SORG: Lokalsamfunnet er i dyp sorg etter den tragiske skytemassakren, som endte med at 17 personer ble skutt og drept.
SORG: Lokalsamfunnet er i dyp sorg etter den tragiske skytemassakren, som endte med at 17 personer ble skutt og drept. Foto: Mark Wilson

brukte skolebøkene som beskyttelse mot kulene:

Samantha (17) så bestevenninnen bli skutt og drept

17 år gamle Samantha Grady og venninnen rømte fra kulene sammen. Kun Grady kom fra det med livet i behold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På onsdag mistet 17 mennesker livet da 19 år gamle Nikolas Cruz åpnet ild mot forsvarsløse elever og lærere på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida.

Nå forteller overlevende historier fra dramaet som utspant seg i den lille byen Parkland.

Reddet av bok

Samantha Grady (17) var blant de som ble skadet, men hun unngikk alvorlige skader.

– Vi holdt på med en oppgave, da jeg plutselig hørte to skudd. Døren til klasserommet var låst, så vi gjemte oss bak en bokhylle. Plutselig kommer skuddene gjennom døra, og da bestemte vi oss for å løpe, sier 17-åringen til The Today Show.

Før de forlot klasserommet foreslo Gradys venninne at de kunne bruke en bok til å beskytte seg mot kulene.

Både 17-åringen og venninnen ble truffet. Kun én av dem kom fra det med livet i behold.

– Hun overlevde ikke, forteller Samantha gråtkvalt.

Mareritt

Trygt fremme på det lokale sykehuset ble Samantha gjenforent med foreldrene sine. På sykehuset ble hun anbefalt å snakke om det hun hadde opplevd.

– Da folk kom inn brukte jeg hver mulighet til å snakke om det. Jeg vil ikke ha mareritt. Det var fælt, men støtten var fantastisk, sier Grady.

Sidney Fischer var i et klasserom da skytingen begynte. Da han ble eskortert ut av politiet ble den unge gutten vitne til noe han sent vil glemme.

– Jeg måtte trå over en død person. Han bare lå der som en fisk. Det synet vil være limt fast for alltid. At hans sete vil være tomt når jeg går inn i klasserommet neste gang er hjerteskjærende å tenke på, forteller han.

– Er ekte skudd

15 år gamle Brandon Carrasco forteller at han hørte skudd, men at de ikke var sikker på hva det var. En av mine venner var i gangen og kom løpende mot klasserommet. «Dette er ekte skudd, åpne døra!»

– Jeg prøvde å beholde roen, for hvis jeg klarte å holde roen ville kanskje vennene mine også klare det, fortalte 15-åringen til Today.

Den unge gutten sa til de andre elevene at det måtte være stille, og at de ikke kunne ringe foreldrene sine.

Varslet om øvelse

– Da vi fikk forlate klasserommet så jeg flere døde kropper. En av dem var virkelig ille. Det så ut som politiet prøvde å dekke de til, fortalte Carrasco til den amerikanske tv-kanalen.

Ernest Rospierski jobber som lærer ved skolen. Ledelsen på skolen hadde tidligere på dagen varslet at det ville komme en øvelse, så han begynte å evakuere elevene ut av klasserommet. Etter en stund forsto læreren at dette ikke var en øvelse, og han begynte å rope på elevene for å få de tilbake til klasserommet.

– På et tidspunkt hadde jeg blikkontakt med gjerningsmannen. Han rettet våpenet sitt mot meg og begynte å skyte. På et tidspunkt stoppet skytingen opp, og gjerningsmannen ladet om våpenet sitt. Da ropte jeg så høyt jeg kunne; LØP!

Måtte redde seg selv

På vei nedover trappa så læreren en jente ligge livløs på bakken. Han prøvde å få liv i henne, men måtte innse at det var for sent.

– Jeg bestemte meg for at jeg hadde gjort det jeg kunne for elevene mine, nå måtte jeg sørge for at jeg fikk puste igjen. Jeg så en gutt som avfyrte skudd mot elevene mine. Prøvde å redde så mange jeg kunne, men dessverre så klarte jeg ikke redde alle, forteller Rospierski.