VANT: Det russiske paret vant bronsefinalen.
VANT: Det russiske paret vant bronsefinalen. Foto: Pedersen, Terje

Russisk doping kan gi norsk medalje

Det er rettet dopingmistanke mot Aleksandr Krusjelnitskij, som var med å slå Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien i bronsefinalen i mixed curling.

Aleksandr Krusjelnitskij, som tok bronsemedalje i mixed curling med konen, Anastasia Bryzgalova, skal ha levert en positiv A-prøve med spor av det forbudte stoffet meldonium.

Det melder det russiske nettstedet Sport-Express.

Den russiske landslagstreneren Dmitrij Melnikov hevder at Krusjelnitskij sluttet å bruke stoffet i 2016, da det havnet på dopinglisten.

– Siden har han ikke tatt det. Han har passert dopingkontrollen i VM i både 2016 og 2017. Jeg håper dette er en slags feil, siteres Melnikov av det russiske nettstedet.

Ifølge Sport-Express vil B-prøven tas mandag morgen koreansk tid.

Frykter lagkamerat forårsaket dopingen

Ifølge nettstedet insidethegames.biz leverte Krusjelnitskij en negativ dopingprøve som var tatt utenfor konkurranse i januar.

Analysene av testene skal ha bevist at russeren fikk stoffet i kroppen i løpet av de ti siste dagene inn mot testen.

Selv frykter han at en lagkamerat som ikke kom med i OL-troppen har puttet stoffet i drikken hans under en treningsleir i forkant av lekene, skriver insidethegames.biz.

– Bare rykter

Magnus Nedregotten, som kan bli tildelt bronsemedalje dersom Krusjelnitskij blir funnet skyldig, vil ikke ta stilling til skyldspørsmålet ennå.

– Det er fortsatt bare rykter. Han er uskyldig til det motsatte er bevist. Jeg håper for sportens del at han ikke har dopet seg, sier Magnus Nedregotten til Eurosport.no.

– Vi er mest forbannet, hvis det viser seg å være sant. Jeg håper ikke han er dopet, men er han det, tar jeg gjerne medaljen. Vi har stort sett vært bedre enn dem i hele året, så dersom han jukser har vi fortjent det, fortsetter han.

Det russiske ekteparet hadde stort sett full kontroll i bronsekampen mot Norge, og etter skuffelsen ved å tape semifinalen mot Sveits, var bronsemedaljen det som berget et litt varierende mesterskap for verdensmesterne fra 2016.

Så spørs det om det i stedet kan bli helsvart for den russiske duoen og norsk OL-bronse.

– For å være helt ærlig vet jeg ikke helt hvilken effekt det har, men jeg tror det har vært snakk om det før uten at jeg vet det helt sikkert. Det er ikke så overraskende når det kommer fra det landet. Det må jeg nesten tenke litt på. Jeg trodde ikke doping hadde effekt i curling, sier sportssjef for curlinglandslaget, Pål Trulsen til Eurosport.no.

Kan gi bedre stressmestring

Ifølge antidoping.no ble meldonium oppført på dopinglisten på grunn av gode holdepunkter for «relativt utbredt bruk» i idretten, og da særlig styrke- og utholdenhetsidretter.

– Det er hevdet at stoffet kan gi bedre utholdenhet, gi bedre restitusjon, muligens gi bedre stressmestring og ha en sentralstimulerende effekt, sa fagsjef i medisin i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, da stoffet kom på dopinglisten.

PS: I 2016 ble tennisstjernen Maria Sjarapova utestengt i to år etter å ha testet positivt for meldonium. Hun var imidlertid tilbake på banen 15 måneder senere etter å ha fått medhold i anken.