SKJEDDE IGJEN: Sist onsdag gikk en tidligere elev amok med våpen inne på Marjory Stoneman Douglas High School. Det har blitt satt opp kors utenfor skolebygningen for å minnes de døde.
SKJEDDE IGJEN: Sist onsdag gikk en tidligere elev amok med våpen inne på Marjory Stoneman Douglas High School. Det har blitt satt opp kors utenfor skolebygningen for å minnes de døde. Foto: Jonathan Drake/AP/NTB SCANPIX

17 ungdommer drept på skolen:

Republikanerens «rike onkel» truer med å strupe pengestrømmen: – Nok er nok!

Republikanernes støttespiller Al Hoffman mener det garantert kommer flere skoleskytinger om ikke noe gjøres noe. Nå krever han ny våpenlov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14. februar ble USA igjen rammet av en skoleskyting.

17 personer ble drept og 15 skadet i angrepet som fant sted ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida. Via sosiale medier delte ungdom bilder og videoer fra at de gjemte seg for gjerningsmannen. Inntrykkene var sterke.

Det var den tidligere eleven Nikolas Cruz (19) som sto bak. Han ble pågrepet og arrestert.

Vil få med andre givere

Eiendomsmagnat Al Hoffman jr er ingen hvemsomhelst i Florida. Foto: alchetron.com
Eiendomsmagnat Al Hoffman jr er ingen hvemsomhelst i Florida. Foto: alchetron.com

I kjølvannet av massedrapene har diskusjonen rundt de amerikanske våpenlovene igjen blitt et tema.

Al Hoffman Jr. er en kjent økonomisk støttespiller for republikanerne og uttalte lørdag at dersom ikke partiet går inn for å begrense våpentilgangen, vil han stanse all støtte.

Hoffman er en prominent eiendomsutvikler og en kjent skikkelse i Florida, hvor den siste skyteepisoden fant sted. Han har tidligere vært amerikansk ambassadør til Portugal og var en av lederne for George Bush-kampanjen i 2000.

Hoffman sier at han ønsker å få med seg flere andre støttespillere for å legge tyngde bak kravet.

– Hvor lenge har dette pågått, uten at noe har blitt gjort? Nå er det nok for meg, har Hoffmann uttalt i et intervju, ifølge New York Times.

I helgen sendte Hoffmann kravet sitt til flere republikanske ledere, blant annet Jeb Bush og guvernør Rick Scott i Florida. Hoffman skrev at han ikke ville støtte Scott eller andre fra partiet om de ikke støtter forslaget om ny våpenlovgiving.

– Jeg kommer ikke til å skrive ut en sjekk til hvis ikke de støtter forbudet. Nok er nok!

Vil starte bevegelse

Han er kjent for å være kritisk til president Trump, men har også det siste året fortsatt å støtte andre republikanere, ikke minst Jeb Bush, som tidligere har vært guvernør i Florida.

I eposten skrev Hoffman at han er sikker på at det blir flere skoleskytinger om ikke noe gjøres nå.

– Jeg kommer til å kontakte alle jeg vet om som gir økonomiske bidrag til republikanerne og be dem om å støtte mitt krav. Vi må faktisk starte en liten bevegelse her.

Våpenmotstanderne er spesielt kritiske til hvor lett det er å få tak i våpen som det halvautomatiske geværet AR-15, en sivil versjon av det amerikanske forsvarets M16. Millioner av dem er blitt solgt lovlig rundt omkring i USA. Våpenet ble brukt i Parkland og i masseskytingene i Las Vegas, Sutherland Springs, Texas og Newtown, Connecticut.

Refser FBI

Men foreløpig er det lite som tyder på at deltatslederne i Florida er interessert i å støtte ny våpenlov. Ifølge New York Times har senator Marco Rubio uttalt at dersom noen ønsker å skaffe våpen for å gjennomføre et angrep, så klarer man det uansett.

President Trump har kommet med sterk kritikk mot FBI etter skoleskytingen onsdag.

– Veldig synd at FBI ikke plukket opp alle signalene fra masseskytteren i Florida. Dette er ikke akseptabelt. De bruker for mye tid på å prøve å bevise russisk samarbeid med Trump-kampanjen – det er ikke noe samarbeid. Kom dere tilbake til det grunnleggende, og gjør oss alle stolte, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Skoleaksjon

På våpenlovkritikken kontrer presidenten med et motangrep på Demokratene.

– Hvorfor vedtok ikke Demokratene en lov for våpenkontroll da de hadde både Representantenes hus og Senatet under Obama-administrasjonen? Fordi de ikke vil, og nå er det bare snakk, skrev han på Twitter natt til søndag.

Trump mottok over 200 millioner kroner fra National Rifle Association (NRA) under valgkampen. Etter skolemassakren har han ikke kommentert opplysningene om at 19-åringen hadde kjøpt våpenet han brukte på lovlig vis. I stedet har han antydet at noe må gjøres med det psykiske helsevernet for at slike massakrer skal kunne unngås i framtiden.

Også på grasrota vokser motstanden mot dagens liberale våpenpolitikk i USA. Det har allerede vært demonstrasjoner ved en rekke amerikanske skoler. I tillegg mobiliseres det rundt en større aksjon som skal finne sted én måned etter angrepet i Parkland, 14. mars.

Ifølge Facebook-siden for arrangementet skal 25.000 mennesker delta og 94.000 mennesker sier at de er interessert.