Øystein Bråten tok OL-gull

Øystein Bråten (22) tok OL-gull i slopestyle etter et fantastisk førsterun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øystein Bråten klinket til i finalen allerede i første run og ble belønnet med råsterke 95,00 poeng av dommerne.

Det skulle vise seg å holde til gull.

– Det er kanskje det beste «slopestyle-runnet» vi har sett noengang, sa en ekstatisk Andreas Håtveit i Eurosport-studioet.

Se den fantastiske prestasjonen i Sportsnyhetene øverst!

22-åringen kunne se den ene utfordreren etter den andre, havne bak ham på resultatlisten.

Bråten fikk sitt siste run ødelagt av et fall, og dermed måtte nordmannen bite negler i målområdet mens de tre gjenværende konkurrentene gjorde sine siste forsøk.

– Han kjørte sitt aller beste. Det er jo så utrolig høyt nivå og så bra løype, så dommerne har vært klare på at de ser etter feil. Øystein hadde ekstremt få av dem i dag, og han kjørte veldig teknisk både på hoppene og på på railene. Så kjøringen hans var helt rå i dag, sier Håtveit til TV 2.

Svenske Oscar Wester vant kvalifiseringen og var siste startende. Torpo-gutten sto med ryggen til da svensken satte utfor, men kunne slippe jubelen løs da Wester falt tidlig i sitt finalerun.

Amerikanske Nick Goepper ble nummer to med 93,60 poeng, mens Alex Beaulieu-Marchand fra Canada tok bronsen.

Begynte å gråte da han så broren i målområdet

Da Bråten møtte pressen, hadde det så vidt gått opp for unggutten hva som nettopp hadde skjedd.

– Det var helt sykt å stå på toppen av pallen. Jeg landet det første runnet, noe jeg egentlig aldri pleier å gjøre. Det pleier å være det siste. Det er det sjukeste som har skjedd i livet mitt. Jeg skjønte ingenting sier Bråten til TV 2 og flere andre medier etter å ha vært på podiumet.

Like etter det verste sjokket hadde lagt seg fikk han gratulasjonen fra mor og far hjemme i Norge.

– De ringte nettopp. De hadde vært veldig nervøse, men var sinnsykt glade. De sa de hadde måtte både le og gråte under finalen. Nå skulle de heise flagget, sier gullvinneren med et smil.

Med foreldrene hjemme i Norge var det ekstra spesielt å ha broren Gjermund på plass i Sør-Korea, og det ble et tårevått møte med storebroren og kameraten Andreas Håtveit etter at gullet var i boks.

– Da jeg så Gjermund og Andreas her var det vanskelig å holde tilbake. Klemmen fra Gjermund var nok den beste jeg har fått i dag. Han betyr veldig mye, understreker han.

– Han overgår seg selv hver gang

Gjermund Bråten er svært imponert over brorens prestasjon.

– Jeg er veldig stolt. At det skulle holde helt fra første run, var overraskende. Øystein gjorde det bedre enn jeg hadde trodd. Han kjørte dritbra. Han overgår seg selv hver gang, sier Gjermund Bråten til TV 2.

19 år gamle Ferdinand Dahl kjørte også i finalen.

Han begeistret Eurosports kommentatorer etter et svært godt andrerun, men unggutten ble trukket mye av dommerne for en del småfeil, og endte til slutt på en 8. plass.