Snowboard-kjører tok sensasjonelt OL-gull i super-G

Ragnhild Mowinckel klarte ikke å følge opp sølvet fra storslalåmen på lørdagens super-G. Snowboard-kjøreren Ester Ledecka tok et sensasjonelt OL-gull.

Se Ledeckas sensasjonelle seier i Nyhetene øverst.

Ragnhild Mowinckel har allerede hatt et fantastisk OL med sin sølvmedalje i storslalåm. Lørdag var hun outsider til medalje på kvinnenes super-G.

Molde-jenten kjørte svært godt i det øverste partiet av løypen, men en svak avslutning på løpet førte til at det kun ble en skuffende 13. plass.

Østerikske Anna Veith trodde lenge at hun hadde forsvart OL-gullet fra Sotsji-OL, men fra startnummer 26 kom tsjekkiske Ester Ledecka (22) og kuppet seieren.

– Det er helt utrolig! Hun tror det ikke selv! utbrøt en ekstatisk Tom Stiansen på TV Norges sending.

Den tsjekkiske 22-åringen er også snowboard-kjører og skal konkurrere senere i OL i parallell-storslalåm på brett. Men lørdag tok hun et helt sensasjonelt OL-gull i alpint. I mål var Ledecka kun ett fattig hundredel foran en sjokkert Anna Veith.

Veith måtte dermed nøye seg med sølvet foran Tina Weirather.

Ledecka ble stående og titte måpende opp på resultattavlen etter løpet.

– Hvem ville trodd dette? Jeg trodde det var en slags feil med resultattavlen da jeg kom i mål. Jeg ventet på at de skulle endre det, sier den lykkelige vinneren til TV Norge etter seieren.

Historisk

Ledecka er den første OL-utøver til å delta i to forskjellige idretter i samme leker. Senere i OL skal hun kjøre snowboard parallell storslalåm.

– Det var mange som sa at det ikke nyttet å gjøre begge deler. De sa: «Du må spesialisere deg. Hvis ikke kommer du aldri opp på toppnivå», sa Ledecka i et intervju i fjor.

– Allerede fra jeg var 14 år hadde jeg de samme diskusjonene med mine trenere.

Hennes sterkeste plassering i verdenscupen i super-G denne sesongen er 24. I utfor har hun en sjuendeplass som sesongbeste.

I snowboard står Ledecka allerede med fem verdenscupseirer denne vinteren.

Vonn: – Kanskje jeg også burde prøve en annen sport?

Ragnhild Mowinckel lot seg også forbløffe over den tsjekkiske jenten.

– Dette er et sjokk for meg også. Jeg er veldig overrasket at hun vant i super-G. Jeg vet jo at hun holder på med snowboard. Hun er en ekstremt talentfull utøver, og er en slik utøver som kunne vært god i alt hun stiller opp i, sier en sjokkert Mowinckel til TV 2 og flere medier etter gull-sjokket.

– Det er selvfølgelig en liten skrell, men det føltes som om dette var det beste jeg kunne fått til i dag, sier Mowinckel om sin egen innsats til TV Norge i målområdet.

– Det er litt surt, for jeg hadde selvfølgelig håpet på noe bedre. Men sånn er det, sier 25-åringen som nå ser frem til utforen.

Den amerikanske stjernen Lindsey Vonn skuffet og blandet seg ikke inn i medaljekampen. Hun var også svært imponert over Ledeckas bragd.

– Det er imponerende. Jeg skulle ønske at jeg hadde hennes atletiske evner. Jeg er bare god til å stå på ski. Kanskje jeg også burde prøve en annen sport? Jeg skulle ønske jeg kunne stå på snowboard også. I OL kan mange interessante ting skje fordi favorittene har mye press, så av og til ser man «underdogen» levere bra. Gratulerer til henne, sier Vonn til TV 2.

Vonn gjorde grov feil

Vinden var tilbake i Pyeonchang og skapte trøbbel for arrangørene, og rennet ble utsatt med én time.

Da rennet kom i gang var det likevel jevne og rettferdige forhold.

En av de store forhåndsfavorittene, Lindsey Vonn, kom allerede på startnummer én, mens vårt norske håp, Ragnhild Mowinckel, valgte startnummer 17 etter å ha fulgt herrenes super-G fredag. Da kjørte mange av de tidligste utøverne ut, og østerrikske Matthias Mayer vant på et sent startnummer.

Amerikanske Lindsey Vonn kjørte bra svært lenge, men rett før mål gjorde hun en grov feil og alpint-stjernen måtte innse at drømmen om medalje allerede var tapt.

Italienske Johanna Schnarf på startnummer tre gjorde ingen grove feil og tok over ledelsen fra en frustrert Vonn.

Den beholdt hun imidlertid kun til forhåndsfavoritten Laura Gut kom på startnummer fem.

Den sveitsiske fart-spesialisten suste inn til ny bestetid og la press på dem som kom etter. Gut ristet imdlertid på hodet, og var ikke helt fornøyd med sin egen prestasjon.

Og sveitseren fikk mer grunn til å riste på hodet da Tina Weirather tok over ledelsen noen minutter senere - med ett fattig hundredel.

Den ene utfordreren etter den andre måtte se at veien inn på den knalljevne pallen, ble for tøff. Kun fem hundredeler skilte de tre beste.

Italienske Sofia Goggia kjørte strålende og lå an til ny ledelse da hun gjorde hun en grov feil i midtpartiet. I mål var hun nesten halvsekundet bak ledende Weirather og dermed også utenfor pallen.

Veith trodde hun hadde vunnet

Så kom regjerende olympisk mester i disiplinen, Anna Veith, på startnummer 15. Den østerrikske jenta lå på et tidspunkt halvsekundet bak ledende Weirather, men kjørte fantastisk på slutten.

I mål var 0,10 sekunder foran Weirather.

Så var det tid for Ragnhild Mowinckel. Hun var ansett som den siste utøveren som hadde en reell sjanse til å kjempe for medalje. Og Molde-jenten gikk respektløst til verks og var foran Veith ved andre mellomtid. Men på siste halvdel av rennet tapte hun mye, og Mowinckel var nesten sekundet bak østerrikeren i mål.

Men Anna Veith kunne likevel ikke slippe jubelen løs. Fra startnummer 26 kom Ester Ledecka og tok et sensasjonelt gull.

(TV 2/NTB)