Solberg om skandaleprosjektet:

– Hadde blitt harde tider om man styrte sin egen økonomi på samme måte

Erna Solberg er ikke fornøyd med at byggeprosjektet på Stortinget har gått på en milliardprekk, men statsministeren vil ikke kalle prosjektet for flaut. I hvert fall ikke ennå.

Erna Solberg er opptatt av å finne ut hvorfor byggeprosjektet har blitt så mye dyrere enn forventet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Erna Solberg er opptatt av å finne ut hvorfor byggeprosjektet har blitt så mye dyrere enn forventet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Stortingsdirektør Ida Børresen gikk av på torsdag etter at presidentskapet hadde blitt informert om en kostnadssprekk på ytterligere en halv milliard kroner.

– Det er mitt ansvar at presidentskapet ikke tidsnok har fått informasjon om den alvorlige situasjonen, og derfor trekker jeg meg fra min stilling, sa Børresen.

Den totale prislappen på Stortingets byggeprosjekt er nå på 2,3 milliarderkroner. Det er en overskridelse på 1,2 milliarder kroner.

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) kunne torsdag ikke garantere at summen ikke blir enda høyere.

– For tidlig å kalle det flaut

Statsminister Erna Solberg er ikke fornøyd med miliardsprekken.

– Det er stortingets ansvar, og de må gå gjennom hva som har skjedd og hvorfor sprekken har blitt så stor, sier hun TV 2 møter henne nær OL-byen Pyeongchang i Sør-Korea.

– Har du tillit til at stortingspresidenten ordner opp?

– Det er Stortinget som skal ha tillit til stortngspresidenten og det arbeidet som er gjort. Det er ikke regjeringens ansvar å ha tillit til ham, men jeg er opptatt at man går gjennom saken for å finne ut hvorfor det har blitt så dyrt.

– Er dette prosjektet flaut?

– Jeg synes det er tidlig å si at det er flaut, men det er flaut hvis du har hatt én priskalkyle og gjort en beslutning ut fra den, for så å finne ut at egentlig koster noe helt annet. Da har man ikke gjort et godt nok grunnlagsarbeid, sier Solberg.

Olemic: – Opplever at jeg har tillit

– Hva ville skjedd om du styrte din egen privatøkonomi på samme måte?

– Da hadde det blitt harde tider. Og mye brød og vann en stund, sier Solberg.

Ida Børresen svarte torsdag slik på spørsmålet om hva hun kunne gjort annerledes for å unngå overskridelsene:

– Det har jeg spurt meg selv om mange ganger de siste to-tre årene, og det har jeg ikke noe fullgodt svar på.

Prosjektgruppen, som Børresen har hatt ansvar for, har stortingspresident Olemic Thommesen fortsatt tillit til.

Thommessen avviser imidlertid at han også burde ta ansvar og gå. Han mener presidentskapet har ansvaret sammen.

– Jeg opplever å ha tillit i presidentskapet i denne saken, sa han.

Årsaken til de store kostnadsoverskridelsene er ifølge presidentskapet mangler i prosjekteringsarbeidet, noe som har ført til at betydelige endrings- og tilleggsarbeider er blitt nødvendig.