FORSLAG: Agder FpU ønsker at sivile skal få rett til å bære våpen på offentlige steder i Norge. Bildet er fra en NRA-samling i USA.
FORSLAG: Agder FpU ønsker at sivile skal få rett til å bære våpen på offentlige steder i Norge. Bildet er fra en NRA-samling i USA. Foto: Mark Humphrey / AP Photo

Agder Fpu fremmer omstridt forslag:

Vil gi folk rett til å bære våpen på gata i Norge

Agder FpU har fremmet forslag om at sivile skal få lov til å bære våpen på offentlige steder. – Helt urealistisk, sier justispolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Solveig Horne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På årsmøtet til Fremskrittspartiets Ungdom i Agder i desember, ble det fremmet forslag om at folk skal få rett til å bære våpen på offentlige steder.

– Det går ut på at alle som har rett til å eie våpen, ved at de er aktive i skyteklubb i minimum seks måneder, ikke bare skal ha rett til å eie våpen, men også til å bære våpen, og da primært håndvåpen, på offentlige steder, forteller Magnus Mathisen i Agder FpU.

Mathisen mener at forslaget kan bidra til å avverge eventuelle farlige situasjoner.

– Vi ser at det har fungert godt i Israel. Under flere hendelser har personer med våpen avverget terrorangrep eller bidratt til at det ikke blir mange dødsfall, forteller han.

– Ubeleilig tid

Forslaget ble vedtatt på årsmøtet til Agder FpU og ble videresendt til Vest- Agder Frp og Aust-Agder Frp. Her ble forslaget derimot avslått forrige helg.

– Men det skal sendes videre til landsmøtet i FpU, forteller Mathisen.

I forbindelse med at forslaget ble avslått hos Frp i de to Agder-fylkene, skrev Magnus Mathisen et innlegg som ble publisert i Fædrelandsvennen torsdag denne uken.

Dagen før innlegget ble publisert, skjøt og drepte 19 år gamle Nikolas Cruz 17 personer på Marjory Stoneman Douglas High School.

FOR BÆRING: Magnus Mathisen i Agder FpU.
FOR BÆRING: Magnus Mathisen i Agder FpU. Foto: Privat

Mathisen ser at timingen for publiseringen av innlegget ikke var den beste.

– Timingen var ganske dårlig. Vi sendte innlegget forrige uke, men det ble dessverre ikke publisert før dagen etter den forferdelige handlingen i Florida, så det var jo en ubeleilig tid, sier han.

Mathisen understreker at det ikke var Agder FpU sin hensikt å løfte forslaget i forbindelse med skoleskytingen i Florida.

UREALISTISK: Solveig Horne (FrP) regner ikke med at forslaget vil bli vedtatt hvis det kommer til landsmøtet.
UREALISTISK: Solveig Horne (FrP) regner ikke med at forslaget vil bli vedtatt hvis det kommer til landsmøtet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

– Dette er ment på generelt grunnlag og ikke tenkt på med tanke på skolemassakrer og liknende hendelser, sier han.

Urealistisk

Solveig Horne, justispolitisk talsperson for FrP og medlem i Justiskomitéen, kaller forslaget til Agder FpU «helt urealistisk» og understreker at dette ikke er Fremskrittspartiet sin politikk.

– Men det er jo et forslag som kommer fra ungdomsorganisasjonen. De er jo kjent for å ta opp friske utspill til debatt, men jeg regner ikke med at det er et forslag som blir vedtatt hvis det kommer så langt som til landsmøtet, sier hun til TV 2.

Horne sier at FrP heller jobber for væpning av politiet fremfor å la sivile med våpentillatelse bære våpen.

– Jeg tror det viktigste er å ha et godt synlig politi, sier hun.

Flere reaksjoner

Det har kommet både positive og negative reaksjoner på forslaget. De negative tilbakemeldingene har i stor grad vært knyttet til skoleskytingen i USA.

– En rekke personer har reagert i kommentarfeltene blant annet, på at de ser en rekke likhetstegn mellom vårt forslag og skolemassakren, forteller Mathisen.

– Det er så klart noe vi ikke ønsker, at de som ikke er tilregnelige skal få våpen, legger han til.

Agder FpU mener at en eventuell rett til å bære våpen på offentlige steder i Norge ikke vil føre til liknende situasjoner som man har sett i USA.

– I USA er det slik at hvis du går til én butikk tar det seks uker å få godkjennelse, mens går du til nabobutikken kan du få våpen på dagen og vi ønsker absolutt ikke en slik løsning, sier Mathisen.

Agder FpU ønsker en mer regulert form for legalisering av våpenloven, som skal bli nøye kontrollert.

– Dagens situasjon er jo at for å få eie håndvåpen kreves det grundig sjekk av personen, det er ikke noe politiet tar lett på, sier Mathisen.

– Kun de som er tilregnelige, har høy kompetanse, er sjekket av politiet og har sikkerhetskurs, skal ha lov til å eie våpen og bære dem, legger han til.

Åpner for automatvåpen

I dag må man ha vært aktivt medlem i en skyteklubb i minimum seks måneder for å ha lov til å eie håndvåpen, forteller Magnus Mathisen, og det er i hovedsak denne typen våpen forslaget til Agder FpU dreier seg om.

– Primært handler det om håndvåpen, men vi legger ikke skjul på at man også kan legalisere at man kan gå med automatvåpen, sier han.

Og disse våpnene skal man altså ha lov, ikke bare til å eie, men også bære, over alt.

– Så fremt det ikke krenker andres sikkerhet eller trygghet, understreker han.

UAKTUELT: Åshild Bruun-Gundersen kaller forslaget til Agder FpU for uønsket politikk.
UAKTUELT: Åshild Bruun-Gundersen kaller forslaget til Agder FpU for uønsket politikk. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix

– Helt uaktuelt

Stortingsrepresentant for FrP i Aust-Agder, Åshild Bruun-Gundersen, er enig i at forslaget til Agder FpU er urealistisk.

– Det er helt uaktuelt. Ingen land har hatt suksess med å liberalisere tilgang til våpen for vanlige folk. Et slikt forslag vil bare eskalere trusselnivået og øke utryggheten i samfunnet, sier hun til TV 2.

Bruun-Gundersen forteller at forslaget ble avslått hos FrP i Vest-Agder og Aust-Agder fordi det er en uønsket politikk. Fremskrittspartiet vil heller gå inn for visse innskjerpinger i den nye våpenloven som vedtas i Stortinget om kort tid.

– Det er politiets oppgave å sikre folks trygghet. Jeg er skremt over situasjonen i USA og det er åpenbart at amerikanske politikere bør innskrenke våpenlovene sine, sier hun.