stoch forsvaret gullet, men:

Johansson svevde inn til ny OL-bronse

Robert Johansson hoppet seg til ny OL-medalje i Pyeongchang. Fire nordmenn blant de åtte beste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Robert Johansson var for fullt med i medaljekampen etter den første omgangen. Flygeren med den verdenskjente barten lå på fjerdeplass, men avstanden opp til pallplassene var ikke avskrekkende.

Johansson klarte å hoppe seg opp én plass i finalen, og endte dermed med sin andre bronsemedalje i OL. 27-åringen tok også bronse i normalbakken. Daniel-André Tande hoppet seg opp elleve plasser fra nummer 15 til nummer fire.

Polske Kamil Stoch, som også vant storbakkerennet for fire år siden, vant foran tyske Andreas Wellinger.

Sportsnyhetene: Se medaljehoppet i videovinduet øverst.

– Det er stort med to medaljer på to forsøk, sier bronsevinneren til TV 2.

– Jeg har følt meg utrolig bra siden jeg kom hit. Jeg har gått rundt med overskudd, smilt og vært glad. Jeg har hoppet godt på ski og fått mer og mer selvtillit, sier mannen med bronsebarten.

Og barten blir værende. I alle fall om lagkamerat Daniel-André Tande får viljen sin.

– Nå har han kommet til det stadiet der han aldri kan barbere seg for resten av livet. Han er nødt til å ha den barten, det er jo blitt varemerket hans, sier Tande, som selv hoppet seg inn i medaljekampen etter et kanonhopp i andreomgangen, til TV 2.

Det er ikke Johansson uenig i.

– Han sier noe der. I alle fall ikke så lenge jeg hopper på ski. Nå har jeg hatt den i to år. Jeg skal klare noen år til, sier Johansson, som er overrasket over all oppmerksomheten barten har fått:

– Jeg ble kanskje tatt litt på sengen. Det er artig at en bart kan få så mye oppmerksomhet, sier 27-åringen.

Tande mener også at det er vel fortjent at lagkameraten nå har fått sin andre medalje.

– Det er utrolig rått å se på. Han kjemper jævlig hardt, og da er det moro når han følger opp den treningen han gjør med sin andre medalje, sier Tande om lagkameraten.

Storfornøyd Stöckl
Trener Alexander Stöckl var strålende fornøyd etter bronsemedaljen.

– Hva syns du om at barten nå går verden rundt?

– Det er jo morsomt i seg selv. Nå blir det sånn at mange barn begynner å gro bart for å hoppe langt på ski, sier en lattermild Stöckl til TV 2.

Men treneren kommer ikke til å kopiere Johanssons karakteristiske stil.

– Nei, jeg får ikke til noe sånt. Det går ikke, sier østerrikeren.

Slik endte rennet

1. Kamil Stoch (POL) 285.7 poeng
2. Andreas Wellinger (GER) 282.3 poeng
3. Robert Johansson (NOR) 275.3 poeng
4. Daniel-André Tande (NOR) 273.1 poeng
5. Johann André Forfang (NOR) 271.6 poeng
6. Michael Hayböck (AUT) 267.7 poeng
7. Karl Geiger (GER) 267.7 poeng
8. Andreas Stjernen (NOR) 267.3 poeng

Tande med supersvev
Daniel-André Tande hoppet seg nemlig opp fra nummer 15 til fjerdeplass.

– Det er litt småirriterende at jeg ikke gjør sånn i første omgang også. Det irriterer meg såpass mye at jeg ikke er helt fornøyd. Men fjerdeplass med ett bra skihopp skal en ikke kimse av, sier Tande til TV Norge.

Fire nordmenn blant de åtte beste
Den norske laginnsatsen var fantastisk med alle fire nordmenn blant de åtte beste. Johann André Forfang ble nummer fem, mens Andreas Stjernen endte på åttendeplass.

– Herre min hatt da. Det skal ikke være så mye tvil om den lagkonkurransen. Halvparten av topp åtte er norske, og vi tar medalje, oppsummerte Kasper Wikestad.

