PÅ RØD LØPER: Lena Dunham ankommer Paleyfest i The Dolby Theatre i Los Angeles i 2015.
PÅ RØD LØPER: Lena Dunham ankommer Paleyfest i The Dolby Theatre i Los Angeles i 2015. Foto: Scanpix

Lena Dunham (31) fjernet livmoren etter ti år med smerter

«Girls»-stjernen Lena Dunham (31) har gjennomgått full hysterektomi for å bli kvitt de enorme smertene sykdommen hennes medførte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lena Dunham (31) har lenge slitt med store smerter på grunn av endometriose, og i et åpenhjertig innlegg i Vogue forteller skuespilleren og regissøren at det føltes riktig å fjerne livmoren og livmorhalsen.

I innlegget, som har tittelen «Den smertefulle sannheten», skriver New York-kvinnen at hun for et par måneder siden gjennomførte en full hysterektomi, altså fjernet livmoren.

Hun forteller at hun gjennom flere år forsøkte flere typer behandlinger mot endometriose, som er en tilstand hvor livmorslimhinnen vokser andre steder enn i livmoren, uten hell.

Likevel ble smertene så store at 31-åringen til slutt valgte å fjerne livmoren.

Dunham har hatt store smerter i forbindelse med sykdommen i ti år.

I innlegget forteller hun at hun fra august til november i fjor hadde det hun kaller «uutholdelige smerter». Hun forsøkte blant annet yoga og akupunktur for å lindre smertene, men til ingen nytte.

Til slutt havnet hun på sykehuset, hvor hun krevde å få operert bort livmoren.

«Jeg ga opp mer smerte»

«Jeg må innrømme at jeg valgte dette. Jeg ga opp mer behandling. Jeg ga opp mer smerte. Jeg ga opp mer usikkerhet», skriver hun.

Videre forteller hun at hun føler seg mye bedre etter operasjonen.

«GIRLS»: Zosia Mamet, Allison Williams, Lena Dunham og Jemima Kirke gjorde braksuksess med HBO-serien. Her er de på premieren til seriens siste sesong i Alice Tully Hall i New York i februar i fjor.
«GIRLS»: Zosia Mamet, Allison Williams, Lena Dunham og Jemima Kirke gjorde braksuksess med HBO-serien. Her er de på premieren til seriens siste sesong i Alice Tully Hall i New York i februar i fjor. Foto: Scanpix

«Ettersom jeg måtte jobbe så hardt for å få smertene anerkjent, hadde jeg ikke tid til å føle på fare og sorg, eller til å si «ha det». Jeg tok et valg som aldri var et valg, men å sørge føles som en luksus jeg ikke har», skriver hun.

Under operasjonen oppdaget legene av livmoren var i en verre tilstand enn de hadde sett for seg.

«I tillegg hadde jeg en blødning som gjør at menstruasjonen går oppover, noe som fører til at hele magen min fyller seg med blod. Livmoren min har lagt seg på musklene rundt nervene i ryggen som gjør at vi kan gå. Den eneste vakre detaljen er at organet, som egentlig skal være formet som en lyspære, var formet som et hjerte», forteller hun.

Ville ha jobben, men klarte ikke intervjuet

Lena Dunham forteller at hun nå undersøker hvilke andre alternativer hun har for å bli mor.

Hun utelukker ikke adopsjon, men først vil hun undersøke om det er mulig å hente ut egg fra eggstokkene sine.

«Jeg ville ha magen. Jeg ville vite hvordan ni måneder sammen føles. Jeg skulle egentlig få jobben, men klarte ikke intervjuet. Og det er OK, det er det virkelig. Jeg tror kanskje ikke på det nå, men det kommer», skriver hun.

Og:

«Jeg kan ha følt at jeg ikke hadde noe valg før, men jeg vet at jeg har valg nå».