KAN IKKE OMGJØRE STORTINGETS VEDTAK: Kommunalministeren tar Helga Pedersen i skole. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Tore Meek, NTB scanpix
KAN IKKE OMGJØRE STORTINGETS VEDTAK: Kommunalministeren tar Helga Pedersen i skole. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Tore Meek, NTB scanpix

Rystet over Helga Pedersen: – Har glemt forskjellen på regjering og storting

Kommunalminister Monica Mæland (H) kaller Finnmark-utspill fra Helga Pedersen (Ap) for «hoderystende respektløst».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig overrasket, for Helga Pedersen har åpenbart glemt at det er forskjell på regjeringen og Stortinget. Hun driver med direkte desinformasjon når hun sier at det er regjeringen som har vedtatt å slå sammen Troms og Finnmark. Det vedtaket er fattet av Stortinget, og da kan det bare oppheves av Stortinget, sier Mæland til NTB.

– Må avvise sammenslåing

Den tidligere Ap-nestlederen Helga Pedersen sier til NTB at fylkestinget i Finnmark må avvise avtalen om å slå sammen Troms og Finnmark. Når både politisk og administrativ toppledelse legges til Tromsø, blir Finnmark i realiteten avviklet som demokratisk arena, anfører hun.

– Fylkestinget i Finnmark må si nei til denne avtalen. Det er regjeringen som har vedtatt denne tvangssammenslåingen. Da må regjeringen også ta de vanskelige avgjørelsene. Dersom Mæland ikke orker å ta i dette, så bør hun heller oppheve hele tvangssammenslåingen, sier Pedersen til NTB.

«Barnelærdom»

Uttalelsen får statsråden i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å hoppe i stolen.

– Det er barnelærdom at jeg som statsråd ikke kan oppheve et vedtak som er fattet av Stortinget. Å si at regjeringen ikke skal følge det Stortinget har vedtatt er jo hoderystende respektløst, sier Mæland til NTB.

Hun legger til at Pedersen åpenbart har gått gjennom store endringer fra den gang hun argumenterte for større fylker.

– Hun viser en nesegrus mistillit overfor dem som er valgt som representanter for Finnmark for å forhandle om sammenslåingen med sine uttalelser, mener Mæland.

(©NTB)