Folk evakuerte bygninger som begynte å riste under skjelvet. REUTERS/Edgard Garrido
Folk evakuerte bygninger som begynte å riste under skjelvet. REUTERS/Edgard Garrido Foto: Edgard Garrido

Kraftig jordskjelv i Mexico

Et kraftig jordskjelv har rammet Mexico. Skjelvet kunne tydelig merkes i Mexico by, hvor bygningene ristet og jordskjelvalarmen gikk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Store folkemengder samlet seg i gatene i landets hovedstad mens jorden ristet, ifølge nyhetsbyrået AP. Videoer lagt ut på Twitter viser bygninger hvor lampene svinger fram og tilbake.

Rystelsene varte lenge og ble etterfulgt av 225 etterskjelv, melder Mexicos seismologiske institutt ifølge Reuters.

Det meldes om omfattende strømbrudd og ødeleggelser på minst 50 bolighus i Oaxaca-regionen.

Minister i helikopterkrasj

Et militærhelikopter med Mexicos innenriksminister Navarete og guvernøren i Oaxaca-regionen krasjet da de var på rundtur for å se på ødeleggelsene etter jordskjelvet.

Piloten mistet kontrollen over helikopteret 30–40 meter fra bakken. Både ministeren og guvernøren overlevde, men ifølge innenriksdepartementet mistet to personer på bakken livet. I tillegg ble flere passasjerer skadd.

De første meldingene fra det amerikanske jordskjelvsenteret USGS gikk ut på at skjelvet hadde en styrke på 7,5, men dette ble senere nedjustert til 7,2. Skjelvet rammet sørlige og sentrale deler av Mexico, og episenteret er beregnet å ligge i delstaten Oaxaca, i en by rundt 35 mil sørøst for Mexico by.

Oppsto panikk

Så sent som i september i fjor omkom 369 personer i et jordskjelv med styrke 7,1 i det sentrale Mexico, og mange hadde dette i bakhodet da skjelvet rammet.

– Det var forferdelig. Det begynte å riste, bilene kjørte her og der. Hva skulle jeg gjøre, sier 57 år gamle Mercedes Rojas Huerta til AP.

– Jeg er redd. Huset mitt er gammelt, sier en annen kvinne. Hun sto ute på gaten med et håndkle rundt seg etter skjelvet i bydelen Condesa, som ble hardt rammet i det forrige jordskjelvet.

Røde Kors melder at fasaden på en bygning i samme bydel kollapset. Minst ett etterskjelv ble registrert i den mexicanske hovedstaden.

Sjefen for Mexicos sivilforsvar, Luis Felipe Fuente skriver, på Twitter at det foreløpig ikke har kommet rapporter om alvorlige skader. Guvernør Alejandro Murat i delstaten Oaxaca, hvor episenteret lå, opplyser at man jobber med å få oversikt over skadene, men at det ikke er meldt om dødsfall.

Ifølge den amerikanske tsunamivarslingen var det ikke fare for tsunami etter skjelvet.