Det kan være krevende å selge bruktbil for private. En ny tjeneste skal koble disse mot oppkjøpere i bransjen.
Det kan være krevende å selge bruktbil for private. En ny tjeneste skal koble disse mot oppkjøpere i bransjen.

Nå kan oppkjøpere by på bilen din

Ny tjeneste skal gjøre det enklere å få solgt bruktbil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rekordhøyt nybilsalg de siste årene har også ført til at det er svært mange biler til salgs i bruktmarkedet.

Samtidig er dette markedet inne i store endringer. Elbilene fosser fram, mens dieselbilene har blitt mer tungsolgte.

Alt dette gjør at det kan være krevende å få solgt bilen privat. Mange opplever liten interesse, bilen blir stående lenge, uten å bli solgt.

Nå kommer en ny tjeneste som skal gjøre det enklere for privatpersoner å få solgt bilen. XLBil.no ble lansert i midten av februar og leverer en skreddersydd tjeneste for alle som ønsker bud på sin bruktbil, fra bilforhandlere og oppkjøpere i Norge. Auksjonen varer i tre dager og her er det altså den profesjonelle bruktbilbransjen som byr på kjøretøyene som averteres.

Flere fordeler

– Vi vil være et høyaktuelt alternativ til Finn og øvrige nettjenester for salg av bruktbil, sier John Einar Olsen, daglig leder og deleier i XLBil AS, til Broom.

– For privatpersoner er det også flere fordeler ved å selge bilen til en profesjonell bilhandler. Alt videre ansvar for kjøretøyet overtas av kjøper og selger får avtalt oppgjør effektivt og trygt. I tillegg vil man kunne spare prisfall ved en raskere salgsprosess, sier Olsen.

Solgte bilen rekordraskt – i sirup-marked

– Bra for alle som selger brukbil

– Men hva slags priser kan en bilselger forvente å få fra oppkjøperne?

Gründere: John Einar Olsen og Oddvar Hårde står bak XLBil.no.
Gründere: John Einar Olsen og Oddvar Hårde står bak XLBil.no.

– Riktig pris for en bruktbil er hva markedet er villig til å betale. Vi mener man kan forvente fornuftige budpriser fra bilbransjen. En biloppkjøper vil vurdere flere forhold, blant annet tilstand, muligheter for videresalg og hva det aktuelle kjøretøyets normale salgsverdi er. En profesjonell aktør vet ut fra dette hvor fornuftig kjøpsverdi bør ligge. Med flere som daglig leter etter biler, er selger sikret gode muligheter for fornuftige priser og effektiv salgsprosess, sier Oddvar Hårde som er partner i XLBil.

Brooms bilekspert Benny Christensen mener tjenester som dette er bra for alle som selger bruktbil:

Plutselig sto bilen til salgs, for 50.000 kroner mer

Lager en møteplass

– Vi vet at mange i dag lar bilen sin gå i innbytte til forhandler, selv om de føler de får for dårlig betalt for den der. Men de kvier seg for å gjøre salgsjobben selv. Å koble selgere og oppkjøpere er smart. Det bredder markedet for de som skal selge bil, og gir mulighet for kjappere handel. Det siste er også viktig for mange. Så må man naturligvis også vurdere om man synes tilbudet er godt nok. Har man allerede et innbyttetilbud fra en forhandler, er det naturligvis en enkel sak å sette budet fra en oppkjøper opp mot dette, sier Benny.

Han forteller at endel bilselgere også i dag får henvendelser fra profesjonelle oppkjøpere. Men denne delen av bruktmarkedet har til nå manglet en organisering:

– Det XLBil gjør, er å formalisere dette og lage en møteplass for privatselgere og oppkjøpere. Det skal bli spennende å se hvordan dette vil fungere i praksis, sier Broom-Benny.

Dette kaller vi uvanlig måte å selge bruktbilen på

Samarbeidet tett med bilbransjen

XLBil forteller at de har brukt mye tid og ressurser på å sette opp sin tjeneste:

– Vi startet først med utviklingen av en nettportal for bilformidling kun mellom bilhandlere, før vi etterhvert så muligheten for å utvikle en tjeneste der hvem som helst kan tilby sine bruktbiler overfor hele bilhandlerbransjen. I den tekniske utviklingen har vi brukt en av Skandinavias ledende leverandører av nettauksjonsløsninger. De drifter også systemet, sier John Einar Olsen.

Han forteller videre at de regner med å bruke noe tid å bygge opp auksjonstjenesten, men opplever responsen som meget god allerede de første dagene.

Rent konkret kan selger legge inn registreringsnummer, så følger data om bilen automatisk – før man supplerer med relevant informasjon og bilder for kjøper. Kjøper kan by med separate bud, eller benytte seg av autobud som ordner budgivning automatisk, innenfor selgers budgrense.

– Vi har samarbeidet tett med bilbransjen i utviklingen av XLBil.no og er klar for å forbedre løsningen etter hvert som vi mottar tilbakemeldinger fra brukerne, avslutter John Einar Olsen.

Hvor du kjøper bilen kan ha mye å si for prisen

Se video: Nybil møter typisk bruktbil, det er et skremmende syn