To nordmenn best i hoppkvalifiseringen

Robert Johansson trives i den store OL-bakken i Pyeongchang. Søre Ål-hopperen vant kvalifiseringen foran lagkamerat Johann André Forfang.

BEST I KVALIKEN: Robert Johansson leverte varene, dagen før det skal kjempes om gull. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
BEST I KVALIKEN: Robert Johansson leverte varene, dagen før det skal kjempes om gull. Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Johansson, som var god på trening onsdag, hoppet 135 meter og vant OL-kvalifiseringen i storbakken med 131,9 poeng. Forfang hoppet to meter lenger, men hadde bedre forhold og fikk 128,7 poeng.

I normalbakkerennet sist helg tok Forfang sølv, mens Johansson sikret OL-bronse. Johansson har fått enorm oppmerksomhet for sin elegante snurrebart. Selv amerikanske medier har kastet seg over den sympatiske Vingnes-gutten.

– Det har vært en veldig god start også i storbakken. Jeg storkoser meg i Pyeongchang. Jeg kjente vind fra siden og måtte jobbe litt, men det var mye energi og jeg berget meg på det, sa Johansson til Eurosport.

– Jeg håper på en flott dag i morgen (lørdag), fortsatte den formsterke hopperen.

Johansson og Forfang er så selvsikre på formen at de droppet torsdagens trening.

– Gutta føler seg fri etter medaljer i det første rennet. Nå er alt som en bonus for dem, sa landslagssjef Alexander Stöckl til Eurosport.

– Dette ser veldig lovende ut, sa Forfang.

Japansk bakkerekord

Japanske Ryoyu Kobayashi satte bakkerekord med 143,5 meter, men fra tre avsatser høyere opp enn de to nordmennene. Med 127,6 poeng knep japaneren tredjeplassen.

Alle de norske tok seg videre til OL-rennet lørdag. Daniel-André Tande får det ikke helt til i Alpensia-anlegget. Verdensmesteren i skiflyging viste ikke helt gulltakter med 131,5 meter og 126,5 poeng, som holdt til sjetteplass, men er blant de norske medaljehåpene.

– Det begynner å bli veldig bra. Jeg føler jeg er inne på noe i dette hoppet, men det var litt urolig i lufta. Jeg må være enda litt flinkere i svevet i morgen. Da kan det bli moro, sa Tande, som viser framgang etter middels trening i storbakken.

Stjernen reddet seg inn

Andreas Stjernen var god på trening torsdag, men var svak ut fra hoppet og ble bare nummer 19 fredag etter 128,5 meter og 110,2 poeng.

– Det føltes ganske dramatisk. Det var slett innsats, men jeg berget meg. Jeg ble litt ivrig og hang igjen i sporet, mens kroppen gikk framover, sa Stjernen.

– Det var litt gamle feil (som dukket opp), men det skal jeg huske i morgen, la Sprova-hopperen til.

Stjernen danket ut Anders Fannemel på det norske laget.

(©NTB)