Svenskene tirret Bjørgen: – Jeg var fanken ikke stresset

Svenske sekundanter forsøkte å psyke ut Marit Bjørgen i duellen med Stina Nilsson, men det bare tente den norske veteranen.

Se sammendrag av stafetten i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Marit Bjørgen var råest på ankeretappen og gikk inn til norsk OL-gull på stafetten.

– Jeg er litt målløs. At jeg skulle klare det... Det er en god følelse etterpå, sier den 37 år gamle veteranen til TV 2.

Bjørgen vekslet likt med supersprinter Stina Nilsson, men trønderen parkerte svensken inn på oppløpet. Hele etappen hadde hun dratt på Nilsson, men svenske sekundanter forsøkte å psyke ut Bjørgen.

– Jeg hørte «hon är stressad». Jeg var fanken ikke stresset. Det ga bare ekstra motivasjon, sier Bjørgen.

Svenskenes landslagstrener hevder det ofte brukes slike triks i løypen.

– Det er alltid litt meldinger fra ulike hold, så det er vel en del av kampens hete. Denne gangen holdt det ikke for oss, sier Rikard Grip til svensk TV 4.

– Prøvde dere å psyke henne ut?

– Jeg vet ikke. Det handler om hvem som er sterkest. Vi var nære og Stina leverte en fantastisk prestasjon. Hun holdt følge med en av verdens beste langrennsløpere på distanserenn. Vi fikk ut alt vi kunne av det svenske laget, sier Grip.

Å gå ut likt med den olympiske mesteren på sprint var ikke noe hun ønsket, innrømmer Bjørgen.

– Det var et utgangspunkt jeg hadde sett for meg, men som jeg ikke håpet på, men da måtte jeg benytte sjansen. Jeg visste jeg måtte gå i front, gå jevnt og mørne beina til Stina. Det prøvde jeg på, men hun var fortsatt på hælene min i siste bakken, men jeg kjørte bedre utfor og skjønte at jeg fikk noen meter på stadion. Og så var hun ikke der og jeg krysset mållinjen først. Det var en god opplevelse, og jeg overrasket meg selv, sier hun.

På veien mot stafettgull kollapset Astrid Uhrenholdt Jacobsen fullstendig på andre etappe. Ragnhild Haga tok på seg ryddejobben og ga Bjørgen et godt utgangspunkt, selv om hun altså måtte gå ut likt med Stina Nilsson.

– Jeg må si at jeg hadde sett for meg scenarioet, men jeg hadde ikke håpet det. Jeg har stort sett gått alene ut på sisteetappen. Nå ble det annerledes, og det mot verdens beste sprinter. Jeg har vært nervøs, men jeg hadde troen og var veldig fokusert. Jeg tror jeg hadde den beste dagen i årets OL.

Etter stafettseieren er Bjørgen (7-4-2) nå bare ett OL-gull unna Ole Einar Bjørndalens (8-4-1) rekord på åtte. Begge har 13 medaljer.

Med full klaff den siste OL-uka, kan Bjørgen tangere og også vinke farvel til Bjørndalen på gulltoppen. Nå går Bjørgen for tre gull i Pyeongchang. Hun vil gjerne gå sprintstafetten. Tremilen søndag er hun sikret.