lysere tider i norsk økonomi kan være dårlig nytt for deg:

Så mye dyrere kan boliglånet ditt bli

Norges Bank (TV 2): Sentralbanksjefen tror ikke vi får se en rente som er høyere enn før finanskrisen for 10 år siden, men han tror at styringsrenten skal økes i løpet av 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld holder sentralbanksjef Øystein Olsen sin årlige tale til politikere og topper i norsk næringsliv.

Han mener vi er ved et positivt vendepunkt i økonomien. 2018 er et merkeår, mener Olsen.

– Det er 10 år siden finanskrisen og det har gått noen år siden oljeprisen falt. Det har vært vanskelige tider, særlig for internasjonal økonomi. Det har også vært en omstilling for norsk økonomi. Nå går det mot lysere tider, sier Olsen.

Det er i stor grad sentralbankene som får æren for å ha fått økonomien på beina ved å kutte rentene og trykke penger.

Men kommer det en ny finansnedtur, vil det by på problemer. Det lave rentenivået gjør sentralbankene har mindre penger og dermed færre virkemidler enn før.

Renten skal opp

Men nå går det såpass bra i norsk økonomi at Olsen trolig vil heve styringsrenten i løpet av året. Deretter skal den gradvis økes i årene som kommer, men den blir neppe så høy som før finanskrisen.

Da var styringsrenten på nesten seks prosent.

– Hva kan bli den nye normal-renten?

– Vi er tilbakeholdne tallfeste det fordi usikkerheten er stor. Men i normale tider må man regne med at rentene vil ligge et to-tre prosentpoeng høyere enn i dag, sier Olsen til TV 2.

Så dyrt kan det bli

Hvis vi tar Olsen på ordet, og antar at boliglånsrenten øker med to-tre prosentpoeng, kan det få store konsekvenser for norske husholdninger.

Renten på boliglån i dag ligger rundt 2,5 prosent. Et boliglån på tre millioner med nedbetalingstid på 25 år koster dermed cirka 13.500 kroner i måneden.

Med en rente på fem prosent, vil det samme lånet koste 17.500 kroner i måneden, eller 48.000 kroner mer i året.

Et lån på fem millioner kroner vil med dagens rente koste cirka 22.500 kroner i måneden. Hvis renten øker til fem prosent, vil det koste 29.300 kroner i måneden.

Går langt i å friskmelde

I talen torsdag kveld går Øystein Olsen langt i å friskmelde internajonal økonomi. Han viser til at sentralbankene i USA, Canada og Storbritannia økte styringsrenten i løpet av 2017.

Han spår at flere sentralbanker vil følge etter i 2018.

– Det er et godt tegn at renten i Norge økes for første gang på syv år. Eksporten tar seg opp og optimismen er tilbake i oljenæringen, sier sentralbanksjefen.

Olsen sier også at økt aktivitet i økonomien vil kunne bety at inflasjonen øker.

– Vi skal være forberedt på at effektene av den teknologiske utviklingen og en mer sammenvevd verdensøkonomi kan bidra tl å dempe veksten i priser og lønninger i tiden fremover.