VIL IKKE AT BROREN SKAL LEGGE SEG: Tarjei Bø vil ikke at Johannes Thingnes Bø skal gi ham gullet dersom de kommer samtidig.
VIL IKKE AT BROREN SKAL LEGGE SEG: Tarjei Bø vil ikke at Johannes Thingnes Bø skal gi ham gullet dersom de kommer samtidig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bø med klar melding til lillebror: – Det får du ikke lov til

Tarjei Bø har gitt lillebror Johannes Thingnes Bø klar beskjed om at han har å gi alt dersom de kommer sammen til mål på søndagens OL-fellesstart.

Torsdag fikk lillebror i Bø-familien OL-gullet han ønsket seg på 20-kilometeren i Pyeongchang. Storebror Tarjei hadde også kurs for medalje svært lenge, men skjøt bort mulighetene på siste skyting.

Etter løpet la sistnevnte egen skuffelse til side og gledet seg stort over lillebrors suksess. Det fikk en rørt gullvinner til å utbasunere at han kommer til å slippe storebror først over målstreken på søndagens fellesstart dersom gullet avgjøres i en duell de to imellom.

Tarjei Bø har naturligvis fått med seg lillebrors utspill, men den slags hjelp har han intet ønske om å motta.

– Jeg sa til ham at «det får du ikke lov til». Hvis jeg skal vinne gull, må jeg ta det på den skikkelige måten. Da får vi heller ta det mann mot mann, smiler storebror Bø til NTB.

Åpen duell
29-åringen jager fortsatt den individuelle OL-medaljen han mangler i sin innholdsrike karriere. Den vil han gjerne ha søndag, men ikke som resultat av bistand fra lillebror.

– Jeg vil ha duellen oss imellom helt inn, og det hadde vært en fantastisk duell. Jeg vil gjerne se oss mann mot mann på slutten, hvis vi klarer å komme i den posisjonen. Da skal vi være veldig fornøyde, smiler Tarjei Bø.

– Hvem vinner dersom dere går sammen på sisterunden?

– Det er det ingen som vet, men jeg skal henge på ham, sier 29-åringen.

– Hvem er best i en eventuell spurt, da?

– Det er vanskelig å si. Jeg føler det er veldig åpent. Han har gått fortere enn meg tidligere i vinter, men det er når vi går for oss selv. Når man kan gå i rygg og gå taktisk, er det to forskjellige idretter. Det kan bli action, smiler storebror Bø.

Mye skal naturligvis klaffe dersom Bø-brødrene gjør opp om gullet, eller for den saks skyld en medalje på fellesstarten.

– Men jeg håper du spør meg søndag om hvordan det var å gå sammen med Johannes på sisterunden, smiler eldstemann.

Ble for defensiv
Dagen etter at han skjøt bort medaljen på 20-kilometeren hadde mye av skuffelsen lagt seg. Nærmere en forklaring på hvorfor det ble to bom på siste stående hadde han også kommet.

– Jeg hadde en ekstremt god dag på standplass. Jeg var så rolig både i kroppen og i siktet. På trening dagen i forveien fant jeg skikkelig tilbake til skyteformen. Jeg bommet ikke på den treningen, og var veldig trygg på det jeg skulle gjøre, sier Tarjei Bø.

– På siste skyting balanserte jeg hårfint på knivseggen. Du skal skyte med kontroll, samtidig som du ikke må bli for defensiv og skulle sikre for mye. Det var vel det siste som skjedde. Det snek seg inn en liten sikkerhetsmargin, og da ble det litt lite instinkt og for mye arbeidsoppgaver. Det fungerer bare ikke når du har gått i 45 minutter og er helt utmattet. Da må du gjøre det enklere enn jeg gjorde.

Trøsten får være at stryningen har vært nær medalje i alle de tre OL-konkurransene som så langt er avviklet i Pyeongchang. Kanskje lykkes han omsider søndag.

(©NTB)