Hopplegenden Roger Ruud var også meget fornøyd med den norske innsatsen.

– I andre omgang var de norske i en egen klasse, sa Ruud, og fortsatte:

– Den beste hopperen vinner, er ikke tvil om det. Stoch tåler sånne forhold. Han har hatt to fine omganger, det har ingen av de norske hatt, konstaterte Ruud.

Best i kvalifiseringen
Nordmennene hadde et strålende utgangspunkt etter fredagens kvalifisering. Der var Robert Johansson aller best, tett fulgt av Johann André Forfang. Daniel-André Tande viste også lovende takter med sin sjetteplass, mens Andreas Stjernen var litt svakere på 19. plass.

Andreas Stjernen var første nordmann ut i første omgang. Der landet trønderen på 134.5 meter, den samme lengden han landet på i prøveomgangen. Det gjorde at Stjernen lå på en fin sjetteplass etter første omgang.

Johansson med i gullkampen - Tande skuffet
De tre resterende norske hopperne satte utfor på rekke og rad. Først formsterke Robert Johansson, som strakk seg til 137.5 meter. Dermed lå han seg inn på en foreløpig andreplass, to poeng bak Hayböck.

– Du ser han er i mye bedre form nå. Da han nesten var i form, gikk han skjevt ut. Nå ser du han er veldig fin, sa Roger Ruud i TV-stua om Johansson.

Neste mann ut var Johann André Forfang, som landet noe skuffende på 133 meter. Det var langt svakere enn hva tromsøværingen hadde håpet på.

Så kom Daniel-André Tande, som landet enda høyere oppe i bakken. Det ble ikke mer enn 131 meter for lysluggen.

Blant de tre siste hopperne var både Andreas Wellinger og Kamil Stoch bedre enn nordmennene. Polske Stoch ledet med 143.8 poeng. Det var litt over tre poeng mer enn Hayböck, mens kun fem tideler skilte Johansson fra Wellinger på tredjeplassen. Johansson hadde 5.5 poeng opp til ledende Stoch.

Johann André Forfang lå på niendeplass etter den første omgangen, mens Daniel-André Tande var på en skuffende 15. plass.

Tande med kanonhopp
Tande hadde dermed mye å revansjere i finaleomgangen. Det gjorde han også. Han hoppet inn til en suveren ledelse etter et flott svev på 138.5 meter.

– Hadde han hatt oppdrift der, så hadde han landet i Nord-Korea. Det der er dagens beste skihopp, sa Kasper Wikestad i TV-stua.

Johann André Forfang var den første som var i nærheten av å matche Tande. 134.5 meter var likevel ikke nok til å vippe Tande ned fra tetplassen. Dermed var det dobbelt norsk med åtte hoppere igjen på toppen.

Andreas Stjernen hoppet 131.5 meter under tøffe forhold, og var dermed heller ikke i nærheten av Tande. Trønderen kom inn på en foreløpig fjerdeplass.

Polske Kubacki, som var nummer fem etter første omgang, sviktet totalt i finaleomgangen.

Robert Johansson, som også hadde krevende forhold, klarte å strekke seg til 134.5 meter, og slo dermed Tande med 2.2 poeng.

Andreas Wellinger hadde derimot kanonforhold og fløy helt ned til 142 meter. Dermed sluknet det norske gullhåpet.

– Se forholdene, plutselig kom forholdene. Alt er forholdene. Plutselig gikk det fra bakvind til kjempetrekk, det er helt latterlig, sa Wikestad da Wellinger hoppet.

Men medalje ble det likevel da Michael Hayböck sviktet. Dermed var medaljen til Johansson et faktum.

Men Kamil Stoch, som ledet etter førsteomgangen, sviktet ikke. Polakken holdt nervene under kontroll og hoppet inn til gull. Dermed ble det bronse til Johansson, og sølv til Wellinger. Tande ble fire, Forfang fem og Stjernen åtte.