Stafettlaget som vant 4 x 10km. F.v.: Erling Jevne,Thomas Alsgård, Bjørn Dæhlie og Sture Sivertsen.  Foto med medaljene(Foto: Jon Eeg, NTB Pluss) OL Nagano / skisport / langrenn / stafett / seiersseremoni / Norge / gull / jubel / lag
Stafettlaget som vant 4 x 10km. F.v.: Erling Jevne,Thomas Alsgård, Bjørn Dæhlie og Sture Sivertsen. Foto med medaljene(Foto: Jon Eeg, NTB Pluss) OL Nagano / skisport / langrenn / stafett / seiersseremoni / Norge / gull / jubel / lag Foto: Eeg, Jon

Han vet hvorfor Sundby aldri vinner, hvordan det er å gå mot juksemakere og hvordan det er å tape en stafett

Det er mange grunner til å følge stafetten sammen med dagens gjest i TV-stua. Jeg skal kjapt gi deg noen gode grunner. Først, få ut den røde løperen!

Følg stafetten sammen med Erling Jevne og TV 2s panel i TV-stua fra klokken 07.00!

Erling Jevne er nemlig for meg en av norsk langrenns hedersmenn. Gårdbruker-sønn fra Øyer som ble likt av alle. Alltid med en lun replikk på lur.

Men Erling vant lite. Et stafett-gull i OL og to stafett-gull i VM. Men han mangler den individuelle gullmedaljen som mange drømmer om å få. Gullet som bare et fåtall får oppleve. Han kjenner godt situasjonen som Martin Johnsrud Sundby er i nå.

Hvorfor ønsket så mange at akkurat Erling skulle lykkes? Tja, jeg tror svaret er sammensatt. Vi blir glad i de som sliter seg helt ut og blir nummer to, nummer tre, nummer fire. De som aldri lykkes, men prøver igjen. Toere får ofte medfølelse. Men, i løypa konkurrerte han altså mot Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard. De vant alt. Derfor håpet og håpet vi at Erling endelig en dag skulle lykkes. Alle unnet Erling. Men det er bare Kongen som deler ut fortjenestemedalje.

Vi må heller ikke glemme de utenlandske konkurrentene på den tiden, Vladimir Smirnov, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Silvio Fauner osv osv. Nå i ettertid vet vi at flere av disse ble tatt for doping. Erling skulle selvsagt hatt gull istedet for sølv på tremila i OL i 1998. Den samme finnen, Myllylä, vant også femmila under folkefesten i VM i Trondheim i 1997 - foran Erling. Hvem skulle hatt gullet?

Men bitter? Nei. det ligger ikke for Erling som type. Heller ikke når han ser hvordan Dæhlie, Ulvang og Alsgaard har lykkes etter karrieren, nå er de direktører for AS-ene sine. Erling er sauebonde. – Jeg har det bra, sier Erling.

Selv om Erling har vært med å vinne tre mesterskapsstafetter så vet han også hvordan det er å tape. Jeg minnes godt VM i Ramsau i 1999. Østerrike slo Norge i stafett! Alois Stadlober, Markus Gandler, Mikhail Botvinov og Christian Hoffmann gikk fortere enn Espen Bjervig, Erling Jevne, Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard. Østerrikerne var gode på kosthold på den tiden!

Erling tilhører de gamle gode skiløperne, sliterne. Erling gikk klassisk og jo lengre løp jo bedre. Sjanseløs i alt det moderne, jaktstart, fellesstart og skøyting -for ikke å snakke om sprint! Han hadde en kraftfull måte å gå på og han pustet og peste noe voldsomt i løypa. Jeg husker at han skremte vettet av kona mi under Birken et år. Vi skulle gi Erling drikke på Dølfjellet. Selv i blåsten så hørte jeg Erling lenge før vi så han. Jeg husker Bjørg så rådvill på meg da han hadde passert: – Er dette sunt?

Erling har mye å fortelle! Klikk deg inn. Det blir garantert en opplevelse.