HEVET OPP: Deler av småflyet som falt i sjøen etter avgang fra Svolvær lufthavn Helle ble søndag kveld hevet.
HEVET OPP: Deler av småflyet som falt i sjøen etter avgang fra Svolvær lufthavn Helle ble søndag kveld hevet. Foto: NTB Scanpix / Eric Fokke

En del av flyvraket i Svolvær hentet opp av sjøen

En større del av småflyet som styrtet utenfor Svolvær lufthavn for en uke siden ble hevet opp av havet tidlig søndag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi fant vraket 12.05. Nå setter båten ut anker for å kunne begynne heveoperasjonen, opplyste flyhavariinspektør Tor Nørstegård til NTB i 14-tiden.

Vraket ligger mellom 300 og 350 meter fra land og på 72–73 meters dyp, opplyser operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til VG.

En miniubåt ble søndag formiddag senket ned for å finne ut nøyaktig hvor vraket ligger. Den fant flere vrakdeler. Hoveddelen av vraket skal heves ved hjelp av ubåten og en kran om bord på bergingsfartøyet fra Seløy Undervannsservice.

– Det er helt optimale værforhold, opplyser Nørstegård, som likevel ikke vet om redningsarbeidet blir ferdig i løpet av søndagen.

Når vraket er hevet, vil det bli undersøkt i håp om at det kan gi svar om årsaken til ulykken.

– Vi har en del teorier om hva som kan ha skjedd, og vraket kan være med å bekrefte eller avkrefte dem, sier Nørstegård.

Leif Jarle Stamnes (79) fra Tromsø og Einar Halvorsen (63) fra Langhus mistet livet i småflyulykken, som skjedde søndag for en uke siden. De to ble funnet omkommet kort tid etter at flyet hadde styrtet.

Ulykkesflyet er en enmotors Piper PA-28 fra Tromsø Flyklubb. Det var gode flyforhold da ulykken skjedde.

(©NTB)