HJORTERULADE: Banket hjorterulade med stuet rosenkål og viltsaus.
HJORTERULADE: Banket hjorterulade med stuet rosenkål og viltsaus.

Det beste bankekjøttet

Få kokkenes oppskrifter fra «Fingrene av fatet».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuespillerne Ellen Horn og Bjarte Hjelmeland konkurrerer i episode 26 av Fingrene av fatet, tirsdag 20. februar.

Charlotte og Bjartes banket hjorterulade med stuet rosenkål og viltsaus:

Ingredienser:

Ca 800 g stek av hjort
2 løk
2 hvitløksfedd
3 gode never blandet skogsopp (kantarell, traktkantarell, steinsopp)
1 neve tørket skogsopp
1 kvist timian
½ bunt bladpersille
Akevitt
5 einebær
2 skiver brunost
2 never tyttebær
1 ss lynghonning
1 ss ca rognebærgele
2 dl øl
2 dl eplemost
1 boks Rørosrømme
Ca 500 g rosenkål
50 g smør
50 g mel
5 dl H-melk
Dijonsennep
Muskatnøtt
Ca 800 g små Ringerikspoteter e.l.
1 bunt kruspersille
Ca 200 g sideflesk/tjukke baconskiver

Fremgangsmåte:

Sett potetene på kok i lettsaltet vann.

Stek finhakket løk, hvitløk og sopp i en panne sammen med timian, olje og smør. Krydre med salt og pepper og ha på en skvett akevitt. Bland inn finhakket persille.

Skjær kjøttet i porsjonsbiffer og legg en og en porsjon inn i en brødpose.

Bank kjøttet med en kjøttklubbe til ca ½ cm tjukkelse.

Smør soppblandingen utover kjøttstykkene og rull de sammen til rulader, fest med en tannpirker el l i skjøten for å holde rullen sammen.

Brun ruladene i en stekepanne og stek de ferdig i ovnen på 180 grader i ca 20 min.

Fres litt mer løk og sopp i pannen, ha i knuste einebær og kok ut pannen med akevitt.

Tilsett øl, eplemost, brunost og tyttebær. La det koke inn noe.

Ha i rømme. Smak til med eddik, rognebærgele, salt og pepper.

Sil sausen og skum den opp med en stavmikser rett før servering hvis ønskelig.

Knus tyttebær sammen med litt honning.

Rens og finsnitt rosenkålen og kok det såvidt mørt i lettsaltet vann. Hell av vannet og la det renne godt av seg.

Lag en hvit saus ved å smelte smør, ha i mel og spe med melk. La sausen småkoke i ca 6 min.

Smak til med salt, pepper, sennep og muskatnøtt.

Vend inn passe mengde saus i kålen og varm det hele opp.

Skjær flesket i tynne strimler og sprøstek det.

Skrell potetene og vend de i en kjele med smeltet smør og masse hakket persille.

Skjær hver rullade i 2 eller 3 på skrå og anrett de på kålstuingen sammen med litt stekt flesk, tyttebær og urter. Poteter serveres i en bolle eller liten kjele ved siden av.

Utstyr:

Stekepanne 2 stk
Kjele 2 stk små
Kjele 1 stk medium
Kjøttbanker
Fryseposer
Stavmikser
Tannpirker uten smak
Liten pen serveringskjele av kobber til potetetene
Serveringsbrett
Liten skål til tyttebær

EKSOTISK MED OKSE: Øyvind og Ellens bankekjøtt av okse.
EKSOTISK MED OKSE: Øyvind og Ellens bankekjøtt av okse.



Øyvind og Ellens bankekjøtt av okse:

Bankekjøtt:

250 gr fryst bankekjøtt
2 ss bakepulver
1 stk lime
1 dl vann
1 ts salt

Kjøttet skjæres i veldig tynne skiver med skarp kniv. Marineres i limesaft, salt, bakepulver og vann i 5 minutter. Deretter kokes det i 3 minutter og siles av. Dryss kjøttet med Maizenna. Stekes i olje og vendes i sausen. Fres dette sammen og sett til side.

Saus:

1 dl vann
1 ss riseddik
200 g Oystersauce
0,5 dl soyasaus
1 ss Shezuanpepper
1 stk limesaft
1 ss sukker

Jianbing:

3 egg
50 gr sukker
ca 100 gr mel
3 dl melk

Pisk sammen egg og sukker. Spe inn mel til en seig masse og spe inn melk til en tynn pannekakerøre. Takken smøres og røren helles på moderat varm takke. Gni ut røren med en bakeskrape/stekespade til et tynt lag. Stekes i 20 sekunder før eggerøren med vårløk smøres utover i et tynt lag.

Eggerøre med vårløk:

2 vårløk
2 egg

Når egget er stivnet løsnes Jianbingen med stekespade og fyllet legges på.

Fyll pr Jianbing:

4 stk stk hjertesalatblader
5 cm agurk
1 stk rød chili frisk
4 ss sprø mix (se oppskrift under)

Brett inn kantene og rull Jianbingen sammen. Rullen deles i 2-3 eller 4 biter. Legges på tallerken/fat og overøses med østersaus, sweet basil, koriander og Shriracha.

Sprø mix:

50 gr salte peanøtter
½ pose sprøstekt løk (pølsevarianten)
2 never baconcrisp
4 stk rekechips
1 ts chilipulver

Til topping:

1 flaske Shriracha
1 pk sweet basil (importbutikk)
1 bunt/pk koriander (helst ikke potte!)

Utstyr:

Steketakke
Palett med knekk eller bakeskrape
Formfett