener Sondre Skarli fullroser ham for å ha tatt Norges første gull på distansen siden 1948.

– Dette er det største som har skjedd norsk skøytesport siden Johann Olav Koss tok tre OL-gull i Lillehammer. Også setter han olympisk rekord på en lavlandsbane. Han kunne ikke vært sterkere. Det er mer enn vi kunne drømt om, sier Skarli til TV 2.

Selv hyller Koss, som fulgte løpet fra Canada, den nybakte olympiske mesteren.

– Den mentale styrken er helt utrolig. Det er et ekstremt press med utrolig gode tider før ham. Når han klarer å få ut potensialet på den måten, må man bare hylle prestasjonen, sier Koss til TV 2, og følger opp:

– For meg er dette det beste gullet å få. Gull tilbake i skøytesporten er helt fantastisk.

– Det betyr enormt mye. Norsk skøytesport ligger latent. Så nå vil vi se en økning i interesse. OL er heller ikke over for de norske skøyteløperne. Det kan komme mer. Og sånn skal det være, sier Koss.

Lorentzen sier han skjønte underveis at det skulle bli medaljejubel.

– Det var er perfekt løp fra start til mål. Jeg leverte den raskeste åpningen jeg har gjort, og første satt perfekt. Jeg merket at jeg hadde tatt innpå Mulder og angrep ham godt. De siste 50 meterne gled jeg og tenkte at dette måtte holde til medalje, sier han til TV 2.

Satte olympisk rekord

Bergenseren gikk mot en av forhåndsfavorittene, Ronald Mulder, i tredje siste par.

Lorentzen måtte gå siste indre, men gikk likevel i mål til olympisk rekord på 34,41 – en hundredel foran hjemmehåpet Cha Min-Kyu, som to par tidligere hadde tangert rekorden.

Da gikk stemningen i taket i skøytehallen i Pyeongchang, som gjorde presset større enn noensinne for bergenseren.

– Likevel klarer han å beholde roen og holde hodet kaldt. Der skiller han seg fra så mange andre utøvere. Han er rett og slett et unikum, sier Skarli.

Første gull på 70 år

34,41 var også tangering av Lorentzens personlige rekord. Det er den første medaljen Norge har tatt på 500 meter siden Magne Thomassen tok sølv i 1968. Forrige gull tok Finn Helgesen i 1948.

– Jeg merket at det gikk bra underveis, og siste indre sitter som et skudd. Da går det fort. Siste 50 meter tenkte jeg at det hvert fall kom til å bli medalje, også ser jeg det er førsteplass og olympisk rekord, sier Lorentzen til Eurosport.

Bergenseren ble hyllet av sin eldre bror, Pål Lorentzen, i TV-stua like etter gullmedaljen var et faktum.

– Det er helt vilt. Også når du tenker på de siste tre årene med skaden han hadde og hele prosessen med å komme tilbake. Han har jobbet som faen for dette. Han har vært beintøff. Alt han har gjort har vært gjennomført. Sånn har det vært siden skaden, fullroser storebroren.

Taklet siste indre

Ettersom Lorentzen har ledet verdenscupen denne vinteren, er han blitt vant til å gå siste ytre. Den kunne ikke blitt løst bedre, mener hans trener.

– Vi var usikker på hvordan han ville takle å gå siste indre siden han har gått ytre i hele år, men den teknikken han viser i siste indre er helt rå, sier Skarli til TV 2.

Henrik Fagerli Rukke, som endte på 28. plass med tiden 35,50, er mektig imponert over lagkameraten.

– Hva er det sykeste med løpet?

– Alt! Han gjør jo en bedre åpning enn han noen gang har gjort før, går en bedre runde enn noen gang og i siste indre står han imot bunnsolid. Det er helt sykt. Jeg er så imponert av det, svarer Rukke.

– Beste egenskap

I TV-stua fryktet de også at siste indre skulle felle Lorentzen, men bergenseren avsluttet løpet perfekt.

– Det er Håvards beste egenskap. Han er så kald. Den siste 100 meteren gjør han det han skal, sier tidligere skøyteløper, Even Johansen i TV-stua.

Lorentzens trener, Jeremy Wotherspoon, er storfornøyd med elevens bragd.

– Det er en fantastisk dag. Utfordringene var at det var i et annet miljø enn han er vant med. Han har fått indre hele sesongen siden han har ledet verdenscupen, også fikk han ytre i dag. Også har du en sørkoreaner som gjør sitt livs løp. Jeg tror han bare aksepterte situasjonen og gjorde jobben, sier Wotherspoon til Eurosport.

Gao Tingyu tok bronsemedaljen. Henrik Fagerli Rukke gikk inn på 35,50, og endte med det på 28. plass.