Eckhoff forsvarte OL-bronsen fra Sotsji med superløp

Tiril Eckhoff (27) slo tilbake med OL-bronse på fellesstarten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendrag av fellesstarten i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Tiril Eckhoff hadde levert svake resultater på de første øvelsene i OL, men 27-åringen klinte til med bronse på den siste muligheten til individuell medalje.

– Det var deilig å få det til. Jeg har hatt en hard uke her og ofret så mye for å være her, så det er innmari deilig å få en medalje, sier Eckhoff til TV Norge.

Eckhoff har hatt en tung sesong i forkant av OL-bronsen i Pyeongchang.

– Tiril har vært på hugget, vært rolig og vært offensiv gjennom hele mesterskapet. På skytingen på normalen var det mye bra, men hun fikk dårlig betalt. Vi visste at hun måtte heve seg i dag, og hun har jobbet en del med Siegfried Mazet for å være riktig innstilt. I dag går det inn, så det er moro å se, sier trener og bror Stian Eckhoff til TV 2.

Dermed forsvarte hun bronsemedaljen hun tok på samme øvelse i Sotsji-OL.

– Det er imponerende av Tiril. Jeg tipper det kommer noen tårer nå, sier tidligere lagvenninne Fanny Horn Birkeland i TV-stua på tv2.no.

– Tiril jobber veldig hardt for å være god i skiskyting. Hun har en utfordring med at hun blir veldig stresset på standplass i forhold til konkurrentene. Hun er utrolig dedikert. I år har hun satset knallhardt hele vinteren. Hun har knapt vært i Norge denne vinteren. Hun skyter 18 treff i dag og det er maks med tanke på potensialet. Det er veldig gøy. Jeg unner henne dette, fortsetter Horn Birkeland.

Anastasija Kuzmina bommet bare på det tjuende skuddet, men var overlegen og kunne ta med seg det slovakiske flagget inn på oppløpet og først over målstreken. Darja Domratsjeva fra Hviterussland tok sølvet.

– Det er et veldig sterkt løp av Domratsjeva, sier Horn Birkeland.

Marte Olsbu, som var den andre norske kvinnen på fellesstarten, kom på åttendeplass, 51.6 sekunder bak den slovakiske vinneren.

– Det var veldig kjedelig at det ikke funket helt fysisk. Bare én bom er kjempebra, og på en god dag hadde jeg vært med å kjempe helt der oppe, sier frolendingen til TV 2.

Eckhoff hadde 27,7 sekunder opp til Kuzmina, mens sølvvinner Domratsjeva var 18,8 sekunder bak.

Vinneren rett i tet
Anastasija Kuzmina fra Slovakia og tyske Denise Herrmann fikk en liten luke til resten av feltet inn til første skyting, men Tiril Eckhoff og Marte Olsbu jaget i feltet som kom like bak. I likhet med jentene i front, skjøt Marte Olsbu fullt hus, mens Eckhoff måtte ut på én strafferunde.

– Det å ha én bom på første skyting er ikke så farlig, sier tidligere skiskytter Fanny Horn Birkeland i OL-stua på tv2.no.

Eckhoff hadde bra fart i sporet, mens Olsbu tapte tid på andre runde.

– Det er ikke avgjort, men jeg er spent på den neste skytingen, sier Fanny Horn Birkeland.

Fylte da det gjaldt som mest
Der hadde Marte Olsbu to bom, mens Tiril Eckhoff hektet seg på medaljekampen med fullt hus. Bronsevinneren fra Sotsji på samme øvelse gikk ut tiendeplass med halvminuttet opp til ledende Kuzmina.

– Da er hun der, men det er stående som er hennes problem, sier TV 2s ekspert Johan Kaggestad i TV-stua.

Eckhoff bommet på det første skuddet på tredje skyting, mens Olsbu fylte, og de to norske jentene gikk ut sammen. Kuzmina skjøt fullt hus igjen og hadde hele 28.2 sekunder ned til italienske Wierer etter tredje skyting.

Mens flere av konkurrentene om medaljene bommet på den siste skytingen, plaffet Eckhoff ned alle blinkene og gikk ut som nummer tre. Kuzmina hadde én bom, men det var ingenting å gjøre men slovakiske 33-åringen.

– Hun vinner uansett. Det kan bli medalje til Tiril. Det blir en bronseduell, sier Fanny Horn Birkeland om Kuzmina.

Og medalje ble det. Ingen kunne gjøre noe med Eckhoff, som gikk inn til bronsemedalje. Kuzmina vant suverent foran Domratsjeva.

Olsbu leverte en sterk avslutning og kom inn til åttendeplass.