VERDENSENER: Roger Federer feirer seier over Robin Haase.
VERDENSENER: Roger Federer feirer seier over Robin Haase. Foto: John Thys

Historiske Federer overrasket alle med ett mål for øyet – nå har han klart det

Roger Federer blir tidenes eldste verdensener, etter overraskende å ha stilt til dyst i Rotterdam.

Tennislegenden Roger Federer kommer til å ta over førsteplassen på neste ukes ATP-ranking. Det ble klart da 36-åringen tok seg til semifinalen i Rotterdam Open.

Federer blir dermed tidenes eldste verdensener i tennis. Den gamle aldersrekorden tilhørte amerikanske André Agassi, som i 2003 toppet rankingen i en alder av 33 år og 131 dager.

Det er fem år siden sist han var på toppen av verden.

36-åringen ble verdensener for aller første gang i februar 2004, og ingen har vært verdensener med 14 års mellomrom. Med totalt 303 uker på toppen av rankingen er heller ingen andre bedre enn sveitseren der.

Det var imidlertid overraskende at Roger Federer i det hele tatt stilte til start i Nederland. Det var ventet at han ville ta en pause etter Australian Open-triumfen.

Klar på hva som var målet

Sveitseren meldte seg i forrige uke på som Wild Card til turneringen, og han la aldri skjul på hva som var målet.

– Jeg kommer ikke til å late som jeg er her for å se på tulipanene, sa Federer før turneringen.

– Jeg er her i Rotterdam for å prøve vinne turneringen, og i prosessen bli nummer en i verden. Om jeg ikke ville snakke om det, burde jeg blitt hjemme.

Vant enkelt

Posisjonen som verdensener var i boks etter at Federer slo det nederlandske hjemmehåpet Robin Haase i fredagens kvartfinale i Rotterdam. Sveitseren vant med settsifrene 4-6, 6-1, 6-1.

ATP legger ut en ny ranking førstkommende mandag. Da vil Federers navn stå øverst for første gang siden oktober 2012. Han tar over førsteplassen fra spanske Rafael Nadal.

Federer har vunnet hele 20 Grand Slam-titler. Det siste året har vært en stor oppblomstring for hans del. Han sto ikke med én eneste GS-triumf siden 2012 før han endelig brøt ventetiden og vant fjorårets Australian Open. I januar forsvarte han tittelen, og Federer gikk også hele veien i Wimbledon-turneringen i fjor sommer.

(©NTB/TV 2 Sporten)