rettssaken er i gang:

Dagmamma nekter straffskyld etter at Martine (1) døde

– Min klient tar det tungt at det nå er reist tiltale, sier kvinnens forsvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elleve år etter at Martine (1) døde, er en tidligere dagmamma tiltalt for dødelig vold.

Mandag starter saken i Ringerike tingrett, og kvinnen nekter straffskyld.

Ifølge tiltalen skal kvinnen, som nå er i 40-årene, gjentatte ganger ha støtt bakhodet på den lille jenta mot et hardt underlag, skriver Aftenposten.

Barnet var Martine, som bare ble 13 måneder gammel.

Cold case

Dagmammaen som passet Martine ble 5. januar 2007 siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter, med døden til følge.

Påtalemyndigheten mener barnet fikk brudd i kraniet og halsvirvelen, samt andre skader. Jenta døde av skadene to dager senere. I 2016 ble dagmammaen siktet på nytt, og saken gjenopptatt.

Den såkalte cold case-gruppen i Kripos har bistått Sør-øst politidistrikt i den nyeste etterforskningen, som altså har ført til at jentas dagmamma er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge.

– Påtalemyndigheten mener det nå kan bevises utover rimelig tvil at det var tiltalte som påførte jenta skadene. Vi mener det i dag foreligger mer medisinsk kunnskap av betydning enn det man hadde tidligere, sier statsadvokat Marit Formo.

– Min klient har fra første stund fastholdt at hun ikke har gjort noe galt med Martine. Hun opplever denne saken og denne perioden som et sammenhengende mareritt, sier forsvarer Thomas Randby til TV 2.

Kvinnen nekter også straffskyld for tiltalepunkter om vold mot to egne barn da de var 8 og 12 år gamle.

Barnas bistandsadvokat sier at de ikke ønsker at moren skal straffes for noe. Ifølge tiltalen ble de kløpet i øret og kneet av moren, sier han.

– De mener selv at de ikke har vært utsatt for noe vold fra mor. De mener hun er en flink mamma, bor hos henne og synes at dette er en belastning, sier Christian Alexandre Kramer til TV 2. (NTB/TV 2)