VRAKET: Heidi Weng er vraket på stafetten. Marit Bjørgen går ankeretappen.
VRAKET: Heidi Weng er vraket på stafetten. Marit Bjørgen går ankeretappen. Foto: Åserud, Lise

Weng vraket på stafetten: – Hun er ikke spesielt fornøyd

Marit Bjørgen er bankers på ankeretappen. Disse går stafetten for Norge.

Landslagstrener Roar Hjelmeset offentliggjorde fredag hvem som får gå kvinnestafetten for Norge, som starter lørdag kl. 10.30 norsk tid.

– De som ble vraket fikk beskjed igår. Men jeg vil ikke bruke ordet vraket. De fikk bare beskjed om å ikke gå. Vraket er et ord jeg ikke liker å bruke. Det er gode skiløpere det er snakk om, poengterte Hjelmeset da han møtte pressen.

Hjemleset bekreftet at stafettlaget blir slik:

1. etappe: Ingvild Flugstad Østberg
2. etappe: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
3. etappe: Ragnhild Haga
4. etappe: Marit Bjørgen

– Skjønner at det ikke er kjekt for Weng
Det betyr at Weng er vraket på stafettlaget. Weng vant Tour de Ski tidligere denne sesongen.

– Heidi har selvfølgelig lyst til å gå stafett og har gått alle stafetter siden desember 2012. Det var klart at det ikke var en beskjed vi så for oss at vi skulle gi. Når du leder verdenscupen sammenlagt og går i gul trøye og ikke får være med på stafett, så er det veldig, veldig kjedelig for henne, sa Hjelmeset om at Weng ikke fikk være med.

– Det er ingen som synes det er moro å ikke være med å gå stafett. Heidi hadde sett for seg hele sesongen at hun skulle være en del av de fire som skulle gå stafett. Det er ikke kjekt for henne. Men hun taklet det på en veldig, veldig bra og voksen måte. Men alle som får en slik beskjed er ikke spesielt fornøyd, fortsatte treneren.

– Hvorfor valgte dere Astrid Uhrenholdt Jacobsen foran Weng?

– Det var noe av det vi var usikker på, men vi tok det valget vi gjorde. Vi tror Astrid har det lille ekstra som skal til. Jeg håper at Heidi skal kunne klare å gå fort på tremila og slå litt tilbake. Det hadde vært moro om hun fikk til noe der, svarte han.

Målet på stafetten er medalje.

– Vi håper uansett på å kunne være med helt inn og kjempe om seieren, sa treneren videre.

Weng fryktet hun ble vraket
Heidi Weng innrømmet overfor TV 2 Sporten at hun fryktet for plassen på stafetten etter sin skuffende 11. plass på 10-kilometeren i OL.

– Det er et godt spørsmål. Heldigvis er det ikke jeg som skal ut laget. Jeg føler at jeg gikk et greit duathlon, og håper å gå en klassisk etappe på stafetten. Men er det andre som vurderes foran meg så er det noe jeg ikke får gjort noe med. Sånn blir det bare. Jeg blir jo usikker, og skulle gjerne gått fortere i dag. Men noen må bli nummer elleve også, sa Weng til TV 2 Sporten.

Kaggestad vraket Weng
Johan Kaggestad tok i TV-stua torsdag ut de han mener bør gå stafetten. Weng var ikke med blant Kaggestads utvalgte.

– På teamsprinten er det Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla, sier Kaggestad.

Og slo fast:

– På stafetten er det Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Maiken Caspersen Falla og Ragnhild Haga som bør gå, konkludererte Kaggestad.

– I den rekkefølgen?

– Vi er ikke enige i rekkefølgen, men Bjørgen bør kanskje avslutte, mente han.

Under Sotsji-OL for fire år siden endte Norge på en skuffende femteplass. Da gikk Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen for Norge. Sverige tok gullet i Sotsji-OL på stafetten.

Hetland holder på stafett-hemmeligheten
Landslagstrener Tor Arne Hetland kunne smile etter en ny langrennsmedalje for gutta. Nå er det stafettgullet søndag som gjelder.

– Stafettlaget tar vi ut om 24 timer. Så får dere smøre dere litt med tålmodighet med det, sier Hetland etter 15-kilometeren i fri teknikk fredag.

– Det ble vel ikke veldig vanskelig etter i dag?

– Dere skal få lov til å synse litt om uttaket. Så viser vi uttaket to timer før lagledermøtet.

Simen Hegstad Krüger tok fredag sølvet bak den suverene vinneren Dario Cologna.

Søndag går stafetten over 4 x 10 kilometer. Sverige vant både i 2010 og 2014.

– Krogh tapte dyrebare sekunder
Slik summerte Hetland opp tre av sine løpere på 15-kilometeren:

– Det er helt utrolig. To medaljer og et gull til Simen på to starter. Han er i kjempeform og har gjort alt riktige etter tremila.

– Martin (Johnsrud Sundby) har jo ikke bommet med formen når han har et sølv og en fjerdeplass i dag, men han skulle gjerne har vært hakket lenger foran.

– Finn (Hågen Krogh) åpnet veldig, veldig tøft og ville være med å kjempe om medaljene. Så fikk han det litt underveis. Han klarte ikke å ligge foran og dunke i den farten som han skulle. Han tapte dyrebare sekunder på slutten.