MADE IN CHINA: Huawei Mate10 er en av telefonene amerikanske forbrukere bør unngå, mener amerikansk etterretning. (AP Photo/John Locher)
MADE IN CHINA: Huawei Mate10 er en av telefonene amerikanske forbrukere bør unngå, mener amerikansk etterretning. (AP Photo/John Locher)

FBI: – Ikke kjøp Huawei-telefoner

De amerikanske etterretningsorganisasjonene FBI, CIA og NSA mener amerikanere bør ligge unna mobiltelefoner fra kinesiske Huawei og ZTE.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken er at det er en risiko ved å la selskaper som har «bånd» til fremmede makter få innpass til landets teleinfrastruktur, forklarer FBI-sjef Chris Wray.

– Det gjør det mulig å endre eller stjele informasjon, og det gjør det mulig å gjennomføre spionasje uten at det oppdages, sier Wray ifølge CNN.

Den ferske advarselen kom under en høring i Senatet tirsdag, rapporterer CNN. Sjefene i FBI, CIA og NSA var til stede da den republikanske senatoren Tom Cotton ba dem rekke opp hånden om de de anbefalte amerikanske borgere å bruke produkter eller tjenester fra Huawei eller ZTE.

Ingen rakte opp hånden.

– Ubegrunnet frykt

Den amerikanske regjeringen har lenge vært skeptisk til de kinesiske teknologiselskapene. Tidligere har Huawei blitt nektet å selge teknologi til enkelte føderale byråer, og i 2012 advarte kongressen om at de to selskapene bør betraktes «med mistenksomhet».

Huawei sier i en uttalelse at de ikke utgjør noen større sikkerhetsrisiko enn andre selskaper.

«Vi opererer i 170 land hvor det eksisterer tillit med myndigheter og kunder», påpeker firmaet, og understreker at de aldri har blitt spurt av noen myndigheter om å levere data om borgere eller organisasjoner.

Bygger norsk infrastruktur

Huawei er store i Norge. Selskapet har bygget ut 4G-nettene både til Telenor og Telia. Huawei er også engasjert av Telenor i forbindelse med utbyggingen av det nye 5G-nettet. Huaweis telefoner selger også bra her til lands.

Selskapets engasjement i Norge har tidligere vekket debatt i Norge. Saken er blant annet blitt tatt opp i Stortinget av Høyres tidligere stortingsrepresentant Anders B. Werp. Også PST har uttrykt bekymring for at norsk teleinfrastruktur bygges av et selskap fra et land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) driver tilsyn med de som leverer post- og teletjenester i Norge. Nkom-direktør Elisabeth Aarsæther sier til TV 2 at deres sikkerhetsvurderinger gjelder uavhengig av hvilket land utstyret kommer fra.

– Vi har ingen advarsler mot Huawei som selskap fordi det er kinesisk. Vi stiller samme krav til utstyret uansett hvilket land det kommer fra, sier Aarsæther.

Iphone fra Kina

Hun legger til at en rekke store merkevarer uansett bygger produktene sine i andre land enn der hovedkvarteret ligger og at det sånn sett ikke er noen garanti for at man får et tyskprodusert produkt selv om man handler med et tysk firma. På samme måte er det en stor mulighet for at din Iphone fra amerikanske Apple er produsert i Kina.

– Når det gjelder telefoner, har vi ingen andre råd enn at folk må følge med og holde programvaren oppdatert, sier Aarsæther.