I FENGSEL: Peter Madsen sitter varetekstfengslet, siktet for drapet på den svenske journalisten Kim Wall.
I FENGSEL: Peter Madsen sitter varetekstfengslet, siktet for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Foto: Jeppe Michael Jensen

Peter Madsen skrev brev til Kim Walls venninne fra cella

– Han skrev til meg som om vi var gamle venner, forteller Kim Walls venninne i det amerikanske nettstedet Wired.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En god venninne av drepte Kim Wall, forteller i magasinet Wired hvordan hun gjorde alt for å vite hva som hadde skjedd med venninnen.

Kim Wall ble funnet drept og partert etter tur med Peter Madsen i hans hjemmebygde ubåt Nautilus.

Ay Jeong er selv journalist, og hun møtte Kim Wall mens de begge jobbet som freelancejournalister i New York. De ble nære venner og holdt jevnlig kontakt selv om de etter hvert arbeidet i ulike verdensdeler.

Tok kontakt med Madsen

Jeong har skrevet en lang dokumentarisk artikkel om Kim Wall og Peter Madsen.

Der kommer det fram flere hittil ukjente opplysninger om dem begge.

Hun forteller at hun skrev to brev til Peter Madsen som da satt varetektsfengslet. Hun hadde behov for å forstå hva som hadde skjedd med Wall.

I brevet fortalte hun om sin egen sorg, og ba Madsen fortelle henne hva som hadde skjedd. Etter et par måneder fikk hun svar. I en konvolutt datert 6. desember, lå det tre brev, skrevet på ulike tidspunkt gjennom høsten.

Inviterte venninnen

Jeong skriver at Peter Madsen skriver til henne som om hun var en gammel venn. Han skriver om kjedsomheten i fengselet og at han får lite besøk. Han forteller at han hadde sett filmen Terminator 2 i fengselet, og at han indentifiserer seg med Linda Hamiltons karakter i filmen.

Han skriver også om Kim Wall. Han sier at han tenker på henne hver dag, og at han på en måte kan merke at hennes ånd er med ham. Han roser videre Jeongs skriveferdigheter:

«Er du en som prøver å forstå? Er du en terminator som er ute etter å terminere meg? Uansett hvem du er så er du velkommen til å besøke meg. Jeg er kun din» skriver han i brevet, og sier han håper de kan holde kontakten.

«Spøkte» om drapsplaner

I artikkelen beskriver Jeong hvordan hun tok kontakt med alle Peter Madsens Facebook-venner. Hun snakket med mange, men få ville uttale seg offentlig. Hun beskriver imidlertid at flere hun snakket med beskriver en mann med et voldsomt sinne. Hvis han opplevde motgang, pleide folk rundt ham å skygge unna, for de visste hva som ville komme.

Jeong forteller også at hun snakket med en kvinne som hadde et seksuelt forhold til Madsen. Hun fikk se en SMS-utveksling de to hadde noen dager før Wall gikk om bord i Madsens ubåt.

Der skriver de seksuelt ladde tekstmeldinger til hverandre, og kvinnen utfordrer ham til å true henne. Han skrev tilbake at han hadde planer om et drap i ubåten. Han forteller om de verktøy han vil bruke for å utføre drapet, og hvordan han skulle invitere en venninne ned i ubåten.

Kvinnen sier hun tok det hele som en spøk, men at hun har slitt med dårlig samvittighet i etterkant. Ifølge Jeong har dansk politi fått disse tekstmeldingene.

Forsvant under reportasjetur

Det var 10. august at den svenske journalisten Kim Wall forsvant under en reportasjetur sammen med Madsen om bord i hans hjemmelagde ubåt, UC3 Nautilus.

Selv har Madsen forklart at Wall døde i ubåten ved et uhell, da en 70 kilo tung luke falt over henne.

Etter omfattende søk i sjøen ble det funnet ulike kroppsdeler, én etter én. Madsen innrømmet til slutt at han hadde partert kvinnen, men fastholder forklaringen at hun døde ved et uhell.

Krever livstid

Rettssaken mot Madsen skal etter planen starte den 8. mars, og vil vare i åtte dager. Forventet dom skal falle 25. april.

Madsen er funnet strafferettslig tilregnelig, og påtalemyndigheten vil kreve at Madsen dømmes til fengsel på livstid. Sekundert nedlegger de påstand om forvaring.

I gjennomsnitt soner livstidsdømte i 14 år i Danmark, opplyser politiet på pressekonferansen, men utover det vil de ikke spekulere i hvor lenge han faktisk vil sone ved en livstidsdom.