ILLUSTRASJONSFOTO: En lokalpolitiker i Agder reagerer på yogatrening i det offentlige.
ILLUSTRASJONSFOTO: En lokalpolitiker i Agder reagerer på yogatrening i det offentlige. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt

avdarer mot snik-yogafisering:

Frp-politiker mener yoga truer kristendommen

Lokalpolitiker Oddvar Østreim mener yoga i offentlig regi er et brudd på Grunnloven. Det får Henriette Lien til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At yoga er en del av kroppsøvingen i Froland kommune i Agder, har fått lokalpolitiker Oddvar Østreim til å reagere sterkt.

Han setter pris på at kommunen tidligere har avviklet yoga i skolene, men reagerer på at det fortsatt praktiseres på et treningssenter under kommunal regi.

Saken ble først omtalt på Frolendingen.

Til TV 2 utdyper han:

– I privat regi er dette uproblematisk. Det er religionsfrihet i landet vårt. Men at det skal foregå yoga i offentlig regi, det synes jeg er galt.

Han mener at det bidrar til en nedprioritering av kristendommen, og kaller det et brudd på Grunnloven.

– Så lenge det er kristne verdier som skal forankres i Grunnloven, virker dette rart. Yoga bygger så vidt jeg skjønner på buddhisme og hinduisme. Da blir det feil.

– Har du forsøkt yoga selv?

– Nei, det har jeg ikke gjort. Jeg har ikke helt sett poenget.

Sammenligner med hijab

Østreim påstår at dette er vanskelig grenseland, og drar sammenlikning til hijab.

– Om en jente fryser, og jeg gir henne en hijab hun skal kle seg i, så vil enkelte hevde at jeg kun har gitt henne et klesplagg, og andre si at det er av religiøs verdi. Det er slik det er, man har ulik oppfatninger når det gjelder denne type problemstillinger.

Han sier han ikke har fått noen reaksjoner etter utspillet, som han først kom med da han stilte i Froland kommunestyre forrige uke. Der var også ordfører Ove Gundersen (Krf).

Gundersen skriver følgende i en SMS til TV 2:

– Spørsmålet fra Østreim var om ordføreren ville foreta seg noe i anledning av at yoga står på timeplanen til treningssenteret i kommunens frisklivssenter. Svar: Det vil jeg ikke.

Han forklarer også at yoga ble tatt bort fra skolens timeplan, i et enkelt tilfelle på barnetrinnet høsten 2017, etter reaksjoner fra foreldre.

– Ikke religiøst

Henriette Lien er yogainstruktør og har skrevet bok om treningsformen. Hun mener mange har fordommer mot yoga uten å egentlig vite hva det innebærer.

Tidligere skuespiller Henriette Lien har skrevet bok om yoga. Hun er ikke enig i Oddvar Østreims uttalelser.
Tidligere skuespiller Henriette Lien har skrevet bok om yoga. Hun er ikke enig i Oddvar Østreims uttalelser. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Hun er tydelig på at uttalelsene fra Østreim viser at han ikke har nok kunnskap om yoga til å uttale seg.

– Han må flytte kroppen inn i et yogastudio før han uttaler seg om noe han ikke har kunnskap om. Yoga handler om en forening i kroppen mellom pust og bevegelse – å øve på å bli kvitt støyen og være mer tilstede der vi er. Jeg skjønner ikke hvordan dette har likhetstrekk med hijab, sier hun.

– Men er yoga religiøst?

– Ikke i det hele tatt. Noen yogateknikker har en guru, men det har ingenting med religion å gjøre. Det handler om å trekke noe av det ytre fokuset i samfunnet ut til det å bare være til stede i kroppen.

– Tragisk

Lien synes det er trist at det snakkes negativt om noe som gir mange ny livskvalitet.

Hun forteller at mange skoler i utlandet starter dagen med yoga for å skjerpe fokuset, samt at ungdom med utfordringer får yogaundervisning i stedet for straff. Ifølge Lien bruker også amerikanske fengsler yogaundervisning.

– Det er tragisk med slike negative uttalelser uten at man har satt seg inn i hva dette faktisk er. Det er trist, sier hun.

Oddvar Østreim på sin side mener at dersom yoga bare er som gymnastikk, ville det ikke ha engasjert noen.

– Men når de latterliggjør og blir hissige viser det at det har med ånd å gjøre, sier han, og viser til reaksjoner og kommentarer i lokale medier.