TRIVES I ØDE LANDSKAP: Simen Hegstad Krüger tror han skal takle å bli gjenkjent på gata når han kommer hjem, men lengter etter øde skiturer i Nordmarka.
TRIVES I ØDE LANDSKAP: Simen Hegstad Krüger tror han skal takle å bli gjenkjent på gata når han kommer hjem, men lengter etter øde skiturer i Nordmarka. Foto: Pedersen, Terje

– Jeg vil være for meg selv

Men Simen Hegstad Krüger er forberedt på at han nå blir kjent igjen på skitur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lyngutten Krüger reddet fedrelandet på stafetten, og har i løpet av en drøy uke gått fra å være landslagets mest anonyme, til å bli en av de mest omtalte skiløperne i langrennsgale Norge.

– Det er veldig spesielt. Det er utrolig godt å ha fått det til så godt. Jeg tror jeg må bruke noen dager på å bearbeide det litt før jeg skjønner hva som faktisk har skjedd. Blir spesielt å komme hjem, men jeg gleder meg til det, sier Krüger til TV 2.

Drømmer om øde skiturer

Han innser at livet kommer til å forandre seg ved hjemkomst. Men akkurat nå tenker han mest på de praktfulle vinterforholdene i hovedstaden.

– Jeg har sett på bilder at det er mye snø i Oslomarka. Jeg gleder meg bare til å ta noen rolige turer i marka, og ikke ha så mye plan over treningen. Bare å gjøre det jeg har lyst til er noe jeg liker.

– Hvor går du ut når du går tur?

– Det blir ut fra Sognsvann der jeg bor, og innover marka derfra. Jeg liker de litt avsidesliggende løypene så jeg får litt tid for meg selv. Det ser jeg fram til nå.

– Er du forberedt på at folk vil stoppe deg og ta selfies i marka nå?

– He, he. Det vet jeg ikke. Det blir spennende å se om ting har forandret seg.

– Har du opplevd å bli gjenkjent på gata i Oslo?

– he, he. Nei, veldig sjelden. Vi får se hva som skjer. Må bare ta det som kommer. Det skal nok gå fint.

Takker klubben

Selv om han har vært to år på landslaget, er det gjennom klubben at Krüger tok de viktigste stegene som skiløper. Det var der han la grunnlaget som til slutt bragte han inn blant verdens beste.

– Det har betydd enormt mye å ha et godt miljø i Lyn. Det har vært viktig i min utvikling som skiløper med både Eirik Myhr Nossum og Hans Christian Stadheim som viktige folk.

Hans Christer Holund og trener Nossum er nå med han på landslaget. Og for bare et par år siden var det ganske utenkelig at han skulle bli selve kongen av distanselangrenn i OL.

– Det er ganske fantastisk hva vi har fått til der. Det har vært utrolig gøy å være en del av det.

– Er du stolt?

– Ja, jeg er stolt. Det er jeg.

Trenger nye mål

Selv om sesongen allerede har vært over all forventning, så har han fortsatt en gulrot som vifter der framme på tampen.

– Nå skal jeg bare nyte følelsen av å ha gjort det godt i OL, og så sette meg nye mål når jeg kommer hjem. Det er en femmil i Holmenkollen som jeg gleder meg til. Jeg håper å bevare formen til den, for det er også et veldig stort skirenn for meg. En seier der hadde vært noe.

Det er ikke mange år siden han selv sto langs løypa og heiet fram Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug til seier.

– Jeg har vært mye der og sett skirenn, og det er spesielt for meg som har vokst opp i området. Det er noe eget ved den, så der ønsker jeg å gå på mitt beste.

Fikk ro

Han trekker også fram det tidlige OL-uttaket som en viktig grunn til at han har lykkes så godt i Pyeongchang.

– Det gjør at du kan senke skuldrene å gjøre den jobben som trengs. For meg kunne jeg velge å stå over Tour de Ski. Jeg trodde jeg måtte det. Endret på de planene og endte opp med å trene rolig hjemme. Det var nok viktig for meg i år å kunne bruke tiden rundt jul godt, slik at jeg kunne være i form til OL.

– Er dette noe landslagsledelsen kan lære av?

– Landslagsledelsen løste det bra i år med å ta ut noen løpere tidlig. Så kan man selvfølgelig ikke ta ut hele troppen i starten. Folk er i form på litt ulike tidsrom. At man gir trygghet til noen av løperne med at ting er tidlig avklart er bra, slik at man ikke trenger å krige om de siste plassene. Det er viktig for laget, sier Hegstad Krüger.