DNB har utviklet et ny app som kan brukes av alle, også de som ikke er kunder i banken. Målet er å gjøre prosessen rundt bilkjøp enklere og tryggere. Foto: DNB.
DNB har utviklet et ny app som kan brukes av alle, også de som ikke er kunder i banken. Målet er å gjøre prosessen rundt bilkjøp enklere og tryggere. Foto: DNB.

Ny mobilapp skal redde deg fra bruktbil-fellene

Nå kan du bruke mobilen til dette også.

Å kjøpe eller selge bruktbil privat kan by på mange utfordringer. Dette er noe de fleste av oss ikke gjør så ofte, dermed vet vi heller ikke uten videre hva som finnes av fallgruver, og hvordan man best unngår disse.

Nå lanserer DNB et egen app som heter "Enkel bilhandel". Den skal lose kjøper og selger trygt gjennom prosessen og kan brukes av alle, uavhengig av om man er kunde i banken eller ikke.

Fullstendig handelsprosess

– Skal du kjøpe eller selge bruktbil, er det typisk at man stiller seg mange spørsmål under prosessen: Når får jeg oppgjør? Kan jeg overlevere bilen nå? Blir pantheftelsen slettet? Er det min forsikring som gjelder når kjøperen kjører av gårde? Kan jeg være sikker på at bilen omregistreres? Og helt grunnleggende er det naturligvis også viktig å kunne være sikker på at selger faktisk eier bilen. Vår nye app skal gi svaret på alt dette, sier Vidar Korsberg Dalsbø som er kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Med Enkel bilhandel dirigeres både kjøper og selger gjennom en fullstendig handelsprosess med kjøpekontrakt, finansiering, forsikring, oppgjør (herunder innfrielse av eventuelle heftelser) og omregistrering.

Det hele tar kun rundt 15 minutter. I tillegg gjøres kontroll av eieforhold.

Å kjøpe bruktbil kan by på mange utfordringer, særlig når handelen skjer mellom private.SSS
Å kjøpe bruktbil kan by på mange utfordringer, særlig når handelen skjer mellom private.SSS

Slik kan du tjene penger på bruktbil

Bruker bank-ID

– På denne måten kan man gjennomføre hele handelen mens man er på farta. Det er jo gjerne slik bruktbilhandel skjer, med at kjøper og selger møtes, prøvekjører bilen og signerer papirene. Denne løsningen tar kjøper og selger gjennom alle stegene i bilkjøpet. Du slipper du å fylle inn, laste ned og printe kjøpekontrakt fra nettet og ikke minst får du se oppgjøret for bilen seile trygt i havn på mobilen, sier Dalsbø.

Appen loser kjølper og selger gjennom en rekke steg i prosessen. Foto: DNB.
Appen loser kjølper og selger gjennom en rekke steg i prosessen. Foto: DNB.

Selve omregistreringen av bilen til skjer også inne i appen.

Du trenger altså ikke dra hverken til banken for bankremisse, eller til Statens vegvesen for omregistrering.

– Tjenesten er trygg og det gjøres automatisk kontroll av eierforhold. Dette sikrer at transaksjonen gjennomføres enkelt, sikkert, trygt og uten risiko for partene. Det koster ingen ting å bruke appen, kjøper og selger identifiserer seg med bank-ID, forteller Dalsbø.

Solgte bruktbilen rekordfort – i sirup-marked

Én viktig ting i tillegg

Brooms bilekspert Benny Christensen hilser denne nyvinningen velkommen:

– Ja, alt som kan gjøre bilkjøp mer ukomplisert og tryggere er positivt. I dag ender altfor mange bilkjøp i misnøye og problemer i etterkant. Mange bryr seg ikke en gang om å ha en skriftlig kontrakt. Da ber man virkelig om å få problemer, sier Benny.

Han understreker at det er én viktig ting denne appen ikke kan hjelpe deg fullt ut med:

– Det er å vurdere hvilken tilstand bilen er i. Du må du passe på selv. Her er det viktig å se på alt som finnes av dokumentasjon. Komplett servicehefte er en stor fordel, også at bilen nylig har vært på EU-kontroll. En tilstandsrapport fra NAF eller et bilverksted er også viktig, særlig når bilen har blitt noen år gammel. Det er mange fallgruver ved kjøp og salg av bruktbil. Derfor lønner deg seg å både bruke tid og være grundig – i tillegg til å være kresen i forhold til hvilken bil du skal velge, avslutter Broom-Benny.

LES MER: Hvor du kjøper bil kan ha mye å si for prisen

Se video: Bilselgeren bekrefter at det er mye usikkerhet nå