Gull-Bråten: – De har betydd alt

Øystein Bråten (22) sier han ikke hadde tatt OL-gull uten broren Gjermund, og tidligere OL-utøver Andreas Håtveit.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øystein Bråten ble historisk da han sikret Norges første OL-gull i freeski.

I bunnen av bakken ble det et tårevått møte med to av dem som har betydd aller mest for han.

– De har betydd alt. Det er de to som har betydd mest for skikarrieren min. Gjermund har vært forbildet siden dag én, og Andreas viste meg sporten. Så det er utrolig kult at de er her, sier en rørt og glad Bråten til TV 2.

Broren Gjermund har selv kjørt aktivt på snowboard, og deltok i OL i Sotsji i 2014.

– Jeg er veldig stolt. Det er ikke noe større enn det her. Det som imponerer meg mest er evnen hans til å levere når det gjelder som mest. Han overgår seg selv hver gang, understreker storebroren.

Øystein Bråten er nok ukjent for mange, men har vist seg som en av verdens beste freeski-utøvere de to siste sesongene.

I fjor tok han X Games-gull både i Aspen, og på hjemmebane i Hafjell. I tillegg tok han to X Games-sølv i Aspen for bare noen uker siden.

– Han dropper lunsjen for å kjøre

Andreas Håtveit deltok også i OL i Sotsji for fire år siden , og den ferske gullvinneren har nærmest vokst opp i Håtveits private park i Hallingdal.

– Han er så rå! Det er OL, og han holder hodet kaldt og presterer på denne måten når han har så mye press på seg. Det er helt vanvittig. Når det er konkurranse skjer det bare et eller annet med Øystein, også klarer han å levere så til de grader. Det er en egenskap veldig få har, sier Håtveit til TV 2.

Selv mener han at Bråten må ta mer av æren for gullet selv.

– Jeg er ydmyk for at han takker meg, men det er han som har gjort all jobben. Vi har kjørt mye sammen, og jeg vet at han har lært noe av meg. I alle det med arbeidsdisiplin. Han er en av de få som har nisten i lommen, dropper lunsjen og spiser i heisen for å få flest mulig turer i bakken. Det er det som skal til! Vi tror ikke så mye på talent. Vi tror på at trening gjør deg bedre, sier Håtveit med et stort smil.

Både Håtveit og storebror Bråten er i OL som en del av teamet til Eurosport.

– Jeg var veldig nervøs

Øystein Bråten innrømmer at det var stort at nettopp de to var til stede da han opplevde karrierens desiderte høydepunkt.

– Da jeg så Gjermund og Andreas her var det vanskelig å holde tilbake. Klemmen fra Gjermund var nok den beste jeg har fått i dag. Han betyr veldig mye, understreker han.

Selv kjente storebror naturligvis på nervene da lillebroren kjempen om OL-gull.

– Jeg var veldig nervøs. På siste run var det helt utholdelig. Da stod jeg bare og trippet. Har har jobbet mer enn de fleste. Øystein kjører nok mer enn alle andre, også har han hodet på plass i tillegg. Det er imponerende, understreker storebroren.

Like før gullvinneren snakket med TV 2 fikk han gratulasjonen fra mor og far hjemme i Norge.

– De ringte akkurat nå. De var sinnsykt glade, og sa at de både måtte le og gråte under finalen. Nå skulle de heise flagget, smiler han.

Storebror Gjermund er enig med Håtveit i at lillebroen er for beskjeden når han snakker om egne prestasjoner.

– Du må legge ned veldig mange treningstimer for å klare dette, og det er ikke noe jeg og Andreas har sagt at han må gjøre. Det jeg prøver å hjelpe til med er å være der, og hjelpe han hvis det er noe han trenger. Men det er bare han som gjør at han vinner i dag, understreker han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook