GÅSBU  20180113.
Sølvvinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter på 15 km. for kvinner fellestart med skibytte under NM Ski Gåsbu 2018 lørdag morgen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GÅSBU 20180113. Sølvvinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter på 15 km. for kvinner fellestart med skibytte under NM Ski Gåsbu 2018 lørdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Har vi stokket kortene riktig?

Astrid Uhrenholdt Jacobsens første løp i dette OL blir stafettetappe mot sterke Charlotte Kalla.

TV 2 vet at det ikke var noen særlig diskusjon innad i langrennsledelsen om hvem de fire på kvinnenes stafettlag skulle være.

Heidi Weng har gått tre løp som alle har vært under pari. Hun har ikke vært i nærheten av toppform og jeg tror heller ikke skiene hennes har vært perfekt.

Uansett, Weng måtte vrakes.

For Weng som har vært på laget i tre VM og ett OL så er dette naturligvis en skikkelig nedtur.

Weng erstattes av Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hun har også vært på laget både i sist vinters VM i Lahti, OL i Sotsji og VM i Falun i 2015. Hun gikk også ankeretappen i VM i 2007, så rutine har hun. Men nå får hun litt av en utfordring i møtet med Charlotte Kalla på andre etappe.

I OL: Ernst Lersveen er på plass i Pyeongchang. Foto: TV 2.
I OL: Ernst Lersveen er på plass i Pyeongchang. Foto: TV 2.

Jeg antar at vurderingen må være at selv om Uhrenholdt Jacobsen ikke har gått løp siden NM, så mener de at hun er mer skikket til å «matche» Kalla enn Ingvild Flugstad Østberg.

Selv om Østberg har vært med lenge så er dette hennes første stafett i VM eller OL, og Østberg har virket litt seig her i Pyeongchang. Skiledelsen stoler altså mer på en konkurranserusten Jacobsen. Det store spørsmålet er hvordan er formen til Uhrenholdt Jacobsen?

Valget av Uhrenholdt Jacobsen mot Kalla er altså litt overraskende, for den enkleste jobben har utvilsomt Østberg fått på første etappe. For jeg regner med Sverige er eneste nasjon som kan by Norge kamp om gullet. Og på åpningsetappen har Sverige Anna Haag. Hun virker ikke å være i toppslag. Skiledelsen mener altså at Uhrenholdt Jacobsen er bedre enn Flugstad Østberg i dag.

Men hvordan ender dette? Med gull.

Jeg ser for meg to scenarioer:

1) Ingvild Flugstad Østberg smadrer Haag på første etappe, Kalla får aldri helt kontakt med Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga møter Ebba Andersson på tredje og øker forspranget slik at Bjørgen kan "cruise" inn.

2) Haag gjør en kjempeetappe for Sverige som veksler likt med Norge. Kalla veksler såvidt foran Uhrenholdt Jacobsen. Ragnhild Haga sier farvel til Andersson og avgjør i virkeligheten stafetten. Og det blir aldri noen duell mellom Stina Nilsson og Marit Bjørgen på ankeretappen. Heldigvis.

Jeg går for alternativ 2.

Uansett: Det blir gull!