LOVENDE SVØMMER: Svenske Nicholas Dworet ble drept på skolen han gikk på. AFP PHOTO, RHONA WISE/handout via Reuters
LOVENDE SVØMMER: Svenske Nicholas Dworet ble drept på skolen han gikk på. AFP PHOTO, RHONA WISE/handout via Reuters

Svenske Nicholas (17) ble drept i skolemassakren

Nicholas Dworet hadde fått stipend for å svømme ved et universitet og drømte om å representere Sverige i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble Nicholas drept da 19 år gamle Nikolas Cruz åpnet ild ved Marjory Stoneman Douglas High School nord for Miami i Florida. 17 mennesker ble drept i massakren.

Aftonbladet har intervjuet Nicholas' mor Annika Dworet (48). Hun forteller at hun hadde handlet på Walmart i nærheten og skulle plukke opp sønnene Nicholas (17) og Alexander (15). Da så hun barn og ungdom komme løpende mot henne.

– Jeg så helikoptre og militærbiler og barn som gråt, og jeg spurte en pappa hva som hadde skjedd. Han fortalte at det hadde vært en skuddløsning, og da forsøkte jeg å ringe guttene mine, forteller Dworet til Aftonbladet.

Svarte ikke på telefonen

Hun fikk tak i Alexander. Han fortalte at han var skutt i hodet og satt i en ambulanse. Alexander ble bare lettere skadd.

Nicholas svarte ikke på telefonen. De dro til stedet der elevene ble evakuert, men fant ikke Nicholas noe sted.

Klokken 03 om natten fikk de beskjed om at Nicholas hadde mistet livet inne på skolen.

– Man håper til siste sekund at det skal være noe annet som har hendt, at han har kommet seg derfra eller at han hadde havnet på sykehus og ingen visste hvem han var. Det var forferdelig, sier moren.

Fikk stipend

Hun har bodd i USA i 25 år, men familien besøker Sverige omtrent annethvert år. Nicholas var svensk statsborger.

17-åringen var en dyktig svømmer og hadde kommet inn på University of Indianapolis på svømmestipend. Det store målet var å representere Sverige under OL i Tokyo i 2020.

I stedet endte Nicholas' liv på tragisk vis på Valentinsdagen.

Sterke reaksjoner

Andre av Nikolas Cruz' ofre var fotballtrener Aaron Feis, som ble drept mens han brukte sin egen kropp til å beskytte elever mot kulene. Elevene Joaquin Oliver og Alyssa Alhadeff ble også drept. Geografilærer Scott Beigel ble skutt og drept mens han hjalp elever med å søke tilflukt i et klasserom.

Torsdag kveld deltok minst 1000 mennesker i en minnestund ved skolen. Flere gråt åpenlyst, og på et tidspunkt begynte folk å synge «No more guns!», rapporterer nyhetsbyrået AP.

FBI innrømmer svikt

Nikolas Cruz' interesse for våpen og uberegnelige atferd hadde lenge vekket bekymring blant de som kjente ham. FBI opplyser at de ble advart i januar om at Nikolas Cruz utgjorde en trussel, men etaten erkjenner at den sviktet i oppfølgingen.

– Innringeren ga informasjon om Cruz' våpen, hans ønske om å drepe folk, hans uberegnelige oppførsel, urovekkende meldinger på sosiale medier og muligheten for at han kunne utføre en skoleskyting, heter det i en uttalelse fra FBI fredag.

Informasjonen ble imidlertid ikke håndtert på tilfredsstillende vis, tilføyer FBI. Ingen tiltak ble iverksatt.

19 år gamle Cruz har erkjent å stå bak massakren der 17 mennesker ble drept på en skole i Parkland i delstaten Florida onsdag.

(TV 2/NTB)